Σημαντική μείωση στην απόδοση των υπολογιστών μας θα επιφέρει η διόρθωση ενός σοβαρού κενού ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel

Σημαντική μείωση στην απόδοση των υπολογιστών μας θα επιφέρει η διόρθωση ενός σοβαρού κενού ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel
ired.gr

Οι επεξεργαστές της Intel για την τελευταία δεκαετία, υποφέρουν από ένα σοβαρό κενό ασφαλείας, το οποίο δεν είναι απαραίτητα εύκολο να διορθωθεί. Το The Register αναφέρει πως η επιδιόρθωση θα έρθει σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, μέσω κάποιας ενημέρωσης, όταν αυτή είναι διαθέσιμη. Όμως δε φαίνεται να τελειώνουν όλα εδώ.

Η επιδιόρθωση που θα λάβουμε όλοι εμείς, που έχουμε υπολογιστές όλων των λειτουργικών που “φοράνε” επεξεργαστή της Intel της τελευταίας δεκαετίας, θα επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις. Μέχρι στιγμής, δε ξέρουμε λεπτομέρειες για τη φύση του προβλήματος και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να μάθουμε τις επόμενες μέρες. Το μόνο που γνωρίζουμε, είναι πως οι εφαρμογές μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μνήμη του kernel, η οποία είναι καλά προστατευμένη.

2 intel processor

Η συγκεκριμένη πρόσβαση που μπορούσαν να έχουν οι εφαρμογές στη μνήμη του kernel, μπορούσε να δώσει στους hackers την ευκαιρία να εισέλθουν με τη σειρά τους στο σύστημα και να προκαλέσουν άλλα bugs που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Μία εφαρμογή μάσκας προσώπου για το iPhone X αλλάζει τα δεδομένα στο “απόρρητο” των χρηστών

Βέβαια, όπως το The Register σημειώνει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα και έχει απόλυτο δίκιο.

3 intel processors

“Η μνήμη kernel είναι καλά κρυμμένη από τους χρήστες και τις εφαρμογές, αφού περιέχει όλα τα μυστικά, όπως κωδικούς, κλειδιά ασφαλείας, αρχεία από cd κ.α. Σκεφτείτε ένα κακόβουλο λογισμικό να “τρέχει” σε ένα δημόσιο cloud server, ικανό να ανιχνεύσει τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες”, αναφέρει το The Register. Πράγματι, είναι κάτι πολύ τρομακτικό.

Από την άλλη, μία επιδιόρθωση δεν θα είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Όπως εξηγεί η αναφορά, η λύση στο πρόβλημα θα σημάνει αυτομάτως και τη μείωση της απόδοσης του επεξεργαστή από 5 μέχρι και 30%. Περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν, δεν υπάρχουν. Μιας και το πρόβλημα αφορά το Hardware των συσκευών, η όποια επιδιόρθωση θα γίνει μέσω επίσημης ενημέρωσης του εκάστοτε λειτουργικού συστήματος.

4 intel processors

Η μείωση της απόδοσης, μάλλον θα έχει να κάνει με τον τρόπο που ο επεξεργαστής θα επαναφορτώνει τις πληροφορίες από τη μνήμη.

Προς το παρόν, κάποιοι προγραμματιστές της Microsoft και του λειτουργικού συστήματος Linux, ήδη εργάζονται πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει και τους Intel επεξεργαστές που ενσωματώνονται στους υπολογιστές Mac. Βέβαια, η Apple δε ξέρουμε αν δουλεύει πάνω στο πρόβλημα ή όχι.

To The Register, όπως είπαμε και παραπάνω, παραδέχεται πως πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το κενό ασφαλείας των επεξεργαστών Intel, δεν μπορούν να δημοσιευθούν για ευνόητους λόγους, ειδικά τη στιγμή που οι προγραμματιστές δουλεύουν πάνω στη διόρθωσή του. Ενδεχομένως η ίδια η Intel την επόμενη εβδομάδα, να ρίξει φως με κάποιες εξηγήσεις.

5 intel processors

Δύο σκέψεις

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κενό ασφαλείας, η επιδιόρθωση του οποίου αναμένεται να επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρονικών υπολογιστών που προέρχονται από όλες τις πλατφόρμες.

Διαβάστε επίσης: Το iPhone δεν αναγνωρίζει την κάρτα SIM: Τι να κάνω;

Φυσικά τα ποσοστά “επιβράδυνσης” που αναφέρθηκαν παραπάνω (5-30%) μπορεί να μην τα δούμε στην πραγματικότητα. Από την άλλη, είναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς εδώ και δέκα χρόνια ένα κενό ασφαλείας αυτού του μεγέθους, κατάφερε να κρυφτεί κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της Intel. Από την άλλη, η επιδιόρθωση θα καταφέρει να αποτρέψει την εξέλιξή του, η οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε το πού θα μπορούσε να οδηγήσει!