Δύο πάροχοι του Cydia σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω πτώσης της δημοτικότητας του Jailbreak

Δύο πάροχοι του Cydia σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω πτώσης της δημοτικότητας του Jailbreak
ired.gr

H ModMy ανακοίνωσε σήμερα πως “αρχειοθέτησε” την βασική της “αποθήκη” στο Cydia, που ουσιαστικά είναι ένα εναλλακτικό App Store για εφαρμογές, θέματα και διάφορα άλλα αρχεία που αφορούν τις συσκευές της Apple οι οποίες είναι jailbroken.

ZodTTD και MacCiti επίσης απενεργοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως δύο από τους τρεις βασικούς παρόχους του Cydia δεν είναι πλέον ενεργοί από αυτόν τον μήνα και ύστερα. Η ModMy παροτρύνει τους προγραμματιστές της κοινότητας που ασχολείται με το jailbreak να χρησιμοποιούν το “κατάστημα” BigBoss, το οποίο αποτελεί μία από τις κύριες και λειτουργικές προς το παρόν πηγές για το Cydia.

Το κλείσιμο των δύο παρόχων του Cydia είναι αδιαμφισβήτητα αποτέλεσμα της συνεχούς πτώσης της δημοτικότητας του jailbreak, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την παραμετροποίηση του iOS με σκοπό την εγκατάσταση μη επίσημων ή “σπασμένων” εφαρμογών στις συσκευές.

2 jailbreak ios

Όταν τα iPhone και iPod Touch κυκλοφόρησαν το 2007, το jailbreak αναδείχθηκε και έγινε γρήγορα δημοφιλές για λόγους πρακτικούς αλλά και διασκέδασης. Το jailbreak για παράδειγμα ήταν χρήσιμο σε κάποιους οι οποίοι ήθελαν να αλλάξουν το wallpaper στη συσκευή τους και δεν μπορούσαν να το κάνουν λόγω του “σφιχτού” τότε iOS.

Tα προηγούμενα χρόνια, το jailbreak ήταν επίσης χρήσιμο για χαρακτηριστικά που η Apple δεν είχε ακόμα εισάγει στο iOS, όπως για παράδειγμα την γρήγορη απάντηση μηνυμάτων, τα widget στην “Οθόνη κλειδώματος” κ.α.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: πώς να διαγράψετε παλιά backups από το iPhone - iPad

Με πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι πλέον διαθέσιμα και επίσημα, η ανάγκη για jailbreak έχει μειωθεί αισθητά.

Η μετάβαση από το επίσημο iOS στο jailbreak, είναι αντίθετη με τους όρους της Apple τους οποίους κάθε χρήστης αποδέχεται. Αν και στις Η.Π.Α το jailbreak δεν είναι παράνομο, αυτό δεν σημαίνει πως αν κάποιος το εφαρμόσει στη συσκευή του δεν χάνει την εγγύηση σε περίπτωση που κάτι συμβεί σε αυτήν.

3 ios jailbreak

Σε μία ανακοίνωση που είχε δημοσιευτεί το 2010 στο Cult of Mac, η Apple ανέφερε χαρακτηριστικά για το jailbreak πως: “Ο στόχος της Apple είναι να εξασφαλίσει στους πελάτης της μία εξαιρετική εμπειρία χρήσης με το iPhone. Γνωρίζουμε πως το jailbreak υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα χρήσης στο iPhone. Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, η πλειοψηφία των πελατών μας δεν προβαίνουν σε jailbreak των συσκευών τους, μιας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με την εγγύηση, κάνοντας παράλληλα τις συσκευές να μην είναι τόσο σταθερές κατά τη λειτουργία τους.”

Το iOS 11 είναι η πρώτη επίσημη έκδοση λειτουργικού συστήματος φορητών συσκευών της Apple, η οποία δεν έχει επίσημα “παραβιαστεί”. Κάποιοι προγραμματιστές ισχυρίζονται πως κατάφεραν και μπήκαν στο εσωτερικό του iOS 11, όπως ανακοίνωσαν σε διάφορα συνέδρια σχετικά με την ασφάλεια, αλλά μέχρι στιγμής κανένα εργαλείο jailbreak όπως π.χ. το Pangu δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα για Mac ή PC.

Διαβάστε επίσης: Το iPhone SE 2 φημολογείται πως θα κυκλοφορήσει στο πρώτο μισό του 2018

To κυνηγητό Apple και jailbreak που θυμίζει αυτό της γάτας με του ποντικιού, κρατάει για πάνω από μία δεκαετία. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής η Apple έχει κάνει τρομερά μεγάλη πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας του iOS ενώ το jailbreak, δείχνει επίσημα να υποχωρεί. Μάλλον, όπως φαίνεται, έχουμε τον μεγάλο νικητή αυτής της μακρόχρονης κόντρας.