To robot Atlas κατάφερε να κάνει ανάποδη περιστροφή στον αέρα

To robot Atlas κατάφερε να κάνει ανάποδη περιστροφή στον αέρα
ired.gr

Εισαγωγή

Το Atlas είναι ένα ανθρωποειδές robot το οποίο έχει αναπτυχθεί από τη Boston Dynamics. Το σύστημα που διαθέτει, κατευθύνει της κινήσεις των χεριών, τον κορμό του σώματος και των ποδιών, ώστε να επιτευχθεί η κίνηση όλου του σώματος. Η ικανότητα του Atlas να επιτυγχάνει ισορροπία τη στιγμή που διεκπεραιώνει διάφορες εργασίες, του δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει σε γρήγορο ρυθμό, κάνοντας μικρά βήματα.

Πέραν όλων αυτών, το Atlas μπορεί να περπατήσει σε ανώμαλο έδαφος μεταφέροντας ταυτόχρονα και κάποιο αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης: Η Apple έβγαλε μία διαφήμιση σχετικά με το iPad Pro και την ονόμασε “What’s a computer”

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά να πούμε πως το robot Atlas έχει ύψος 1.5 μέτρα, βάρος 75 κιλά, μπορεί να σηκώσει μέχρι 11 κιλά, τροφοδοτείται από μπαταρία, διαθέτει υδραυλικά για την κίνησή του και έχει 28 αρθρώσεις.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη

H Boston Dynamics ασχολείται αρκετό καιρό με την εξέλιξη του συγκεκριμένου robot. Βέβαια, πριν κάμποσο καιρό, σε παρουσίαση της εταιρείας αναφορικά με το Atlas, τα πράγματα δε πήγαν τόσο καλά, με αποτέλεσμα όπως θα δούμε και παρακάτω, το robot να έχει μία πτώση επάνω στο πλατό.

Η Boston Dynamics όμως δε σταμάτησε εκεί, κάνοντας σημαντικές βελτιώσεις πάνω στο δημιούργημά της, οι οποίες απέδωσαν καρπούς.

Τελευταίες εξελίξεις

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με το Atlas τον τελευταίο καιρό και ειδικά από τότε που η Alphabet πούλησε την Boston Dynamics στη SoftBank τον Ιούνιο. Πριν όμως από κάποιες μέρες, η εταιρεία δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ξανά το Atlas να κάνει διάφορες “φιγούρες”, αυτή τη φορά με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, κατάφερε να εκτελέσει ανάποδα αλλά και μπροστινά άλματα 180 μοιρών πάνω σε μία πλατφόρμα. Οι κινήσεις του πλέον είναι πιο σταθερές και πιο αποτελεσματικές από ποτέ, αναδεικνύοντας τη δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως βρίσκεται στη τελευταία κίνηση. Το Atlas κάνει το ανάποδο άλμα των 180 μοιρών, στέκεται όρθιο χωρίς να πέσει και στη συνέχεια σηκώνει τα χέρια, δείχνοντας ότι πανηγυρίζει για το κατόρθωμά του.

Κλείνοντας

Όλα αυτά όμως δε κάνουν το Atlas τέλειο ακόμα. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές βελτιώσεις. Όπως θα δούμε και στο παραπάνω βίντεο, το Atlas ενώ καταφέρνει να κάνει όλα τα άλματα με επιτυχία, στο τέλος δε “προσγειώνεται” σωστά, με αποτέλεσμα να έχει μία πτώση. Φυσικά, δε πρόκειται για λάθος της εταιρείας που μέσα στις τόσες επιτυχημένες προσπάθειες, φαίνεται και μία αποτυχημένη, αλλά πιθανότατα για μία σκόπιμη κίνηση, αφού έχει διαπιστωθεί πως με τις αποτυχίες του Atlas ο κόσμος διασκεδάζει.

Ενδεχομένως να έχουμε μπει σε μία εποχή που η εξέλιξη των robot έχει προχωρήσει αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Στο μέλλον θα δούμε και άλλες αντίστοιχες προσπάθειες από διάφορες εταιρείες. Φαίνεται πως τα robots θα γίνουν σύμμαχοι του ανθρώπου σε πολλούς τομείς, κάνοντας τη ζωή του πιο εύκολη στο μέλλον, αν φυσικά γίνει σωστή χρήση αυτών των τεχνολογιών. Αναμένουμε να δούμε όμως θαυμάσιες εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής αρκετά σύντομα.

Διαβάστε επίσης: Το drone - taxi της Airbus είναι έτοιμο για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις

Εσάς, πώς σας φαίνεται το Atlas;