Ελπίδες για μόνιμο jailbreak μετά από σοβαρή διαρροή πηγαίου κώδικα του iOS 9 στο GitHub

Ελπίδες για μόνιμο jailbreak μετά από σοβαρή διαρροή πηγαίου κώδικα του iOS 9 στο GitHub
ired.gr

Για διαρροή ενός βασικού πυρήνα του πηγαίου κώδικα του λειτουργικού συστήματος (iOS) των iPhone και iPad, κάνουν λόγο τα Motherboard και Redmond Pie.

O κώδικας φαίνεται πως έχει να κάνει με το iBoot ή με ένα μέρος του iOS που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των συσκευών και είχε φανεί για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες στο Reddit. Πριν λίγες ώρες όμως έκανε ξανά την εμφάνισή του στο GitHub, ώστε να τραβήξει περισσότερο την προσοχή! Σύμφωνα με τους ειδικούς του Motherboard οι οποίοι εξέτασαν αναλυτικά τον κώδικά, αποφάνθηκαν πως είναι “αληθινός” και “γνήσιος”.

2 ios 9 source code

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται πως ο iBoot κώδικας προέρχεται από το iOS 9, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι εντελώς ίδιος με αυτόν της έκδοσης 11.2.5 αν και μερικά σημεία από τον κώδικα του iOS 9 υφίστανται και στο iOS 11.

Διαβάστε επίσης: Δείτε το νέο Update του SlotApp ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου

Αυτό που μένει να δούμε είναι το αν αυτή η διαρροή θα καταφέρει να οδηγήσει τους ερευνητές σε νέα μονοπάτια (jailbreak κ.α.) αν και θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι συσκευές που φέρουν την τελευταία έκδοση του iOS είναι προστατευμένες με τη μορφή Secure Enclave.

Αυτό που θα δυσκολέψει το έργο των επίδοξων που θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν το iOS είναι πως λείπει ένα σημαντικό κομμάτι από τον κώδικα που εμφανίστηκε στο GitHub με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνταχθεί σωστά. Με άλλα λόγια λείπουν κομμάτια από το iOS Puzzle.

3 ios 9 source code

Από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί ασφαλείας στο Tweeter θεωρούν πως ακόμα και με αυτό το κομμάτι, οι ερευνητές ασφαλείας και οι hackers θα καταφέρουν να βρουν ευπάθειες στο iOS και να δημιουργήσουν Jailbreaks.

Πέρα από τον πηγαίο κώδικα του iBoot, η διαρροή περιέχει και κάποια επιπλέον αρχεία που δίνουν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για το iBoot, κάτι που σύμφωνα με τα Motherboard και Redmond Pie θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη τη δημιουργία ενός μόνιμου jailbreak για iPhone και iPad.

Η αλήθεια είναι πως η Apple τα προηγούμενα χρόνια είχε δημοσιεύσει κάποια στοιχεία σχετικά με το macOS και iOS αν και το iBoot είναι από τα σημεία που η Apple κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό. Όπως επισημαίνει το Motherboard, η Apple “τρέχει” ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνει μέχρι και $200.000 σε όποιον ανακαλύψει ευπάθειες στα μέρη του λογισμικού που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια!

4 ios 9 source code

Πρόκειται για μία διαρροή που δεν έπρεπε να γίνει. Μιλάμε για ένα από τα ζωτικότερα σημεία του iOS το οποίο φυσικά η Apple θα πρέπει να εξετάσει για το αν είναι πλέον εκτεθειμένο. Σίγουρα, από ένα ημιτελές κομμάτι πηγαίου κώδικα, δεν μπορεί κάποιος να εξάγει συμπεράσματα και να “κάνει δουλειά”. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο, αφού οι πιθανότητες να “σπάσει” το iOS αν και μικρές, υφίστανται.

Διαβάστε επίσης: Το iPad είναι το πιο διάσημο tablet εκτοπίζοντας τις πωλήσεις των Samsung και Amazon συνδυαστικά

Πριν εξάγουμε τα οποιαδήποτε συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε και την αντίδραση της Apple η οποία θα γίνει είτε μέσω κάποιας ανακοίνωσης, είτε μέσω κάποιας ενημέρωσης για το iOS με την οποία θα κλείνουν οι “ανοιχτές τρύπες” που μπορεί να υπάρχουν.