Ανησυχίες εκφράστηκαν σχετικά με την πρόσβαση εφαρμογών στην TrueDepth camera του iPhone X

Ανησυχίες εκφράστηκαν σχετικά με την πρόσβαση εφαρμογών στην TrueDepth camera του iPhone X
ired.gr

H Apple έδωσε κάποια αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα σχετικά με την ασφάλεια του Face ID, το οποίο είναι ουσιαστικά η νέα δυνατότητα ταυτοποίησης του χρήστη μέσω του προσώπου του. Μέσα στις τόσες λεπτομέρειες που αναφέρονται, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολύ λίγα στοιχεία υπήρξαν, σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των προγραμματιστών στα δεδομένα προσώπου της TrueDepth κάμερας.

Όπως ήταν φυσικό, μία τέτοια παρατήρηση έκανε τους ειδικούς ασφαλείας αλλά και τους προγραμματιστές, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το τι ακριβώς συλλέγουν οι εφαρμογές από τα δεδομένα προσώπου των χρηστών.

Μία νέα δημοσίευση της The Washington Post, που περιλαμβάνει τον σχολιασμό της Apple αλλά και διαφόρων ειδικών που ασχολούνται με την ασφάλεια, εξερευνά τα δεδομένα στα οποία οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών μπορούν να έχουν πρόσβαση, παίρνοντας αφορμή από τις παραπάνω ανησυχίες που εκφράστηκαν.

2 true depth camera iphone x

Η ίδια η Apple δεν έχει πρόσβαση στη χαρτογράφηση του προσώπου που χρησιμοποιεί το Face ID για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, αλλά οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την TrueDepth κάμερα ώστε να ανιχνεύσουν το πρόσωπο του χρήστη, με σκοπό να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικές εφαρμογές. Όπως η Apple αναφέρει:

“Χρησιμοποιώντας την TrueDepth κάμερα, η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει τη θέση, τον τόπο, καθώς και την έκφραση του προσώπου του χρήστη με τεράστια ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας εύκολη τη δημιουργία ζωντανών εφέ. Επιπλέον, μέσω των εκφράσεων του προσώπου μπορεί ο χρήστης να χειριστεί έναν χαρακτήρα 3D”.

Διαβάστε επίσης: iPhone X: τι να κάνετε αν δεν λειτουργεί το Face ID

Οι εφαρμογές μπορούν να δουν ένα πρόσωπο σε πλήρη 3D μορφή διαβάζοντας την ίδια στιγμή 52 μικρο-κινήσεις των βλεφάρων, του στόματος και άλλων χαρακτηριστικών. Το MeasureKit, μία δωρεάν εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον Rinat Khanov, διαθέτει ένα εργαλείο το οποίο απεικονίζει τα δεδομένα προσώπου τα οποία η TrueDepth κάμερα μπορεί να συλλάβει, καθώς επίσης και μία λίστα μορφασμών, που μπορεί να παρακολουθήσει.

3 truedepth camera

Η Apple έχει θεσπίσει μία πολιτική απορρήτου η οποία ισχύει πριν από την κυκλοφορία του iPhone X, η οποία αναφέρει πως οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν την TrueDepth κάμερα οφείλουν να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών, ενώ θα πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα τα δεδομένα που συλλέγουν όπως και το που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Ο Geoffrey Fowler της The Washington Post από την άλλη ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση της TrueDepth κάμερας, μιας και τα δεδομένα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν, με σκοπό να ταυτοποιηθούν πολύ βαθύτερες πτυχές των χρηστών.

Να υπενθυμίσουμε πως όταν ο χρήστης διερωτάται από κάποια εφαρμογή για να δώσει πρόσβαση στην κάμερα, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ενδέχεται να γίνει συλλογή περαιτέρω στοιχείων.

Διαβάστε επίσης: Ειδικοί κατάφεραν να ξεγελάσουν το Face ID του iPhone X με μία 3D μάσκα

Από τη στιγμή που η Apple δε ξεκαθαρίζει τα πράγματα και δε θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα σχετικά με τη πολιτική απορρήτου που ακολουθεί, είναι απόλυτα λογικό οι χρήστες να ανησυχούν άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν απορίες σχετικά με το τι συλλέγει η TrueDepth κάμερα από το πρόσωπό σας, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή MeasureKit που αναφέραμε παραπάνω, από εδώ