Ηλεκτρικό καρδιογράφο αναμένεται να δούμε στα μελλοντικά μοντέλα Apple Watch

Ηλεκτρικό καρδιογράφο αναμένεται να δούμε στα μελλοντικά μοντέλα Apple Watch
ired.gr

Όπως μαθαίνουμε από το Boolmberg, η Apple θα ενσωματώσει στα μελλοντικά μοντέλα του έξυπνου ρολογιού έναν ηλεκτρικό καρδιογράφο, ο οποίος θα είναι σε θέση να εντοπίζει ορισμένες δυσλειτουργίες της καρδιάς, όπως τις αρρυθμίες.

Ο συγκεκριμένος καρδιογράφος, θα μπορεί να καταγράφει μέσω ηλεκτρισμού, που εννοείται πως δε θα επηρεάζει ούτε θα ενοχλεί τον χρήστη, την καρδιακή δραστηριότητα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο χρήστης από την πλευρά του, είναι να ακουμπήσει δύο δάχτυλα στο ρολόι. Το συγκεκριμένο test ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα, γνωστό και ως EKG/ECG.

Μέσω του EKG, οι αισθητήρες εντοπίζουν τις ηλεκτρικές αλλαγές στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ρυθμό που η καρδιά του χρήστη χτυπά.

2 apple watch ekg

“Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ήδη είναι σε φάση δοκιμών και προορίζεται για τα επόμενα Apple Watch. Ο χρήστης θα πρέπει να πιέσει με δύο δάχτυλα του χεριού που δε φοράει το ρολόι, στο περίβλημα της συσκευής. Αμέσως, μέσω του στήθους, ένα ηλεκτρικό σήμα θα καταφέρει να καταγράψει τους χτύπους της καρδιάς και παράλληλα θα μπορεί να εντοπίσει τυχόν προβλήματα, όπως είναι οι αρρυθμίες”, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Το Apple Watch κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός άντρα!

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, είναι κατά κανόνα μία εξέταση που συμβαίνει στα νοσοκομεία και στα κατά τόπους ιδιωτικά ιατρεία, αν και στην αγορά κυκλοφορούν κάποιοι ηλεκτροκαρδιογράφοι, οι οποίοι προορίζονται γι’ αυτούς που θέλουν να παρακολουθούν συχνότερα την καρδιακή τους δραστηριότητα.

Με τη νέα αυτή λειτουργία όμως, το Apple Watch θα έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καταγράψει και να εντοπίσει τυχόν καρδιακές δυσλειτουργίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι χρήστες που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν γνώση, θα μπορούν να το προλάβουν, πριν αυτό απειλήσει σημαντικά την υγεία τους.

3 apple watch ekg

Μη ξεχνάμε πως με το πρώτο Apple Watch, η Apple είχε απορρίψει πολλούς αισθητήρες, επειδή σύμφωνα με την ίδια δεν ήταν αρκετά ακριβείς. Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές για τον ηλεκτροκαρδιογράφο, δείχνουν να κυλούν ομαλά.

Τους τελευταίους μήνες η Apple έχει δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία της καρδιάς. Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε το Apple Heart Study app σε συνεργασία με το University School of Medicine του Stanford.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να παρατηρηθεί κατά πόσο είναι εύκολο η υπάρχουσα δυνατότητα καταγραφής των καρδιακών παλμών, είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν καρδιακές ανωμαλίες.

4 apple watch ekg

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να μας πληροφορεί σχετικά με το αν η ενσωμάτωση του ηλεκτροκαρδιογράφου στα επόμενα Apple Watch, θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ των Η.Π.Α.).

Στο παρελθόν ο CEO της Apple, Tim Cook, είχε επισημάνει πως δεν είναι απαραίτητη η ανάμειξη του FDA, όσον αφορά τις λειτουργίες του Apple Watch. Από την άλλη όμως, η Apple συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα του FDA, το οποίο έχει να κάνει με την όσο το δυνατό ταχύτερη έγκριση ψηφιακών μέσων υγείας.

Διαβάστε επίσης: Έλληνας φοιτητής έφτιαξε το δικό του dark mode για το iOS

Το Apple Watch, είναι ένα από τα καλύτερα έξυπνα ρολόγια που κυκλοφορούν. Πριν κάποιες μέρες το υπάρχον Apple Watch, κατάφερε και έσωσε έναν άντρα στην Αμερική από καρδιακό επεισόδιο.

Σίγουρα, κανείς δεν αμφισβητεί τις δυνατότητές του. Ελπίζουμε η Apple να ενσωματώσει τον ηλεκτροκαρδιογράφο στην επόμενη γενιά Apple Watch, αφού αναμένεται να υιοθετηθεί καθολικά από μεγάλο μέρος των χρηστών.