Οδηγός: Περιορίστε τη χρήση δεδομένων στο Netflix και κατεβάστε τις αγαπημένες σας ταινίες - σειρές

Οδηγός: Περιορίστε τη χρήση δεδομένων στο Netflix και κατεβάστε τις αγαπημένες σας ταινίες - σειρές
ired.gr

Ένα από τα μηνύματα που δε θέλουμε να δούμε ποτέ στη συσκευή μας είναι αυτό από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που μας ενημερώνει πως τα δεδομένα (MB) καταναλώθηκαν. Από την άλλη, υπάρχουν και οι χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους για να βλέπουν τις αγαπημένες τους ταινίες και σειρές από την διάσημη πλατφόρμα του Netflix, ακόμα και αν αποτελούν τη μειοψηφία.

Δεδομένου όμως του περιορισμένου όγκου δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο μέσος χρήστης smartphone, θα φροντίσουμε να σας δείξουμε τον τρόπο για να εξοικονομήσετε δεδομένα στη χρήση του Netflix και παράλληλα τον τρόπο για να κατεβάσετε τις αγαπημένες σας σειρές-ταινίες μέσα από την εφαρμογή, στο κινητό σας. Επιπλέον, θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την χρήση δεδομένων από το Netflix ανά ποιότητα εικόνας.

2 netflix iphone app

Πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το Netflix;

Η χρήση δεδομένων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ποιότητα εικόνας που έχουμε επιλέξει, τον συνολικό χρόνο που “streamάρουμε” και την ταχύτητα της σύνδεσής μας στο internet. Αυτό σημαίνει πως καλύτερη ποιότητα, σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση. Επίσης, αν είμαστε στην επιλογή “Αυτόματα”, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το “τι καίμε” αφού η συγκεκριμένη επιλογή προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Ωστόσο, αν αλλάξουμε τη ρύθμιση από “Αυτόματα” σε κάποια από αυτές που θα δούμε παρακάτω, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης των δεδομένων μας.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 καλύτερες εναλλακτικές εφαρμογές για video κλήσεις στο iPhone και στο iPad αντί του FaceTime

Αναλυτικά λοιπόν, η ωριαία κατανάλωση δεδομένων ανά ποιότητα στο Netflix είναι η ακόλουθη:

  • Χαμηλή ποιότητα (Low quality): Στη χαμηλή ποιότητα εικόνας η ωριαία κατανάλωση κυμαίνεται στα 0.3 GB
  • Μεσαία ποιότητα (Medium quality-SD): Στη μεσαία ποιότητα εικόνας η ωριαία κατανάλωση είναι 0.7 GB
  • Υψηλή ποιότητα (High quality) και Ultra HD: Στην υψηλή ποιότητα η ωριαία κατανάλωση είναι 3 GB και στην Ultra HD είναι 7 GB

Υποθέτοντας ότι η σύνδεσή σας στο internet είναι καλή και μπορεί να υποστηρίξει ποιότητα HD (3 GB ανά ώρα), αλλάζοντας την ποιότητα σε SD, θα δούμε τρομακτικά μεγάλες διαφορές και στην ανάλυση της εικόνας και στην κατανάλωση των δεδομένων. Να επισημάνουμε πως η παραπάνω ταξινόμηση ποιότητας εικόνας-ωριαίας κατανάλωσης αφορά όλες τις συσκευές (υπολογιστές, tablets, smartphones).

Πώς ρυθμίζουμε την κατανάλωση δεδομένων στο Netflix από υπολογιστή;

Για να μειώσουμε την κατανάλωση δεδομένων του Netflix στον υπολογιστή ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

1. Συνδεόμαστε από κάποιον browser (Chrome, Mozilla Firefox κ.α.) στο προφίλ μας στο netflix.com

2. Αν υπάρχουν και άλλα προφίλ (π.χ. για τα παιδιά σας), επιλέγουμε το προφίλ στο οποίο θα κάνουμε τις τροποποιήσεις αφού αυτές θα γίνουν μέσα από τις “Ρυθμίσεις”. Έτσι θα έχουμε ένα προφίλ που θα αναπαράγει σε HD και τα υπόλοιπα σε SD (medium quality) για παράδειγμα.

3. Μόλις εισέλθουμε στην αρχική σελίδα του προφίλ μας επιλέγουμε την ενότητα “Λογαριασμός”.

1 netflix pc data

4. Στη συνέχεια σύρουμε προς τα κάτω μέχρι να δούμε τις “Ρυθμίσεις αναπαραγωγής”, όπου τις επιλέγουμε.

2 netflix pc data

5. Εδώ βλέπουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας. Ως προεπιλογή βλέπουμε το “Αυτόματα”. Επιλέγουμε για παράδειγμα την “Μεσαία” και στη συνέχεια πατάμε “Αποθήκευση”. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σε κάθε προφίλ αν θέλουμε να κάνουμε παρόμοιες αλλαγές.

3 pc netflix data

Ρύθμιση κατανάλωσης δεδομένων από την εφαρμογή για κινητό

Το Netflix διαθέτει δική του εφαρμογή για το iPhone. Φυσικά, μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλάνο δεδομένων και μέσα από την εφαρμογή. Πάμε να δούμε πώς:

1. Ανοίγουμε την εφαρμογή του Netflix

2. Επιλέγουμε το menu πάνω αριστερά και σύρουμε προς τα κάτω τη λίστα μέχρι να βρούμε τις “Ρυθμίσεις εφαρμογής”.

1 mobile app netflix data

3. Μπαίνουμε στην ενότητα “Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας”. Και εδώ όπως και στην περίπτωση του υπολογιστή που είδαμε παραπάνω, σαν προεπιλογή βλέπουμε το “Αυτόματα”. Κλείνουμε τον διακόπτη και επιλέγουμε την “Εξοικονόμηση δεδομένων”.

2 mobile data netflix app

Με την εξοικονόμηση δεδομένων υπολογίστε την κατανάλωση στο 1 GB για 6 ώρες προβολής!

Μερικές επισημάνσεις

Λιγότερα δεδομένα, σημαίνει χειρότερη ποιότητα. Αυτό είναι λογικό. Οι απαιτήσει π.χ. για αναπαραγωγή ενός video HD είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες για κάποιο άλλο χαμηλής ανάλυσης. Αυτό πρακτικά με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω σημαίνει πως αν “κόψουμε” δεδομένα χάριν της οικονομίας, θα χάσουμε κατά πολύ σε ποιότητα.

3 netflix ipad app

Καλό είναι λοιπόν, να φροντίσουμε να κάνουμε λήψη του υλικού που μας ενδιαφέρει (μέσω Wi-Fi) με τον τρόπο που θα σας δείξουμε παρακάτω και στη συνέχεια να το δούμε offline. Επίσης, οτιδήποτε αλλάξετε στον υπολογιστή ενημερώνεται και στις υπόλοιπες συσκευές!

Πώς κατεβάζουμε ταινίες ή σειρές στο κινητό μας μέσα από την εφαρμογή του Netflix;

Αρχικά, πριν ξεκινήσουμε, να επισημάνουμε πως δεν είναι όλο το υλικό του Netflix διαθέσιμο προς λήψη. Ορισμένες σειρές και ταινίες διατίθενται μόνο για Online αναπαραγωγή. Για να διευκολυνθούμε και να μη ψαχνόμαστε για το ποιες ταινίες είναι προς λήψη και ποιες όχι, μπορούμε να πλοηγηθούμε μέσα από το μενού πάνω αριστερά στην ενότητα “Διαθέσιμα για λήψη”.

Διαβάστε επίσης: To “ελληνικό” Netflix είναι πλέον γεγονός

Αναλυτικότερα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

1. Επιλέγουμε το μενού πάνω αριστερά και επιλέγουμε την ενότητα “Διαθέσιμα για λήψη”.

3 netflix app download

2. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη σειρά που μας ενδιαφέρει.

4 netflix app download

3. Εκεί θα δούμε την ενότητα των επεισοδίων. Δίπλα από κάθε επεισόδιο, υπάρχει η ένδειξη για να το κατεβάσουμε. Την επιλέγουμε. Το επεισόδιο κατεβαίνει.

5 netflix app download series

4. Το επεισόδιο κατέβηκε.

6 netflix app download content

5. Επιλέγοντας πάλι το μενού πάνω αριστερά θα δούμε την ενότητα “Οι λήψεις μου”. Εκεί θα δούμε όλο το περιεχόμενο το οποίο έχουμε κατεβάσει στη συσκευή μας και μπορούμε να το προβάλουμε, χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο internet. Κοινώς, η προβολή είναι διαθέσιμη offline.

7 netflix app download movies

Αυτή ήταν η διαδικασία ρύθμισης της κατανάλωσης των δεδομένων του Netflix από υπολογιστή και κινητό. Επιπλέον, σας παρουσιάσαμε τη διαδικασία λήψης περιεχομένου από την εφαρμογή του Netflix για προβολή offline. Για τυχόν απορίες σχετικά με οποιαδήποτε από τις παραπάνω διαδικασίες, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε κάτω στα σχόλια.