Οι δύο ισχυρότεροι υπερυπολογιστές του πλανήτη είναι Κινέζικοι

Οι δύο ισχυρότεροι υπερυπολογιστές του πλανήτη είναι Κινέζικοι
ired.gr

Για χρόνια, η Κίνα έχει καταφέρει να είναι στη λίστα με τους 500 καλύτερους υπερυπολογιστές. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να σκαρφαλώσει στη κορυφή της πυραμίδας, εκτοπίζοντας τον επί χρόνια βασιλιά στον τομέα αυτό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποβιβάζοντάς τες στη δεύτερη θέση.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Κίνα έχει πλέον τα περισσότερα συστήματα στη λίστα, συγκεκριμένα 202, έναντι των 169 που είχε το προηγούμενο εξάμηνο. Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α έριξαν τον αριθμό από τα 169 στα 144. Επίσης, και στο τομέα των επιδόσεων αυτών των μηχανών, οι Κινέζοι πάλι προσπέρασαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στη λίστα των 500 καλύτερων υπερυπολογιστών.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα σημειώνει μία προοδευτική άνοδο στον τομέα των υπερυπολογιστών. Επιπλέον, αξιοσημείωτη μετατόπιση σημειώνει και στη παγκόσμια ισορροπία των high-end υπολογιστών προσεγγίζοντας τομείς όπως η βιομηχανία και ο στρατός.

3 supercomputers

Τι είναι οι υπερυπολογιστές;

Οι υπερυπολογιστές, είναι “μηχανές μαμούθ” όπου διαθέτουν χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμεύουν σε προσομειώσεις δοκιμών πυρηνικών όπλων, προγνωστικά καιρού, σχεδιασμό αεροσκαφών κ.α.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: Η κρυμμένη λειτουργία των QR codes

Η λίστα με τους 500 καλύτερους υπερυπολογιστές, κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο, σε συνδυασμό με το ετήσιο συνέδριο SC. Η κατάταξή τους στη λίστα γίνεται με κριτήριο το κατά πόσο γρήγορα μπορούν να διεκπεραιώσουν μαθηματικούς υπολογισμούς, στα πλαίσια ενός τεστ, που λέγεται Linpack. Τα αποτελέσματα υπολογίζονται με μονάδα μέτρησης τα FLOPS.

Οι δύο καλύτεροι υπερυπολογιστές, όπως είπαμε παραπάνω, ανήκουν στη Κίνα. Ο πρώτος ονομάζεται Sunway TaihuLight, ο οποίος κλείδωσε στις 93 τρισεκατομμύρια διεργασίες το δευτερόλεπτο (93.01 petaflops). Ο δεύτερος είναι ο Tianhe-2 με σκορ 33.86 petaflops.

2 supercomputers china

Η αντίδραση των Αμερικανών

Από την άλλη οι Αμερικανοί, θέλοντας να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, σχεδιάζουν τους δικούς τους υπερυπολογιστές. Ήδη, ο γνωστός κολοσσός IBM, σχεδιάζει έναν υπερυπολογιστή με την ονομασία Summit, ο οποίος υπολογίζεται να ακουμπά τα 200 petaflops ανά δευτερόλεπτο. Οι απαιτήσεις κατανάλωσης ρεύματος, ισοδυναμούν με τις αντίστοιχες 16.300 σπιτιών.

Η τελευταία μέτρηση της συνολικής ισχύος των υπολογιστών όλης της λίστας, έφτασε το εκπληκτικό νούμερο των 845 petaflops εν αντιθέσει με τα 749 petaflops των προηγούμενων έξι μηνών. Αν δούμε την ισχύ που ανήκει στη Κίνα και στις H.Π.Α, θα δούμε ότι η πρώτη κατέχει το 35,4% της επεξεργαστικής ισχύος όλης της λίστας και η δεύτερη το 29,6%.

Σημαντικά βήματα προόδου έχει κάνει και η Ιαπωνία, που βρίσκεται και αυτή με τη σειρά της, μέσα στη λίστα.

Διαβάστε επίσης: Ο CEO της Microsoft υποτιμά τα iPad της Apple

Κλείνοντας

Η Κίνα κάνει εδώ και κάποια χρόνια, συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και των υπερυπολογιστών. Άλλωστε, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον πλανήτη. Εάν κάνουμε μία συνολική εκτίμηση της κινεζικής τεχνολογική εξέλιξης, θα διαπιστώσουμε πως έχουν γίνει τεράστια βήματα, σε πολλούς τομείς. Το πιο δημοφιλές παράδειγμα είναι ο τομές των smartphone, στον οποίο οι Κινέζοι έχουν κατακτήσει μεγάλο μέρος της αγοράς, ακόμα και στη χώρα μας, με σαφή παραδείγματα όπως η Xiaomi, η Huawei, η OnePlus κ.α.