Η Apple σκοπεύει να επιτρέπει στους προγραμματιστές να σχεδιάζουν universal εφαρμογές για macOS και iOS

Η Apple σκοπεύει να επιτρέπει στους προγραμματιστές να σχεδιάζουν universal εφαρμογές για macOS και iOS
ired.gr

H Apple στοχεύει στο να επιτρέπει στους προγραμματιστές να μπορούν να δημιουργήσουν κοινές εφαρμογές που θα δουλεύουν σε iPhone, iPad, iPod και Mac, σύμφωνα με πηγές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

“Αρχής γενομένης από το 2018, οι προγραμματιστές, θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν εφαρμογές τις οποίες οι χρήστες θα μπορούν να χειριστούν μέσω μίας οθόνης αφής, ενός ποντικιού ή μιας επιφάνειας αφής, ανάλογα με το αν η συσκευή είναι iPhone, iPad ή Mac υπολογιστής”, επισημαίνει το Bloomberg.

2 universal apps ios macos

H Apple δοκιμαστικά σχεδιάζει να ενσωματώσει αυτή τη νέα αλλαγή με την κυκλοφορία των iOS 12 και macOS 10.14. Θα μπορούσε να ανακοινωθεί, σύμφωνα με την αναφορά του Bloomeberg, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) τον Ιούνιο του 2018. Βέβαια η ημερομηνία αυτή, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Διαβάστε επίσης: iOS: αναλυτικός οδηγός για να ορίσετε ένα ισχυρό συνθηματικό στο iPhone και στο iPad

Όπως έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο, η Apple παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων στο WWDC. Από την άλλη, έχουμε επίσης παρατηρήσει πως οι εφαρμογές για το iPhone και το iPad, χαίρουν ιδιαίτερης φροντίδας από τους προγραμματιστές, αφού πλέον ο κόσμος έχεί κατακλυστεί από τα κινητά τηλέφωνα και όχι τόσο από τους υπολογιστές. Άλλωστε η ίδια η Apple, έχει ζητήσει από τους προγραμματιστές να σχεδιάζουν ξεχωριστές εφαρμογές για iOS και macOS.

Να σημειώσουμε πως αμέσως μετά την παρουσίαση των νέων εκδόσεων των λογισμικών της, η Apple, διαθέτει τις πρώτες δοκιμαστικές (beta) εκδόσεις στο κοινό αλλά και στους προγραμματιστές, με σκοπό η βελτίωση του λογισμικού αλλά και των εφαρμογών να γίνουν, πριν την επίσημη διάθεσή τους τον Σεπτέμβριο.

3 ios macos universal apps

Η αναφορά επισημαίνει πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο για το αν η Apple θα ενώσει το App Store του macOS, με αυτό του iOS.

Το project που αφορά τη δημιουργία universl εφαρμογών για το iOS και το macOS, έχει την κωδική ονομασία “Marzipan” και αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει κάνει η Apple στη μέχρι τώρα πορεία της.

Με αφορμή τη δημιουργία “ενιαίων” εφαρμογών από την Apple, το Bloomberg επισημαίνει πως η συγκεκριμένη κίνηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος, το οποίο θα ήταν κοινό για όλες τις συσκευές της εταιρείας.

4 macos ios universal apps

Ίσως η Apple να ακολουθήσει τα βήματα της Microsoft, η οποία στοχεύει στο να βοηθήσει τους προγραμματιστές να φτιάξουν universal εφαρμογές, οι οποίες θα τρέχουν στα Windows 10 και στα Windows 10 Mobile.

Διαβάστε επίσης: Το Facebook ανακοίνωσε τη λειτουργία “Snooze” για καλύτερο έλεγχο του περιεχομένου που θέλουν να βλέπουν οι χρήστες

Αν τελικά καταφέρουμε και δούμε κάτι τέτοιο τον προσεχή Ιούνιο στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Προγραμματιστών, θα μιλάμε για μία εξαιρετική και καινοτόμα αλλαγή από την Apple. Το να μπορεί κάποιος να “τρέχει” με ευκολία τις εφαρμογές που επιθυμεί σε όλες τις πλατφόρμες και συσκευές της Apple, αποτελεί μεγάλη άνεση και σίγουρα αρκετοί κάτι τέτοιο όχι μόνο θα το εκτιμήσουν, αλλά θα το λατρέψουν.