Ειδικοί κατάφεραν να ξεγελάσουν το Face ID του iPhone X με μία 3D μάσκα

Ειδικοί κατάφεραν να ξεγελάσουν το Face ID του iPhone X με μία 3D μάσκα
ired.gr

Το iPhone X έχει ονομαστεί από πολλούς ως η συσκευή από το μέλλον και όχι άδικα. Τα νέα του χαρακτηριστικά με αποκορύφωμα το Face ID, τη νέα δηλαδή τεχνολογία αναγνώρισης του χρήστη που αντικατέστησε το Touch ID, είναι συναρπαστικά, δίνοντας μία ώθηση προς νέες κατευθύνσεις στον τομέα των smartphone.

Οτιδήποτε όμως που είναι πολυσυζητημένο, δεν αργεί να περάσει και τις ανάλογες δοκιμασίες, ώστε να αποδειχθεί αν αυτά που λέγονται, το αντιπροσωπεύουν.

Στη περίπτωση του iPhone X, το χαρακτηριστικό για το οποίο ειπώθηκαν πολλά, είναι το Face ID ή αλλιώς “Αναγνώριση προσώπου”. Η ίδια η Apple ανέφερε πως είναι πολύ πιο ασφαλές από το Touch ID, καθώς οι πιθανότητες να παραβιαστεί είναι 1:1.000.000, όταν στο Touch ID η αναλογία ήταν 1:50.000.

Προ ολίγων ημερών είδαμε το Face ID να “παρακάμπτεται” από κάποιους δίδυμους αδερφούς καθώς και από ένα μικρό αγόρι το οποίο κατάφερε και ξεκλείδωσε το iPhone X της μητέρας του, χωρίς να έχει καταχωρήσει το πρόσωπό του.

2 face id trick

Αυτή τη φορά σειρά είχαν κάποιοι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι δημιούργησαν μία μάσκα 3D με σκοπό να ξεκλειδώσουν το iPhone X μέσω του Face ID.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα video από την εταιρεία Bkav που ασχολείται με τη κυβερνοασφάλεια, δείχνει το Face ID να ξεγελιέται από μία πολύ καλά σχεδιασμένη μάσκα, η οποία αποτύπωνε ακριβώς το ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτή τη φορά η μάσκα ήταν 3D και ακόμα πιο ακριβής από την πρώτη φορά όπου και πάλι είχε καταφέρει να ξεκλειδώσει το iPhone X.

Διαβάστε επίσης: iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 8: ποιο να διαλέξω;

To τμήμα έρευνας της εταιρείας εξηγεί πως η νέα μάσκα δημιουργήθηκε από σκόνη πέτρας με υπέρυθρες εικόνες ματιών 2D, τα οποία ενσωματώθηκαν στη μάσκα. Έτσι το Face ID έβλεπε “αληθινά” μάτια αλλά και πρόσωπο.

Στο video που φαίνεται παρακάτω, ο “παρουσιαστής” της Bkav ρυθμίζει το Face ID κανονικά, χρησιμοποιώντας το πρόσωπο του. Επιπλέον, έχει ενεργοποιημένη την επιλογή που θέλει τον χρήστη να κοιτάζει τη συσκευή, ώστε αυτή να ξεκλειδώσει.

Με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, χρησιμοποιώντας μία 3D μάσκα του προσώπου του, κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone X. Αυτό συνέβη αφού το Face ID αναγνώριζε τα “υπέρυθρα” μάτια ως αληθινά.

Η Bkav προτείνει στα πολύ σημαίνοντα πρόσωπα μετά το πρώτο της video, όπως οι αρχηγοί κρατών, να μη χρησιμοποιούν το Face ID. Τώρα, μετά το δεύτερο επιτυχές πείραμα, η παραπάνω πρόταση αναφέρεται και στους απλούς χρήστες, τουλάχιστον όσον αφορά τις χρηματικές τους συναλλαγές.

Η διαδικασία όμως που η εταιρεία αναφέρει πως είναι απλή, τελικά δεν είναι και τόσο. Το να κοροϊδέψεις το Face ID δεν είναι και τόσο εύκολο, ειδικά όταν μιλάμε για μία μάσκα. Αρχικά, χρειάζεται μία πολύ υψηλής ποιότητας φωτογραφία του ατόμου του οποίου το iPhone X, πρόκειται να παραβιαστεί. Επιπλέον, θα χρειαστεί ένας εκτυπωτής 3D και πολλά άλλα υλικά καθώς και άμεση πρόσβαση στη συσκευή του κατόχου. Η Bkav εκτιμά το κόστος της διαδικασίας γύρω στα $200.

3 face id mask trick

Επίσης να σημειώσουμε πως για να καταφέρει μία μάσκα να ξεγελάσει το Face ID, θα πρέπει να είναι υπερβολικά ακριβής, αφού μετά τις πρώτες 5 αποτυχημένες προσπάθειες, η συσκευή κλειδώνει και ζητάει κωδικό.

Το να βρεθεί κάποιος που θα φτιάξει 3D μάσκα με σκοπό να ξεγελάσει το Face ID του iPhone X, φαντάζει τραβηγμένο σενάριο, ειδικά όταν μιλάμε για απλούς καθημερινούς χρήστες. Αν πάλι αναφερόμαστε σε υψηλά πρόσωπα τότε ναι, υπάρχουν λόγοι ώστε κάποιοι να αποπειραθούν να παραβιάσουν τη συσκευή.

Διαβάστε επίσης: Καταλυτικό το iPhone X για 5 νέες τεχνολογίες

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι ασφαλές το Face ID και κατά πόσο μπορεί να αντικαταστήσει το Touch ID; Περιμένουμε τη γνώμη σας στα σχόλια.