Για υπερωρίες των μαθητών που συναρμολογούν το iPhone X κατηγορείται η Apple

Για υπερωρίες των μαθητών που συναρμολογούν το iPhone X κατηγορείται η Apple
ired.gr

H Apple και η Foxconn, εταιρεία που συνεργάζεται με την πρώτη πάνω στην παραγωγή του iPhone X, παραδέχτηκαν πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου μαθητές έκαναν υπερωρίες για να συναρμολογήσουν το iPhone X, ενώ παράλληλα και οι δύο εταιρείες λαμβάνουν τα μέτρα τους για την αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον, σύμφωνα με τους Financial Times.

H Apple διεξήγαγε έρευνα και επιβεβαίωσε πως υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες ασκούμενοι μαθητές, δούλεψαν παραπάνω ώρες σε εγκαταστάσεις προμηθευτή στην Κίνα.

Έχουμε επιβεβαιώσει πως οι μαθητές δουλεύουν εθελοντικά, αλλά ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, δε πρέπει να δουλεύουν τόσες πολλές ώρες. Όλοι τους όμως αποζημιώθηκαν, αναφέρει η έρευνα.

2 foxconn illegal work

Από τη πλευρά της η Foxconn επιβεβαιώνει και αυτή το γεγονός, λέγοντας επιπλέον πως πολιτική της είναι να μην δουλεύουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και όταν πρόκειται για εθελοντισμό, παραπάνω από 40 ώρες την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών έγινε γνωστή, όταν έξι μαθητές λυκείου ανέφεραν στους Financial Times πως δουλεύουν 11 ώρες ημερησίως, για να συναρμολογήσουν το iPhone X, στο εργοστάσιο της Foxconn στη Κίνα.

Διαβάστε επίσης: To robot Atlas κατάφερε να κάνει ανάποδη περιστροφή στον αέρα

Είμαστε υποχρεωμένοι από το σχολείο μας να δουλεύουμε εδώ, αναφέρει η Ms Yang, μία 18-χρονη μαθήτρια που σπουδάζει βοηθός εκπαιδευτή. Η συγκεκριμένη δουλειά, συνεχίζει, δεν έχει να κάνει με τις σπουδές μας. Συναρμολογώ πάνω από 1.200 κάμερες για iPhone Χ κάθε μέρα.

Οι μαθητές ηλικίας 17-19 ετών, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως υπάρχει όριο για τουλάχιστον τρεις μήνες υποχρεωτικής εργασίας από το σχολείο τους, ώστε να μαζέψουν την ανάλογη “εμπειρία” πριν αποφοιτήσουν από αυτό.

Η Foxconn πιστεύεται πως θα προσλάβει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εποχιακών εργαζομένων για να συναρμολογεί τα νέα iPhone, ειδικά τις ημέρες των γιορτών που η αγοραστική κίνηση ανεβαίνει. Η αναφορά επισημαίνει τα λόγια ενός ανώνυμου εργαζομένου της Foxconn ο οποίος ανέφερε πως μπορεί να είναι πάνω από 300.000 ο αριθμός των εργαζομένων, με ημερήσια παραγωγή τα 30.000 iPhone.

3 foxconn illegal worl

Mέσα στις προσπάθειες υπευθυνότητας, η Apple ζήτησε από τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές να μην υποχρεώνουν τους εργαζομένους να δουλεύουν πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα, δίνοντάς τους παράλληλα και ένα ρεπό ανά επτά ημέρες.

Και στο παρελθόν είχαν ακουστεί διάφορα για την σκληρή παιδική εκμετάλλευση στην Αφρική, σχετικά με την κατασκευή smartphone. Δε μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά για το αν η Apple γνώριζε εξ’ αρχής το συγκεκριμένο καθεστώς, ή αν απλά το διαπίστωσε στην πορεία.

Διαβάστε επίσης: iOS 11 - Δείτε πώς να κρύψετε το “Κέντρο ελέγχου” από την “Οθόνη κλειδώματος” σε iPhone - iPad

Προφανώς, η καθυστερημένη άφιξη του iPhone X, μαζί με την περιορισμένη διαθεσιμότητα φαίνεται να οδήγησαν τη Foxconn σε αυτές τις ενέργειες, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι όποιες ανάγκες της Apple. Φυσικά κάτι τέτοιο, δε κάνει το γεγονός λιγότερο κατακριτέο και παράνομο.