Το πρώτο ψηφιακό χάπι πήρε έγκριση από τον FDA

Το πρώτο ψηφιακό χάπι πήρε έγκριση από τον FDA
ired.gr

Ο FDA στις Η.Π.Α (o αντίστοιχος ελληνικός Ε.Ο.Φ.), έδωσε έγκριση για τη κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού χαπιού, το οποίο θα επιβλέπει τους ασθενείς για το αν παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους. Το χάπι ονομάζεται “Abilify MyCite” και διαθέτει έναν μικροσκοπικό αισθητήρα κατάλληλο για κατάποση. Αυτός επικοινωνεί με ένα ηλεκτρονικό τσιρότο, το οποίο τοποθετείται στον χρήστη. Μόλις το χάπι έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου, εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μέσω του τσιρότου που βρίσκεται στα αριστερά πλευρά του ασθενή, μετατρέπονται σε δεδομένα και φτάνουν σε μία εφαρμογή στο smartphone. Από εκεί ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εθελοντικά να ανεβάσει τα συγκεντρωμένα στοιχεία σε μία βάση δεδομένων, όπου θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο εκάστοτε ιατρός αλλά και άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο χάπι χορηγείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και οξεία κατάθλιψη. Στις ασθένειες αυτές έχει παρατηρηθεί ότι, είτε σκόπιμα, είτε επειδή το ξεχνούν, οι ασθενείς δεν είναι συνεπείς στη φαρμακευτική τους αγωγή. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το “Abilify MyCite”.

2 digital pill

Το ψηφιακό χάπι έχει το μέγεθος ενός κόκκου άμμου και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν σιλικόνη, χαλκός και μαγνήσιο.

Ως προς την αποστολή των δεδομένων στο smartphone, χρησιμοποιείται η λειτουργία bluetooth. Τα στοιχεία περιέχουν την ώρα λήψης της αγωγής, καθώς και τη δοσολογία του φαρμάκου. Επιπλέον, το τσιρότο μπορεί να καταγράψει τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενή, τον αριθμό των βημάτων καθώς και τους καρδιακούς παλμούς, ενώ πρέπει κάθε επτά ημέρες να αντικαθίσταται.

Διαβάστε επίσης: Τα μελλοντικά HomePod θα μπορούσαν να ενσωματώνουν τεχνολογία Face ID

Ο γιατρός και τέσσερα ακόμα άτομα που θα επιλέξει ο ασθενής, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα. Σε περίπτωση που ο χρήστης του χαπιού, θέλει να μην επιτρέπει σε τρίτους να έχουν πλέον πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα, μπορεί να το κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το ψηφιακό χάπι κυκλοφόρησε τελικά μετά από χρόνια ερευνών και είναι μία συνεργασία της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Otsuka και της εταιρείας ψηφιακών μέσων υγείας Proteus Digital Health, η οποία κατασκεύασε τον αισθητήρα.

Σύμφωνα με το IMS Institute, εκτιμάται πως η ακατάλληλη και περιττή χρήση φαρμάκων, κόστισε στο σύστημα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών 200 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2012. Η έγκριση πάντως του συγκεκριμένου χαπιού, ανοίγει τον δρόμο και σε άλλα χάπια που πρόκειται να γίνουν ψηφιακά και τα οποία θα χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις.

3 digital pill

Όπως συνήθως συμβαίνει, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ιδιωτικότητα των ασθενών. Ορισμένοι ανησυχούν λέγοντας πως τα χάπια “παρακολούθησης” ίσως είναι ένα βήμα πιο κοντά για τη τιμωρία των ασθενών, που δε διαμαρτύρονται. Όπως δήλωσε η Ameet Sarpatwari, η οποία ειδικεύεται στο τμήμα φαρμακευτικής του πανεπιστημίου του Harvard, στους Times της Nέας Υόρκης, το συγκεκριμένο χάπι αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα ωφελήσει τη δημόσια υγεία. Αν όμως γίνει κακή χρήση, θα σημαίνει αυτόματα και την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Από τη πλευρά της, η Wall Street Journal επισημαίνει πως ο FDA δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει έγκριση και σε άλλα ψηφιακά χάπια, έχοντας άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να προσλάβει προσωπικό το οποίο θα έχει πολύ καλή γνώση για το πως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των ψηφιακών φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης: Στην πρώτη θέση η Apple για το τρίτο τρίμηνο στις πωλήσεις wearable συσκευών

Όπως φαίνεται, ήδη η φαρμακευτική σηματοδοτεί μία αλλαγή στην ιστορία της, αφού το πρώτο ψηφιακό χάπι είναι γεγονός και σίγουρα στο μέλλον θα δούμε και άλλα παρόμοια. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα των νέων τεχνολογιών στο τομέα της φαρμακευτικής, ειδικά από τη στιγμή που δεν είμαστε ειδικοί, αλλά όπως όλα δείχνουν, μάλλον ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα των ψηφιακών φαρμάκων. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;