To Android Oreo 8.1 θα ενσωματώνει μία λειτουργία που ανιχνεύει τις ενεργοβόρες εφαρμογές

To Android Oreo 8.1 θα ενσωματώνει μία λειτουργία που ανιχνεύει τις ενεργοβόρες εφαρμογές
ired.gr

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη ζωή της μπαταρίας των Android συσκευών μέσα στο χρόνο, είναι το φαινόμενο “Wakelocks”. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, δημιουργείται από εφαρμογές που “ρωτούν” συνεχώς τη συσκευή για πληροφορίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η συσκευή να μη μπορεί να πέσει σε “ύπνο”, μιας και ένα μέρος της ενέργειας της μπαταρίας, χρησιμοποιείται.

Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο Playstore εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, που ανιχνεύουν και καταστέλλουν τα “Wakelocks”, μέχρι που πρόσφατα η Google, πήρε θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Χρήστες στο Twitter αναφέρουν πως στην πιο πρόσφατη δοκιμαστική έκδοση του Android Oreo 8.1 για προγραμματιστές, η Google ενσωματώνει τη δική της πρόταση, ως άμυνα στις επιθετικές αυτές εφαρμογές.

2 android oreo battery feature

Πρόκειται για μία κόκκινη ένδειξη που εμφανίζεται στην ενότητα της μπαταρίας που βρίσκεται στις “Ρυθμίσεις” της συσκευής, η οποία πληροφορεί το χρήστη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αναφέρει με λεπτομέρεια το όνομα της εφαρμογής και στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη ζωή της μπαταρίας. Πατώντας πάνω στην κόκκινη ένδειξη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή μέσω των εμφανιζόμενων επιλογών στο νέο εργαλείο της Google, να λύσει το πρόβλημα.

Οι λύσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να διαγραφεί πλήρως η εφαρμογή, ή απλά να απενεργοποιηθεί η πρόσβασή της στις υπηρεσίες τοποθεσίας.

Διαβάστε επίσης: 13 χρήσιμες εφαρμογές της Google που θα διευκολύνουν τη ζωή σας

Πότε θα ενσωματωθεί στο νέο Android Oreo;

Προς το παρόν, κανείς δε ξέρει. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πότε και το αν η συγκεκριμένη λειτουργία θα ενσωματωθεί στο Android Oreo 8.1, όταν αυτό διατεθεί επίσημα στο ευρύ κοινό. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν όπου η Google, έχει ενσωματώσει νέες λειτουργίες σε δοκιμαστικές εκδόσεις λογισμικού και ακριβώς πριν την επίσημη κυκλοφορία της εκάστοτε έκδοσης, να τις αφαιρεί.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό, όμως, το γεγονός πως η Google, έστω και σε δοκιμαστική έκδοση, δοκιμάζει ένα χαρακτηριστικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες και να έχουν καλύτερο έλεγχο της συσκευής τους.

3 android oreo battery

Στο παρελθόν, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να βελτιώσει τη ζωή της μπαταρίας με πρωτοβουλίες όπως το Doze, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση, αν τελικά φτάσει στα χέρια των χρηστών, θα είναι ένα μεγάλο άλμα στο συγκεκριμένο τομέα.

Εν κατακλείδι

Το Android φαίνεται πως ωριμάζει όλο και περισσότερο και πολλές “παθογένειες” που έφερε μέχρι τώρα, με τον καιρό εξαλείφονται. Αναμένουμε να δούμε αν τελικά η Google βρήκε το κλειδί απέναντι στα Wakelocks και φυσικά αν θα το δώσει στους χρήστες. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έλειπε από το Android και που μάλλον είναι καιρός να ενσωματωθεί.

Διαβάστε επίσης: iPhone X - Πιθανή η παρουσίαση φαινομένου “burn-in” στην εντυπωσιακή οθόνη του

Εσάς πώς σας φαίνεται η συγκεκριμένη προσθήκη; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.