Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10χρονος κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone X της μητέρας του

10χρονος κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone X της μητέρας του
ired.gr

Το νέο βιομετρικό σύστημα της Apple για την ταυτοποίηση του χρήστη, γνωστό ως Face ID, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να υποβληθεί σε όλα τα πιθανά τεστ “πιστότητας” και αξιοπιστίας από την ημέρα που έφτασε στα χέρια των πρώτων χρηστών. Πολλά είναι τα video που δείχνουν την νέα ναυαρχίδα της Apple, να καλείται να περάσει με επιτυχία τις δοκιμασίες που αφορούν το νέο βιομετρικό της σύστημα, Face ID.

Κατά κανόνα, μέχρι στιγμής το Face ID έχει καταφέρει να αντισταθεί σθεναρά, χωρίς να έχει “μπερδευτεί” από τα διάφορα τεστ. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες το Face ID έχει “ξεγελαστεί”. Πριν κάμποσο καιρό, είδαμε τη περίπτωση δύο μονοζυγωτικών διδύμων που κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα ταυτοποίησης χρήστη του iPhone X. Η Apple είχε επίσημα λάβει θέση επί του ζητήματος, εξηγώντας πως τα παιδιά που είναι κάτω των 13 ετών, έχουν πιθανότητες να ξεγελάσουν το Face ID, μιας και τα χαρακτηριστικά τους, δεν είναι ακόμα πλήρως διαμορφωμένα.

2 iphone x kid recognize

Πριν όμως από περίπου δύο ημέρες, ένα άλλο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας. Μία μητέρα δείχνει στη πράξη τον τρόπο με τον οποίο ο γιος της καταφέρνει να ξεκλειδώσει το iPhone X που έχει στη κατοχή της, χωρίς να έχει καταχωρήσει το πρόσωπο του στη συσκευή. Σε αυτό το σημείο και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, να τονίσουμε πως η Apple δίνει 1:1.000.000 πιθανότητες του να ξεκλειδώσει κάποιος “τρίτος” τη συσκευή. Στο Touch ID η αναλογία ήταν 1:50.000.

Διαβάστε επίσης: Μονοζυγωτικοί δίδυμοι: Η “Αχίλλειος πτέρνα” του Face ID του iPhone Χ;

Όπως θα παρατηρήσετε στο video που ακολουθεί, ο μικρός Ammar Malik, με απόλυτη ευκολία, ξεκλειδώνει τη συσκευή της μητέρας του, αποδεικνύοντας πως τα παραπάνω νούμερα δεν ισχύουν για τη περίπτωσή του. H οικογένεια δήλωσε στο Wired πως ακόμα και όταν η Sana Sherwani “σκάναρε” εκ νέου το πρόσωπό της, μετά από κάποιες προσπάθειες, ο γιος της κατάφερνε να αποκτά και πάλι πρόσβαση.

Ο δεκάχρονος δε σταμάτησε μόνο στο iPhone X της μητέρας του και επιχείρησε να παραβιάσει και τη συσκευή του πατέρα του και, τα κατάφερε! Βέβαια, όταν κλείδωσε η συσκευή και έκανε δεύτερη απόπειρα να προσπελάσει το Face ID, δε το επέτυχε.

Ο πατέρας του Ammar Malik έκανε ένα post στο LinkedIn, σχετικά με την οικογενειακή δοκιμασία που υποβλήθηκαν τα δύο iPhone X, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο ζήτημα ασφαλείας δημιουργείται στο iPhone X όταν “τρίτοι”, θα καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή με απόλυτα φυσικό τρόπο, εννοώντας τη κατασκευή μασκών από κάποιους hackers, οι οποίες έχουν την ικανότητα να παραβιάσουν το Face ID. Βέβαια αυτό το σενάριο είναι πολύ ιδιαίτερο και δεν αφορά τόσο τους απλούς χρήστες.

3 face id kid recognize

Σίγουρα, πρόκειται για ένα μειονέκτημα στη νέα τεχνολογία ταυτοποίησης χρήστη της Apple. Φαίνεται επίσης πως πέραν των διδύμων κάτω των 13, το Face ID μπορούν να παραβιάσουν και μέλη της ίδιας οικογένειας με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως στη περίπτωση που αναφέραμε πιο πάνω.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός ενεργοποίησης του Face ID στο iPhone X

Θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει την Apple λέγοντας πως η “ευαισθησία” του Face ID, έχει να κάνει με ηλικίες κάτω των 13 και πως ο κίνδυνος που διατρέχει ένας χρήστης από ένα παιδί, δεν είναι σημαντικός. Επιπλέον, να τονίσουμε πως το Face ID είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο υλοποίησης και είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες μικρο-ατέλειες. Από την άλλη όμως, δεν έχουμε συνηθίσει έτσι, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, όπου η Apple καυχιέται πως έχει το “πάνω χέρι”. Ας κάνουμε όμως λίγο υπομονή αφού... κάθε αρχή και δύσκολη.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status