Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι ο Mac είναι το μέλλον των υπολογιστών

Όταν ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι ο Mac είναι το μέλλον των υπολογιστών
ired.gr

Τι και αν μιλάμε για τους μεγαλύτερους εχθρούς πλέον; Η Apple με την Microsoft είναι πραγματικά, οι δύο μεγαλύτεροι γίγαντες στον χώρο των υπολογιστών. Από την μία η Microsoft με τα Windows και από την άλλη η Apple με τους υπολογιστές Mac και το λειτουργικό σύστημα macOS.

Η ιστορία όμως δεν ξεχνά και σίγουρα μία αναδρομή στο παρελθόν μπορεί να μας εντυπωσιάσει και να μας δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα τα οποία δύσκολα μπορεί να απαντήσουμε κάποιες φορές.

26 Νοεμβρίου 1984

Ημερομηνία ορόσημο για την οποία χθες είχαμε “επέτειο”. 33 χρόνια πριν, ο Bill Gates, ο ηγέτης της Microsoft, αναφέρει χαρακτηριστικά πως “Η επόμενη γενιά software θα υλοποιηθεί πάνω στο Macintosh και όχι στο PC της IBM”. Την δήλωση αυτή φιλοξένησε στο εξώφυλλό του το περιοδικό BusinessWeek.

2 John sculley

Αν επεξεργαστούμε τα παραπάνω λόγια και τα συνδυάσουμε με τον άνθρωπο που τα είπε, μάλλον θα νιώσουμε μία έκπληξη. Σίγουρα θα καταλάβουμε επίσης πως μία τέτοια δήλωση λίγα χρόνια μετά, από τον Bill Gates, θα φάνταζε αδιανόητη. Έγινε όμως σε μία περίοδο, όπου η Microsoft ήταν ένας από τους βασικούς προγραμματιστές πάνω στα Mac.

Διαβάστε επίσης: KGI: η παραγωγή του iPhone X βελτιώνεται ραγδαία λόγω της εορταστικής περιόδου

H Apple στοχεύει στον τομέα των επιχειρήσεων

Όλο το άρθρο του BusinessWeek αναφερόταν στο πλάνο της Apple να εκτοπίσει την IBM. Το άρθρο αυτό ήρθε σε μία ιδιαίτερα σημαντική εποχή, για την ιστορία της εταιρείας. Τρία χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1981, η IBM, κυκλοφόρησε το πρώτο PC. Γρήγορα κέρδισε έδαφος απέναντι στην Apple, δεδομένου ότι είχε τη φήμη ενός εκ των μεγαλυτέρων και πιο αξιόπιστων κατασκευαστών υπολογιστών για επιχειρήσεις.

Λίγα χρόνια μετά, επιστρέφοντας και πάλι στις αρχές του 1984, η Apple ανακοινώνει τον πρώτης γενιάς Macintosh, o οποίος από την πρώτη στιγμή είχε μεγάλη επιτυχία με πάρα πολλές πωλήσεις.

3 first macintosh

Παρ’ όλο το αρχικό “ξέσπασμά” του, κάπου μετά τα μέσα του έτους, οι πωλήσεις του άρχισαν να πέφτουν. Μέσα στην Apple η απόφαση που είχε παρθεί, έλεγε πως στόχος της εταιρείας είναι πλέον ο τομέας των επιχειρήσεων, τον οποίο προσπάθησε και στο παρελθόν να προσελκύσει με τον Apple III, χωρίς βέβαια ιδιαίτερη επιτυχία.

Αυτή τη φορά, για να πετύχει το νέο “άνοιγμα” προς τις επιχειρήσεις, ο τότε CEO της εταιρείας John Sculley, σκέφτηκε μία καμπάνια με το όνομα “Test Drive a Macintosh”. O σκοπός; Να ενθαρρύνει τους καταναλωτές, να δώσουν μία ευκαιρία στον επαναστατικό υπολογιστή της.

Ο πραγματικός όμως αντίπαλος ήταν η Microsoft

H αναφορά του Bill Gates στην υπεροχή του Macintosh, ήταν μόνο ένα μικρό στιγμιότυπο από το άρθρο του BusinessWeek, την εποχή που αυτός ήταν ακόμα ένας Mac developer.

4 ibm apple

Για να κρατήσει τον Bill Gates χαρούμενο, την επόμενη χρονιά, και όταν ο Steve Jobs είχε φύγει από την εταιρεία, ο CEO της Apple John Sculley σύναψε μία καταστροφική συμφωνία με τον Gates η οποία επέτρεπε στη Microsoft, να χρησιμοποιεί παγκοσμίως και χωρίς δικαιώματα, στοιχεία από το λειτουργικό σύστημα Mac, στα Windows. Σύντομα, οι δύο εταιρείες, έγιναν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι.

Εντωμεταξύ, οι “εχθροπραξίες” μεταξύ IBM και Apple σταμάτησαν και από το 1991, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργάζονται.

Διαβάστε επίσης: Πώς να δείτε και να διαχειριστείτε τις συνδρομές σας στο iPhone, στο iPad και στον Mac

Αν κάποιος δει την ιστορία και φτάσει στο σήμερα, θα διαπιστώσει πως έχουν υπάρξει πολλές ανατροπές. Πάντως, οι υπολογιστές Mac έχουν μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία σχετικά με αυτή των Windows και αντίστροφα. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με την αναγκαιότητα ύπαρξης και των δύο εταιρειών.

Αλλά ποιος φανταζόταν ότι ο Gates θα έλεγε κάτι τέτοιο; Δεν είναι περίεργο;

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status