Σύγκριση OLED οθονών: iPhone Χ, Samsung Galaxy ΝΟΤΕ 8, Google Pixel 2 XL

Σύγκριση OLED οθονών: iPhone Χ, Samsung Galaxy ΝΟΤΕ 8, Google Pixel 2 XL
ired.gr

Ενώ η Apple συνήθως προηγείται του ανταγωνισμού, όταν πρόκειται για τεχνολογικές καινοτομίες που οι άλλοι πολλές φορές δεν μπορούν καν να αντιγράψουν, υπάρχει ένας τομέας που άργησε να ακολουθήσει κι αυτός είναι η χρήση OLED οθονών στα smartphone της, κάτι που αρκετοί άλλοι κατασκευαστές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει στα δικά τους προϊόντα.

Όμως τα ψέματα τελείωσαν και η Apple πέρασε πια στον “κόσμο του OLED” με το νέο της iPhone Χ. Έτσι έρχεται αμέσως το ερώτημα. Πόσο καλή ή μάλλον πόσο καλύτερη είναι η οθόνη του iPhone Χ σε σχέση με τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού και ειδικά των δύο κύριων αντιπάλων της για την ώρα, του Samsung Galaxy Note 8 και του Google Pixel 2 XL;

Για να βρουν την απάντηση στο ακανθώδες αυτό ερώτημα, στον γνωστό ιστότοπο τεχνολογίας Tom's Guide, έκαναν μια δοκιμή όπου συνέκριναν τις οθόνες των τριών κορυφαίων smartphone της αγοράς για το 2017 και τα αποτελέσματα μπορεί και να σας καταπλήξουν.

3 pixel 2 xl screen

Αρχικά, οι τεχνικοί του ιστότοπου δοκίμασαν τη φωτεινότητα οθόνης των τριών smartphone. Μετρώντας με το ειδικό εργαλείο μέτρησης φωτεινότητας (light meter), είδαν ότι η μεν οθόνη του Pixel έδωσε 438 nits, του δε Galaxy μόλις 408 nits και του iPhone Χ από την άλλη, έκανε σκόνη τον ανταγωνισμό φτάνοντας με άνεση τα 574 nits! Δηλαδή 140 nits σχεδόν παραπάνω από το αμέσως καλύτερο που ήταν το Pixel.

Διαβάστε επίσης: Πώς να απενεργοποιήσετε την λειτουργία “True Tone” στα iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X και iPad Pro 9.7

Όπως εξηγούν στο Tom's Guide, η φωτεινότητα των OLED οθονών είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, λόγω του ότι έχουν μικρότερη φωτεινότητα από αυτές των αντίστοιχων LCD εξαιτίας της έλλειψης οπίσθιου φωτισμού (backlight).

Όσον αφορά την χρωματική ακρίβεια και τον κορεσμό, τα υπέρ και τα κατά των τριών οθονών ήταν οπωσδήποτε υπαρκτά, αλλά όχι άξια λόγου, ενώ οι διαφορές τους δεν ήταν πολύ μεγάλες στον τομέα αυτό. Και πάλι όμως οι δοκιμαστές προτίμησαν την οθόνη του iPhone Χ ως πιο “ισορροπημένη” στη συνολική της εικόνα και στις επιδόσεις. Η οθόνη του iPhone Χ ήταν πιο ρεαλιστική και σωστή σε χρωματική ακρίβεια, ενώ του Galaxy ήταν υπερβολικά κορεσμένη και έδινε μια αίσθηση “ψεύτικου”, ενώ η οθόνη του Pixel από την άλλη, “πάλευε” υπερβολικά προκειμένου να πλησιάσει “το ρεαλιστικό” στην απεικόνιση. Και πάλι η οθόνη του iPhone ξεχώρισε.

2 iphone x oled comparison

Η αλήθεια είναι ότι η οθόνη του iPhone Χ κέρδισε άνετα σε κάθε δοκιμή και μέτρηση που έγινε. Επίσης, αν και όλες οι OLED οθόνες παρουσιάζουν μια απόκλιση προς το μπλε στη συνολική τους απόδοση χρωμάτων, και πάλι η οθόνη του iPhone είχε τη μικρότερη τέτοια απόκλιση, δείχνοντας την εξαιρετική δουλειά της Apple στη ρύθμιση της οθόνης της ναυαρχίδας της, κάτι που έχουμε συνηθίσει από την εταιρία όσον αφορά τα προϊόντα της.

Ένα σημείο και μόνο, είναι αυτό που η οθόνη του iPhone υστερεί έναντι του ανταγωνισμού και αυτό είναι η πυκνότητα οθόνης (pixel density). Με “μόλις” 438 pixel/ίντσα (ppi), το iPhone υπολειπόταν κάπως σε οξύτητα του Note 8 (521 ppi) ή του Pixel 2 XL (538 ppi). Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, αυτά τα μεγέθη δεν είναι καν διακριτά από το μάτι του μέσου χρήστη σε τόσο μικρού μεγέθους οθόνες παρά μόνο από μηχάνημα.

Τελικά η οθόνη του iPhone Χ υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού σε κάθε τι άλλο και βέβαια, σε συνολική εικόνα κερδίζοντας τελικά τον τίτλο της κορυφαίας OLED οθόνης smartphone για το 2017, που κυκλοφορεί ως τώρα στην αγορά. Το ειρωνικό είναι ότι τις οθόνες του iPhone Χ παράγει, ως γνωστόν, ο κύριος ανταγωνιστής της Apple, η Samsung, που όμως δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι αντίστοιχο σε ποιότητα για τις δικές της ναυαρχίδες.

Αν συνυπολογίσουμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του iPhone Χ σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, συν το ότι πρόκειται για συσκευές που γενικά κινούνται στα επίπεδα των 1.000€, τότε το αγοραστικό κοινό μάλλον ξέρει ήδη που θα στραφεί για το επόμενο smartphone του, όπως αποδεικνύουν και οι 10.000 προ-παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα για το iPhone Χ.

Εσείς; Τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: Η λειτουργία “Reachability” υπάρχει στο iPhone X

από Elichord