Γιατί το iPhone X χρειάζεται το “Notch”;

Γιατί το iPhone X χρειάζεται το “Notch”;
ired.gr

Από τότε που η Apple αποκάλυψε το iPhone X, αρκετοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την ύπαρξη του περιβόητου “Notch”. Πρόκειται όμως για πρόβλημα ή όχι;

Το βασικό “παράπονο” των χρηστών είναι πως το “Notch” μπαίνει στη μέση του πάνω μέρους και παρεμποδίζει την οθόνη. Αν και αυτό έχει μία βάση, δεδομένου ότι όντως είναι στη μέση και παράλληλα “κόβει” μέρος της οθόνης, από την άλλη κάποιος που χρησιμοποιεί τη συσκευή καθημερινά, μετά από κάποια 24ωρα σίγουρα δε θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την αισθητική του “Notch”, αφού θα το έχει συνηθίσει.

Η χρηστικότητα και η αναγκαιότητα ύπαρξης του “Notch”, είναι γνωστή. Βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης, φιλοξενώντας την TrueDepth κάμερα η οποία χρησιμεύει για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, γνωστή και ως Face ID. Επιπλέον, μέσω αυτής, λειτουργούν και τα Animojis.

2 iphone x notch

Σίγουρα, η συγκεκριμένη “ποσότητα” hardware, είναι αρκετή και πιάνει κάμποσο χώρο. Ακόμα και με αυτή τη δικαιολογία το “Notch” δε πρέπει να μας ενοχλεί, καθώς κατά την πλοήγησή μας στο internet ή την προβολή κάποιου video, το περιεχόμενο προσαρμόζεται κάτω από το “Notch”. Αν κάνουμε όμως μεγέθυνση για προβολή σε όλη την οθόνη, τότε ναι, το “Notch” θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση όμως, πολλούς, δεν τους ενοχλεί.

Το μόνο υπαρκτό πρόβλημα το οποίο αρκετούς τους ξενίζει, είναι το γεγονός πως δε φαίνονται οι πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό της μπαταρίας.

Διαβάστε επίσης: iOS 11 - Πώς να “κρύψετε” εφαρμογές στο iPhone και στο iPad

Δυστυχώς, η Apple δεν έδωσε κάποια λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν κάποιος θέλει να δει το ποσοστό της μπαταρίας, θα μπορέσει να το κάνει σέρνοντας προς τα κάτω για να δει το “Κέντρο ελέγχου” ή μέσω κάποιου widget. Ήταν τόσο δύσκολο να μας δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να δούμε το ποσοστό της μπαταρίας χωρίς να βλέπουμε μόνο το εικονίδιο; Μάλλον όχι.

iPhone X Notch: είναι ζήτημα marketing τελικά;

Ορισμένες εταιρείες και ειδικά η Apple αρέσκονται στο να δείχνουν διάφορες εικόνες για τα προϊόντα τους. Οι εικόνες αυτές φαίνονται πεντακάθαρες στις ιστοσελίδες, στις εφαρμογές καθώς και στα διάφορα εγχειρίδια.

3 iphone x notch

Με τα προηγούμενα μοντέλα iPhone παρατηρήσαμε την ιδιαίτερη “μνεία” που έγινε στο “Πλήκτρο αφετηρίας”, που ενσωμάτωνε και την τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, Touch ID. Χαρακτήριζε τη συσκευή μέσα στο πλήθος των Android συσκευών, που είχαν τα πλήκτρα πλοήγησης εντός της οθόνης.

Όλα αυτά τι σημαίνουν;

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως το “Notch” πήρε τη θέση του “Home button” που λείπει από το iPhone X. Eάν προσπαθήσετε να σχεδιάσετε το iPhone X θα διαπιστώσετε πως είναι απλώς ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Το “Notch” δηλαδή κάνει το iPhone X να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς λειτουργώντας ως ένα διακριτικό οπτικό χαρακτηριστικό. Το ίδιο έκανε και το “Home button” στα προηγούμενα μοντέλα.

Οι σχεδιαστές λοιπόν της Apple αναμφίβολα βλέπουν το “Notch” ως ένα “χαρακτηριστικό” και όχι σαν μία σχεδιαστική ατέλεια.

Tελειώνοντας να επισημάνουμε πως το “Notch” παρόλο που κρύβει τις πληροφορίες σχετικά με την μπαταρία κ.λπ. δε κάνει το ίδιο και με τις εφαρμογές που δουλεύουν σε κάθετη διάταξη. Ναι μεν κόβεται κάποιος χώρος στο πάνω μέρος εξαιτίας του “Notch”, αλλά οι προγραμματιστές από τη μεριά τους φροντίζουν να εκμεταλλευτούν τον διαθέσιμο χώρο κάτω από αυτό.

Διαβάστε επίσης: iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 8: ποιο να διαλέξω;

Tελικά το “Notch” μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εσείς, τι γνώμη έχετε;