Oι Android συσκευές στέλνουν τα δεδομένα τοποθεσίας τους στη Google ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου τους

Oι Android συσκευές στέλνουν τα δεδομένα τοποθεσίας τους στη Google ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου τους
ired.gr

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να σας κάνουν να κλείσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στη συσκευή σας. Πέραν του γεγονότος ότι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας της μπαταρίας της συσκευής σας, ταυτόχρονα είναι και κάπως τρομακτικό να ξέρετε ότι παρακολουθείται κάθε σας κίνηση.

Σύμφωνα με μία έρευνα της εταιρείας Quartz, οι συσκευές Android, συλλέγουν τις διευθύνσεις από τους κοντινότερους πύργους κινητής τηλεφωνίας και στέλνουν τα δεδομένα τοποθεσίας στη Google, ακόμα και στη περίπτωση που οι υπηρεσίες τοποθεσίας έχουν απενεργοποιηθεί από τον χρήστη. Αυτό συμβαίνει από τις αρχές του 2017.

Η Google κάνει συλλογή πληροφοριών όπως και η ίδια παραδέχτηκε, αλλά ισχυρίζεται πως ποτέ οι πληροφορίες αυτές, δεν αποθηκεύτηκαν στους servers της.

2 android location google

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη πρακτική της Google;

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε μέσω ενός email πως η συλλογή των κωδικών Cell ID, βοηθάει να βελτιωθούν η ταχύτητα και η απόδοση της παράδοσης των μηνυμάτων, μεταξύ των Android συσκευών.

“Ωστόσο, ουδέποτε ενσωματώσαμε τους κωδικούς Cell ID στο σύστημά μας, οπότε τα δεδομένα απορρίπτονταν αμέσως ενώ παράλληλα ενημερώσαμε την υπηρεσία να μη ζητά συνεχώς κωδικούς Cell ID”, συνεχίζει στο email του ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Το iPhone X και το Apple Watch Series 3 ανάμεσα στα 10 καλύτερα Gadgets για το 2017

Ακόμα και μία συσκευή που έχει κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και έχει απενεργοποιημένες τις υπηρεσίες τοποθεσίας ή κάποια που δεν έχει κάρτα SIM στο εσωτερικό της, είναι εύκολο να επηρεαστεί από την λειτουργία συλλογής δεδομένων τοποθεσίας της Google. Από τη στιγμή που μία συσκευή είναι συνδεδεμένη σε κάποιο δίκτυο Wi-Fi ή σε κάποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, θα αποστέλλει δεδομένα στη Google, κάθε φορά που θα βρίσκεται στην εμβέλεια κάποιου πύργου.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο οι συγκεκριμένες πληροφορίες βελτιώνουν την απόδοση και την ταχύτητα παράδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των συσκευών που φέρουν το λειτουργικό Android.

3 google android location

Που οδηγούμαστε;

Η Google με το να υποχρεώνει τις Android συσκευές να της αποστέλλουν δεδομένα τοποθεσίας, “προσβάλλει” τους χρήστες ειδικά από τη στιγμή που δεν τους προειδοποιεί. Παράλληλα δεν τους δίνει την επιλογή να “αποχωρήσουν” από αυτή τη διαδικασία.

Αν κάποιος βλέπει τα πράγματα και από τη πλευρά της ασφάλειας θα μπορούσε να θέσει πολλά ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα “υποκλοπής” δεδομένων τοποθεσίας από τη Google. Ένα βασικό ερώτημα θα μπορούσε να είναι: “τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής της συσκευής και πόσο εύκολα μπορούν τα συγκεκριμένα στοιχεία να εκτεθούν;” Η Google βέβαια φρόντισε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, γνωρίζοντας την ανησυχία των χρηστών, λέγοντας πως τα δεδομένα των πύργων κινητής τηλεφωνίας είναι καλά κρυπτογραφημένα.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούν να παραβιαστούν από κάποιον hacker.

Διαβάστε επίσης: iOS 11 - Πώς να δείτε το αναλυτικό ιστορικό αγορών του App Store στο iPhone και στο iPad

Δεν έχει σημασία η έκδοση Android που έχετε. Η αναφορά της Quartz δεν αναφέρει πόσες συσκευές έχουν επηρεαστεί, αλλά εμείς μπορούμε να υποθέσουμε πως πρόκειται για αρκετά μεγάλο αριθμό.

Επιπλέον η εταιρεία δήλωσε πως μέχρι τα τέλη Νοέμβρη η συγκεκριμένη λειτουργία θα έχει απενεργοποιηθεί, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει στο μέλλον και πάντα με τη συγκατάθεση των χρηστών.