Το λογισμικό του Facebook που αποτρέπει τις αυτοκτονίες αναβαθμίστηκε σημαντικά

Το λογισμικό του Facebook που αποτρέπει τις αυτοκτονίες αναβαθμίστηκε σημαντικά
ired.gr

Το Facebook τον τελευταίο χρόνο έχει εισάγει μία νέα λειτουργία η οποία δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να καταγγέλουν δημοσιεύσεις άλλων χρηστών που αναφέρουν πως θέλουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή να αυτοκτονήσουν.

Πλέον, η συγκεκριμένη λειτουργία έκανε ένα μεγάλο εξελικτικό βήμα. Τώρα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους χρήστες που εκφράζουν μέσω των δημοσιεύσεών τους αυτοκτονικές τάσεις και να τους βοηθά, χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιου άλλου ατόμου.

Όπως είπαμε, τα εργαλεία της συγκεκριμένης λειτουργίας που αφορά τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν στη πλατφόρμα του Facebook. Μέχρι στιγμής όμως, δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνεται αυτόματος εντοπισμός των “επικίνδυνων” για τον χρήστη δημοσιεύσεων. Πλέον, ο αυτόματος εντοπισμός είναι γεγονός.

2 suicide facebook

Η λειτουργία της συγκεκριμένης “υπηρεσίας” είναι σχετικά απλή, τουλάχιστον στη θεωρία. Το σύστημα αφού εντοπίσει το “ύποπτο” περιεχόμενο, θα το στέλνει στην ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα του Facebook η οποία θα προσφέρει άμεσα βοήθεια στον χρήστη.

“Το νόημα του συγκεκριμένου project είναι ουσιαστικά η πρόληψη κάποιου τέτοιου συμβάντος, πριν κάποιος άλλος χρήστης μας το καταγγείλει”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τμήματος Product Management του Facebook, Guy Rosen.

Διαβάστε επίσης: Το YouTube για iOS ενημερώθηκε λύνοντας το πρόβλημα με την κατανάλωση της μπαταρίας

Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή στο Facebook και στα “εργαλεία” του, τα οποία απαιτούσαν τη διαμεσολάβηση κάποιου άλλου χρήστη. Πλέον, με την αφαίρεση αυτού του βήματος, η εταιρεία μπορεί να αναγνωρίσει τις περιπτώσεις οι οποίες στο παρελθόν, είχαν ιστορικό αντίστοιχων καταστάσεων και παράλληλα να προσφέρει την ανάλογη βοήθεια πιο γρήγορα από ποτέ.

Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη διαδικασία ίσχυε μόνο για τις Η.Π.Α. Πλέον, εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με μοναδική εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η νομοθεσία και οι κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, δε μπορούν να επιτρέψουν μία τέτοια λειτουργία, η οποία παρακολουθεί τις “κινήσεις” των χρηστών.

3 facebook suicide

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν θα υιοθετηθούν και άλλες τέτοιες λειτουργίες για άλλα προβλήματα όπως τα σεξουαλικά αδικήματα, ο Rosen απέφυγε να απαντήσει!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν εμπιστεύονται το Facebook θεωρώντας το ανασφαλές. Να όμως που στη συγκεκριμένη στιγμή το Facebook βοηθά χιλιάδες ανθρώπους ώστε να μην αυτοκτονήσουν ή να μη τραυματίσουν τον εαυτό τους.

Αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να συζητηθούν κάποιες παράμετροι που άπτονται των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των πολιτών ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τόσο λεπτά ζητήματα στα οποία μπορούν να φανούν σωτήριες.

Διαβάστε επίσης: Όταν ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι ο Mac είναι το μέλλον των υπολογιστών

Πάντως μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη λειτουργία έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχτεί πως λειτουργεί αποτελεσματικά και με εκπληκτική ταχύτητα!