Η πρώτη "jailbroken" συσκευή iPhone X με iOS 11.1.1 έκανε την εμφάνισή της

Η πρώτη "jailbroken" συσκευή iPhone X με iOS 11.1.1 έκανε την εμφάνισή της
ired.gr

Η κόντρα μεταξύ της Apple και του jailbreak έχει μία μακρόχρονη ιστορία και όπως φαίνεται ακόμα καλά κρατεί. Η Apple σχετικά πρόσφατα, διέθεσε το φρέσκο iOS 11 για τις φορητές συσκευές της με τη τελευταία αναβάθμιση, την 11.1.1, να έρχεται πριν ακριβώς δύο ημέρες.

Μαζί με το iOS 11, η Apple παρουσίασε τα ολοκαίνουργια μοντέλα iPhone με τα βλέμματα να πέφτουν στην επετειακή συσκευή iPhone X.

Δεν πρόλαβαν όμως να περάσουν δύο εικοσιτετράωρα από τη κυκλοφορία της έκδοσης 11.1.1 και η αντίπερα όχθη ετοίμαζε ήδη κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό. Χθες λοιπόν, ένας Jailbreaker στη Ν. Κορέα παρουσίασε μία συσκευή iPhone X, στην οποία είχε κάνει jailbreak. Eντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι η συσκευή ήταν πλήρως λειτουργική.

Δαβάστε επίσης: 5 apps για Apple Watch και iPhone για την καταγραφή των συνηθειών του ύπνου

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του POC2017 event στη Seoul. Ο χάκερ Liang Chen της εταιρείας KeenLab, έδειξε στο video της παρουσίασης τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να “παραβιάσει” το iOS και συγκεκριμένα την έκδοση 11.1.1 που κυκλοφόρησε προχθές, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Αν και η κοινότητα του jailbreak δεν είναι τόσο μεγάλη πλέον, η πιθανότητα οι jailbreakers να μπορούν να χρησιμοποιήσουν χαρακτηριστικά του iPhone X όπως το Face ID και τις χειρονομίες, που είναι αρμόδιες για τη χρήση της συσκευής, είναι κάτι εντυπωσιακό.

Όχι τόσο μεγάλη όσο παλιά

Η κοινότητα του jailbreak στο παρελθόν, αποτελούσε, μεταφορικά πάντα, ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας του iOS. Σήμερα όμως η αύξηση των μέτρων προστασίας που έχει πάρει η Apple για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και η δυνατότητα να βρίσκει τα αδύναμα σημεία στο iOS, οδήγησαν στην αποδυνάμωση της κοινότητας του jailbreak.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η σχέση μεταξύ jailbreak και Apple, είναι μία σχέση που διέπεται από αγάπη και μίσος ταυτόχρονα, εδώ και πολλά χρόνια. Το κυνηγητό μεταξύ των δύο κόσμων θύμιζε αυτό της γάτας με του ποντικιού. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, η Apple χρωστάει αρκετά στη κοινότητα του jailbreak, αφού μέσα από αυτήν έβλεπε τις ατέλειες του iOS και τις διόρθωνε, για να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα.

2 iphone x jailbreak ios 11

Κλείνοντας

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι αναπολούν το jailbreak με το οποίο αποκτούσαν αρκετές ελευθερίας, στο να επέμβουν στις συσκευές τους, παρόλο που μείωναν το επίπεδο ασφαλείας. Βέβαια, το iOS πλέον δεν δημιουργεί τις ίδιες ανάγκες για jailbreak. Το γεγονός όμως πως κάποιος καταφέρνει να “σπάσει” το λειτουργικό της Apple και συγκεκριμένα την έκδοση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες 24 ώρες, (χθες έγινε το περιστατικό) μάλλον θα πρέπει να εγείρει αρκετά ερωτήματα.

Διαβάστε επίσης: iPhone X: μόνο για τα μάτια σας οι γνωστοποιήσεις

Πείτε μας όμως, εσείς εν έτει 2017 βρίσκετε κάποιο λόγο να κάνετε jailbreak στη συσκευή σας;