Το Geekbench επιβεβαίωσε τη σκόπιμη μείωση της απόδοσης των iPhone με καταπονημένες μπαταρίες

Το Geekbench επιβεβαίωσε τη σκόπιμη μείωση της απόδοσης των iPhone με καταπονημένες μπαταρίες
ired.gr

Ο ιδρυτής των Primate Labs John Poole, ανέλυσε τα αποτελέσματα του Geekbench 4 για ορισμένα μοντέλα iPhone 6s τα οποία “έτρεχαν” τα iOS 10.2, iOS 10.2.1 και iOS 11.2 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μειωμένη απόδοση των συσκευών, μπορεί να οφείλεται στη κακή ζωή της μπαταρίας.

Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν πως τα iPhone 6s που “έτρεχαν” το iOS 10.2, είχαν σχεδόν στη πλειοψηφία τους, τις ίδιες αποδόσεις. Ωστόσο, o Poole εξήγησε πως τα σκορ που έκαναν τα 6s στην έκδοση του iOS 10.2.1, διέφεραν αρκετά, παρουσιάζοντας μία υψηλή κορυφή και αρκετές μικρότερες.

Αυτό δηλαδή που ήθελε να πει ο Poole, είναι πως με το iOS 10.2.1 που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο, η απόδοση κάποιων συσκευών iPhone 6s, είχε ήδη αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά.

2 iphone geekbench battery

Σε μία ανακοίνωσή της, η Apple είπε πως έκανε διάφορες βελτιώσεις στο iOS 10.2.1, με σκοπό να μειώσει τα περιστατικά με τις ανεπιθύμητες απενεργοποιήσεις, από τις οποίες ένας μικρός αριθμός χρηστών υπέφερε. Οι απενεργοποιήσεις συνέβαιναν εξαιτίας της ανώμαλης μεταφοράς ενέργειας των προηγούμενων μπαταριών (οι οποίες αντικαταστάθηκαν από την Apple) των συσκευών.

Μέχρι στιγμής, μία αναφορά λέει πως η Apple έκανε κάποιες αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης ενέργειας των συσκευών. Από τη πλευρά της βέβαια η Apple δεν ανέφερε ποτέ επακριβώς τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που έκανε, ώστε να αποφευχθούν οι άξαφνες απενεργοποιήσεις.

3 iphone geekbench battery

“Η διαφορά ανάμεσα στο iOS 10.2 και 10.2.1 είναι πολύ απότομη για να πει κανείς πως πρόκειται απλά για μία λειτουργία που σχετίζεται με τη κατάσταση της μπαταρίας”, επισημαίνει ο Poole. “Προσωπικά πιστεύω πως η Apple εισήγαγε μία αλλαγή, με σκοπό να περιορίσει την απόδοση των συσκευών, όταν η μπαταρία παρουσιάζει αισθητά δείγματα κόπωσης”, συνεχίζει.

Διαβάστε επίσης: Rainbrow: Ένα νέο παιχνίδι για το iPhone X που χειρίζεστε με τα φρύδια σας

Οι μετρήσεις έδειξαν πως ο αριθμός των iPhone 6s συσκευών με τα χαμηλότερα αποτελέσματα στο Geekbench 4, έτρεχαν το iOS 11.2, κάτι που συνέβη επειδή μιλάμε για ένα iOS κατά ένα χρόνο νεότερο, όπου σε αυτό το διάστημα, ήδη οι μπαταρίες των iPhone 6s είναι λογικό να παρουσίασαν μειωμένη απόδοση.

Με τη λογική αυτή, η οποία έχει απόλυτη βάση, αναμένεται να δούμε και τα πρώτα iPhone 7 να επηρεάζονται. Ενώ τα αποτελέσματα του Geekbench στο iOS 10.2, iOS 10.2.1 και iOS 11.1.2 ήταν πανομοιότυπα για το iPhone 7, φαίνεται πως οι ισορροπίες άλλαξαν με την έλευση του iOS 11.2, με τις αποδόσεις των περσινών μοντέλων να μοιάζουν με τις αντίστοιχες των iPhone 6s στο iOS 10.2.1.

4 geekbench iphone battery

Όλα αυτά σημαίνουν πως η Apple σκοπίμως μπορεί να επιβραδύνει τα παλαιότερα μοντέλα iPhone, με σκοπό να βελτιώσει την ενεργειακή τους απόδοση και σταθερότητα, τη στιγμή που οι μπαταρίες των συσκευών αρχίζουν να “φθίνουν”. Φυσικά, η πολιτική αυτή της Apple δεν είναι γνωστή στους χρήστες.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να θυμόμαστε πως όλες οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν μέρος της αρχικής τους απόδοσης μετά από κάποιο αριθμό φορτίσεων. Δεδομένου ότι το iPhone 6s κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2015, η συσκευή είναι ήδη αρκετό καιρό στην αγορά, οδηγώντας κάποιους χρήστες στο να αλλάξουν τη μπαταρία της συσκευής τους, αφού παρατήρησαν πως έχει φθαρεί.

Ορισμένες σκέψεις

Λίγο καιρό πριν, ένα νήμα στο γνωστό Reddit, είχε επισημάνει το συγκεκριμένο ζήτημα περί σκόπιμης επιβράδυνσης των συσκευών iPhone από την Apple, χάριν της ενεργειακής τους αυτονομίας. Βέβαια τότε, δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις για το αν κάτι τέτοιο ισχύει, αφού τα μόνα στοιχεία ήταν οι μαρτυρίες των ίδιων των χρηστών και οι μετρήσεις της απόδοσης του επεξεργαστή από εφαρμογές, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούνται από πολλούς ως μη αξιόπιστα.

5 geekbench apple battery

Τώρα πλέον, το Geekbench και ο Poole, έρχονται να δώσουν μία πιο “επιστημονική” απάντηση στο ζήτημα, επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις του Reddit.

Φαίνεται λοιπόν πως ένα πάγιο ερώτημα των χρηστών απαντήθηκε οριστικά. Η βασική θεωρία ανέφερε πως το πρόβλημα επιβράδυνσης των συσκευών οφειλόταν μόνο στα updates του iOS. Κανενός το μυαλό δεν πήγαινε στη μπαταρία, κάτι που είναι απολύτως λογικό.

Διαβάστε επίσης: Αν έχετε ένα παλαιότερο μοντέλο iPhone με μειωμένη απόδοση, μία αλλαγή μπαταρίας μπορεί να βοηθήσει

Η Apple μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη θέση και δεν έχει δώσει καμία απάντηση ούτε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία του τεχνολογικού χώρου που την κάλεσαν να “απολογηθεί”, ούτε στους χρήστες με κάποια επίσημη ανεξάρτητη ανακοίνωση.

Αυτό δηλώνει πως η θεωρία αυτή είναι αληθής. Αν θέλετε να δείτε τη συχνότητα που δουλεύει ο επεξεργαστής της συσκευής σας, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή CPU DasherX, η οποία είναι στη τιμή των 1.09€ και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.