iPhone X: πώς να επιβιώσετε χωρίς Home button

iPhone X: πώς να επιβιώσετε χωρίς Home button
ired.gr

Το iPhone X είναι σχεδόν όλο μια οθόνη. Είναι πανέμορφο αλλά η απουσία του Home button είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, κυρίως για όλους εμάς που έχουμε συνηθίσει στα παλαιότερα μοντέλα.

Η απουσία του Home button, άραγε, αλλάζει κάτι στην καθημερινή χρήση;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις γνωστές χειρονομίες στην οθόνη, έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, το κάτω είναι πάνω και το πάνω κάτω, όταν κάνουμε “swipe”. Οι λειτουργίες του Home button έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία. Συγκεκριμένα, το πλευρικό πλήκτρο, η νέα επιμήκης έκδοση αυτού που λέγαμε Power button, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα.

Σίγουρα θα χρειαστείτε ορισμένες ημέρες για να συνηθίσετε, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει. Ακολουθεί ο οδηγός μας για να “επιβιώσετε”, χωρίς Home button.

Ξεκλείδωμα με Face ID

Χωρίς Home button δεν υπάρχει και Touch ID. Ευτυχώς το αναγνωριστικό προσώπου λειτουργεί μια χαρά και με ταχύτητα. Αρκεί να κοιτάξετε τη συσκευή για να την ξεκλειδώσετε και στη συνέχεια, να σύρετε προς τα πάνω.

Οθόνη αφετηρίας

Για να επιστρέψετε στην “Aρχική οθόνη”, αν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή, θα πρέπει να κάνετε swipe up.

Κέντρο ελέγχου

Εάν η “Οθόνη αφετηρίας” επανέρχεται με swipe up, τότε που πήγε το “Κέντρο ελέγχου”; Τα πράγματα έχουν έρθει ανάποδα, αφού θα χρειαστεί να σύρετε προς τα κάτω από την επάνω δεξιά γωνία του iPhone, δίπλα στο notch.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός ενεργοποίησης του Face ID στο iPhone X

Ειδοποιήσεις

Είτε κάνετε swipe down από το κέντρο ή την αριστερή πλευρά του notch, θα εμφανιστούν οι ειδοποιήσεις.

2 iphone x gestures how to

Εναλλαγή εφαρμογών

Με το Home button, κάνοντας ένα διπλό συνεχόμενο πάτημα, άνοιγε το multitasking mode. Τώρα, κάνετε swipe up και πιέζετε παρατεταμένα. Για να κλείσετε τις εφαρμογές, αν και η Apple δεν το συνιστά, πιέστε παρατεταμένα το app μέχρι να εμφανιστεί ένας κόκκινος κύκλος με το σημάδι της αφαίρεσης. Αγγίξτε το και θα εξαναγκαστεί σε κλείσιμο.

Ένας άλλος τρόπος εναλλαγής των εφαρμογών, είναι να κάνετε swipe αριστερά και δεξιά από τη μαύρη γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης. Είναι χρήσιμο αν θέλετε να βρείτε τις πρόσφατες εφαρμογές, που έχετε ακόμη ανοικτές.

Siri

Σε παλαιότερες συσκευές iPhone, η Siri ενεργοποιούνταν με ένα παρατεταμένο πάτημα στο Home button. Στο X, απλώς λέτε “Hey Siri”, ή πατάτε συνεχόμενα το μακρύ πλευρικό κουμπί στα δεξιά.

Apple Pay

Αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε κάτι, κάνετε διπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί. Στη συνέχεια, χρειάζεται μια ματιά στην οθόνη ώστε μέσω του Face ID, να ξεκλειδώσει η δυνατότητα πληρωμών.

Στιγμιότυπα οθόνης

Κρατήστε το επάνω κουμπί της έντασης του ήχου και το δεξί πλευρικό κουμπί. Αυτό σκέφτηκαν οι τεχνικοί της Apple για τη λήψη των screenshots, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο.

Απενεργοποίηση

Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο χαμηλώματος της έντασης και το δεξί πλευρικό κουμπί, μέχρι να εμφανιστεί το ρυθμιστικό. Εάν το ακυρώσετε, θα χρειαστεί να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης, αφού το Face ID θα έχει απενεργοποιηθεί. Αν κρατήσετε παρατεταμένα μαζί με την επιλογή απενεργοποίησης θα εμφανιστεί και η λειτουργία "Επείγον SOS"

“Ξύπνημα” οθόνης

Όπως και σε πολλές συσκευές Android, έτσι και η οθόνη του iPhone X “ξυπνάει” με ένα απλό πάτημα. Αυτό δεν ισχύει για κανένα άλλο iPhone. Το “Raise to Wake” συνεχίζει να λειτουργεί πάντως.

Reachability (εύκολη πρόσβαση)

Η λειτουργία Reachability φέρνει το επάνω μέρος της οθόνης πιο κοντά στο δάκτυλό σας. Θα πρέπει να την έχετε αρχικά ενεργοποιήσει από τις Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Εύκολη Πρόσβαση. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να σύρετε προς τα κάτω την μαύρη μπάρα και να συνεχίσετε τη χρήση με το ένα χέρι πιο άνετα.

Διαβάστε επίσης: Η λειτουργία Reachability υπάρχει και στο iPhone X

Από mirelen