20 Δεκεμβρίου 1996: Η Apple επαναφέρει τον Steve Jobs αγοράζοντας την NeXT

20 Δεκεμβρίου 1996: Η Apple επαναφέρει τον Steve Jobs αγοράζοντας την NeXT
ired.gr

Βρισκόμαστε στις 20 Δεκεμβρίου του 1996. 21 χρόνια πριν. Ο Steve Jobs έχει πριν μερικά χρόνια αποχωρήσει από την Apple. Στο μεσοδιάστημα, ίδρυσε την NeXT, μία εταιρεία υπολογιστών, η οποία είχε αρχίσει να παρακμάζει όταν η Apple της πρότεινε να την αγοράσει.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1996. Το κόστος αγοράς της NeXT από την Apple, ανήλθε στα $429 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για σαφώς ένα τεράστιο ποσό για μία εταιρεία που παρακμάζει, αλλά το όφελος για την Apple ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλο. Ο λόγος; Ο Steve Jobs, είναι και πάλι μέρος της εταιρείας.

Η επιστροφή του βασιλιά

Ο συν-ιδρυτής της Apple δεν επέστρεψε στην εταιρεία ως ένα γενικότερο κομμάτι της εξαγοράς της NeXT. Ήταν ένα από τα βασικά κομμάτια της συμφωνίας. “Δεν αγόρασα απλά software, αγόρασα τον Steve”, αναφέρει ο CEO της Apple, Gil Amelio. Ως μέρος της συμφωνίας, ο Jobs κόστισε 1.5 εκατομμύρια δολάρια.

2 steve jobs return

Ο Jobs αρχικά δεν προοριζόταν για CEO της Apple. Παραδόξως, ο Amelio από τη πλευρά του φαινόταν σαν να είχε σκεφτεί τη δημιουργική δύναμη που έχει ο Jobs όταν η Apple θα τον χρειαζόταν, τη στιγμή που ο Amelio θα συνέχιζε να “τρέχει” την εταιρεία.

Τα πράγματα όμως ήρθαν τελείως διαφορετικά. Ο Amelio σε λιγότερο από ένα χρόνο παραιτήθηκε, με τον Steve Jobs να γίνεται ο νέος CEO της Apple.

Διαβάστε επίσης: 5 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε συσκευή!

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, που αφορά τη συμφωνία Apple και NeXT, ήταν πως ο Jobs δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Cupertino για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το επιχείρημα κατέληξε τελικά στην ηγεσία της Pixar, η οποία είχε κάνει τον Jobs δισεκατομμυριούχο, ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτή η άρνηση του Jobs, έφτασε σε σημείο να αναβάλει την ανακοίνωση της συμφωνίας, την οποία όλοι οι δημοσιογράφοι περίμεναν. Στο τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Steve Jobs συνέχισε να δουλεύει για την Apple, έως το τέλος της ζωής του.

3 steve jobs return

Ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει αυτό που ήθελε και εν τέλει έγινε ανεπίσημος σύμβουλος της Apple, χωρίς να υπογράψει δηλαδή κάποιο συμβόλαιο.

Η θριαμβευτική επάνοδος του Steve Jobs στην Apple

Κάνοντας μία ανασκόπηση, θα διαπιστώσουμε πως η επιστροφή του Steve Jobs στην Apple, είναι μία από τις σημαντικότερες επανόδους στην επιχειρηματική ιστορία. Εκείνη την εποχή, δε σήμαινε απολύτως τίποτα. Αργότερα αποδείχτηκε ως μία σωτήρια κίνηση, δεδομένου ότι η Apple αιμορραγούσε συνεχώς και ήδη βρισκόταν πολύ κοντά στην πτώχευση.

Το 1992, η κάθε μετοχή της Apple κόστιζε μόνο $60 δολάρια. Όταν ο Jobs επανήλθε, το νούμερο αυτό, ακούμπησε τα $17 δολάρια. Για να συνειδητοποιήσουμε την αντανάκλαση που είχαν αυτά τα νούμερα για την Apple, θα αναφέρουμε μόνο πως όλη αυτή η κατάσταση συνέβαινε στην εποχή που η τεχνολογία ήκμαζε.

4 steve jobs return

Οι εταιρείες που βρίσκονταν στη Silicon Valley, διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν τις μετοχές τους, χωρίς καμία διευκρίνιση μέσα στις αναφορές σχετικά με τα κέρδη τους.

Διαβάστε επίσης: Leagoo S9: Θα αγοράζατε ένα κλώνο Android iPhone X στα 300€;

Ο Jobs πίστεψε πως θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση, ακυρώνοντας κάποιες αποφάσεις που είχε πάρει η Apple (όπως η φρικιαστική συμφωνία για το clone Mac). Στον έξω κόσμο όμως, φαινόταν ως ένα όραμα που θα αποτύγχανε, όπως και αυτό με τη NeXT.

Συμπεραίνουμε ότι...

Ο Jobs κατάφερε να σώσει την Apple από τη χρεοκοπία και να τη μετατρέψει σε αυτό που είναι σήμερα. Σίγουρα ο κόσμος της τεχνολογίας, χρωστά πάρα πολλά, σε έναν άνθρωπο, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο σήμερα!