Το Android Oreo 8.1 θα περιορίζει το μέγεθος των μη χρησιμοποιούμενων εφαρμογών για εξοικονόμηση χώρου

Το Android Oreo 8.1 θα περιορίζει το μέγεθος των μη χρησιμοποιούμενων εφαρμογών για εξοικονόμηση χώρου
ired.gr

Το Android Oreo 8.1 δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στη τελική του μορφή, αλλά αναμένεται να είναι μία αναβάθμιση, με αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Είδαμε πρόσφατα για παράδειγμα, τη νέα λειτουργία, αν τελικά φτάσει στους χρήστες, που περιορίζει την κατανάλωση μπαταρίας από ορισμένες εφαρμογές.

Αυτή τη φορά το νέο χαρακτηριστικό το οποίο διέρρευσε, έχει να κάνει με το χώρο των συσκευών, καθώς και με την εξοικονόμησή του. Η παρατήρησή του έγινε στη κοινότητα του XDA και ουσιαστικά πρόκειται για μία αυτοματοποιημένη λειτουργία, η οποία θα ενεργοποιείται, όταν η χωρητικότητα της συσκευής, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ουσιαστικά, θα καθαρίζει την μνήμη cache των εφαρμογών, που δε χρησιμοποιούνται συχνά.

2 android 8 1 memory cache

Η μνήμη cache περιλαμβάνει μη ουσιώδη δεδομένα, όπως εικόνες και αποθηκευμένα δεδομένα, όπου φυσιολογικά κάνουν την εφαρμογή γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική, υπό την έννοια πως δε χρειάζεται να επαναφορτώνονται ξανά και ξανά όταν επιστρέφετε σε αυτήν μετά από κάτι άλλο που κάνατε.

Διαβάστε επίσης: To Android Oreo 8.1 θα ενσωματώνει μία λειτουργία που ανιχνεύει τις ενεργοβόρες εφαρμογές

Οπότε, καθαρίζοντας την μνήμη cache, η εφαρμογή θα πρέπει να ξαναβρεί τα αρχεία αργότερα. Δεν είναι όμως κακή ιδέα για της εφαρμογές που οι χρήστες χρησιμοποιούν πολύ σπάνια.

Το πόσο χώρο θα εξοικονομήσει στις συσκευές αυτή η ενέργεια θα φανεί στη πορεία, αφού εξαρτάται από το είδος της εφαρμογής. Μερικές εφαρμογές για παράδειγμα, μπορεί να φιλοξενούν μόνο 1 MB μνήμης cache, όταν από την άλλη ο Chrome μπορεί να συγκεντρώσει εκατοντάδες MB στο ενεργητικό του. Αν λοιπόν κάποιος χρήστης αποφασίσει να χρησιμοποιεί κάποιον άλλο browser, τότε ο Chrome θα πέσει σε “αχρηστία” και αυτομάτως η νέα λειτουργία θα φροντίσει να τον “ξεφορτώσει” από τη μνήμη cache.

Ακόμα και η Google να μην το ενσωματώσει ως χαρακτηριστικό στη νέα αναβάθμιση του Oreo 8.1, τρίτες εταιρείες και προγραμματιστές, όπως διαβάζουμε στη κοινότητα του XDA, θα φροντίσουν να το διαθέσουν στους χρήστες της κοινότητας, με τη διαφορά ότι θα γίνεται χειροκίνητα η όλη διαδικασία και όχι αυτοματοποιημένα.

3 android 8 1 cache memory

Πράγματι, η Google, αν πιστέψουμε τις τελευταίες φήμες και θεωρήσουμε ότι όλα αυτά θα τα δούμε στην αναβάθμιση του Android Oreo σε 8.1, ετοιμάζει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι έξυπνα και ταυτόχρονα αρκετά χρήσιμα.

Αυτό που μπορεί να ενοχλήσει μερικούς, είναι πως η λειτουργία του αυτόματου καθαρισμού της cache μνήμης, των μη χρησιμοποιούμενων εφαρμογών, θα λειτουργεί αυτόματα, εκτός και αν υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησής της και απενεργοποίησής της μέσα από τις “Ρυθμίσεις” της συσκευής.

Μπορεί η Google να έχει λύσει πολλά προβλήματα στο Android και αυτό είναι ένα σημείο που δε πρέπει να περνά αδιάφορο. Αυτό όμως που παραμένει ως "αγκάθι", είναι η διάθεση ενημερώσεων και αναβαθμίσεων.

Οι πιο πρόσφατες συσκευές της Google, τα Pixel 2 και Pixel 2 XL, θα αναβαθμιστούν σίγουρα σε Android Oreo 8.1. Αυτό δε συμβαίνει με όλους τους κατασκευαστές, αν αναλογιστούμε πως κάποιες συσκευές έχουν μείνει ακόμα στο Android 7 Nougat.

Διαβάστε επίσης: Στον δρόμο του iPhone X και τα iPad του 2018

Εσάς πώς σας φαίνεται η νέα λειτουργία που αναμένεται να εμφανιστεί με τη νέα αναβάθμιση του Android Oreo σε 8.1;