Μονοζυγωτικοί δίδυμοι: Η “Αχίλλειος πτέρνα” του Face ID του iPhone Χ;

Μονοζυγωτικοί δίδυμοι: Η “Αχίλλειος πτέρνα” του Face ID του iPhone Χ;
ired.gr

Όταν η Apple αποκάλυψε το σύστημα προστασίας Face ID του νέου iPhone Χ, είπε ότι όσοι έχουν “διαβολικούς” δίδυμους ή σωσίες, καλά θα κάνουν να προσέχουν.

Πέρα από τα αστεία, το αν τελικά αυτοί που έχουν δίδυμους αδελφούς που είναι ολόιδιοι, όπως είναι μόνο οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, θα πρέπει να προσέχουν μήπως τα αδέλφια τους μπορούν να παρακάμψουν το Face ID του iPhone Χ, είναι μια σοβαρή ερώτηση. Είναι ένα ερώτημα που πολλοί θα ήθελαν να απαντηθεί για καθαρά ακαδημαϊκούς λόγους αφού το να συναντήσεις μονοζυγωτικούς δίδυμους που θα αγοράσει ο ένας τους το iPhone Χ, είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Όμως, για ένα σύστημα που έχει μια στο εκατομμύριο πιθανότητες να αποτύχει, οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι ή ακόμη και οι σωσίες, μπορεί να είναι το αδύνατο σημείο του.

Το γνωστό μας Mashable, έκανε λοιπόν ένα τεστ με δύο ζεύγη πανομοιότυπων μονοζυγωτικών διδύμων. Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο ένας από τους δίδυμους έκανε καταγραφή του προσώπου του στο σύστημα Face ID ενός iPhone Χ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο άλλος αδελφός, του οποίου το πρόσωπο δεν είχε καταγραφεί, μπόρεσε να έχει πρόσβαση στο iPhone Χ παρακάμπτοντας ουσιαστικά το Face ID!

Από την άλλη, το Business Insider έκανε ένα παρόμοιο τεστ με ένα ζευγάρι μονοζυγωτικών διδύμων αδελφών. Στην περίπτωση αυτή, το Face ID μπόρεσε να καταλάβει τη διαφορά και δεν ξεκλείδωσε το iPhone Χ για τον μη δηλωμένο στο σύστημά του αδελφό.

2 twins iphone x face id

Η Wall Street Journal έθεσε κι αυτή από τη μεριά της το Face ID υπό δοκιμή. Κι ενώ το νέο σύστημα ασφαλείας της Apple δεν ξεγελάστηκε από το ένα ζεύγος ενηλίκων διδύμων, η Joanna Stern της Wall Street Journal αποφάσισε να πάει τη δοκιμή ένα βήμα παραπέρα. Δοκίμασε λοιπόν το Face ID σε μια τριάδα μονοζυγωτικών 8-χρονων τρίδυμων που κατάφεραν, τα δύο “μη εγγεγραμμένα”, να ξεγελάσουν το σύστημα.

Αυτό αποδεικνύει κάτι που και η Apple είχε τονίσει, δηλαδή ότι τα παιδιά κάτω των 13 χρόνων, μπορεί ευκολότερα να ξεγελάσουν το σύστημα, εφόσον τα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ενώ οι ομοιότητές τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Όπως και να ’χει, τα τεστ έδειξαν ότι ακόμη και στην περίπτωση μονοζυγωτικών διδύμων, το Face ID δεν ξεγελιέται εύκολα (μία στις τρεις περιπτώσεις). Ακόμη και εκεί, οι πιθανότητες και οι παράμετροι που θα οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο, είναι ιδιαίτερα σύνθετες.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Face ID του iPhone X 

Ο σκοπός μιας τέτοιας έρευνας

Σίγουρα το όλο θέμα έχει περισσότερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, όπως είπαμε και παραπάνω, μιας και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στον πραγματικό κόσμο, είναι ουσιαστικά πιο μικρές από τις πιθανότητες το ίδιο το Face ID να παρουσιάσει σφάλμα (το 1:1.000.000 που λέγαμε).

Απλά αυτό που ήθελαν κάποιοι να αποδείξουν είναι ότι, αν και πολύ ασφαλέστερο του Touch ID, το Face ID έχει και αυτό την πιθανότητα να ξεγελαστεί, κάτι που σίγουρα κανείς δεν αρνείται. Ούτε και η ίδια η Apple.

Κι ενώ οι γεννήσεις στον πλανήτη μας είναι σε αυξητική πορεία, κυρίως στις φτωχές χώρες, η πιθανότητα να γεννηθούν μονοζυγωτικά δίδυμα είναι γενικά πολύ μικρή. Το να είναι κάτω των 13 χρόνων ώστε να μην έχουν ακόμη αναπτυχθεί οι απειροελάχιστες διαφορές που θέλει το Face ID για να κάνει τη διάκριση καθώς και οι πιθανότητες ενός εξ’ αυτών να έχει αποκτήσει δικό του iPhone Χ, είναι επίσης μικρές.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το Face ID έχει μια “Αχίλλειο πτέρνα” που είναι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι και ο λόγος που το επαναλαμβάνουμε είναι γιατί στη δοκιμή της η Joanna Stern είχε φτιάξει ακόμη και μάσκα με σιλικόνη του προσώπου της και παρόλα ταύτα, δεν κατάφερε να ξεγελάσει το Face ID του iPhone Χ!

3 twins face id iphone x

Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό, δεδομένου ότι το Face ID εξαρτάται από μετρήσεις βάθους και 3D δεδομένων που παίρνει από το πρόσωπο ενός χρήστη όπου μια μάσκα σιλικόνης υποτίθεται ότι τα αντιγράφει στην εντέλεια. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πιθανές θερμοκρασιακές διαφορές που δημιουργήθηκαν μεταξύ μετρήσεων του αληθινού προσώπου και αυτού με τη μάσκα σιλικόνης, αφού και οι δύο κάμερες του iPhone Χ παίρνουν και τέτοια δεδομένα σε υπέρυθρο φάσμα, για να μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο του χρήστη στο σκοτάδι! Και πάλι αυτό είναι μια υπόθεση. Το θέμα είναι ότι η μάσκα σιλικόνης δεν ξεγέλασε το Face ID σε όσες προσπάθειες κι αν έγιναν!

Η αλήθεια είναι ότι το Face ID είναι ένα εντελώς καινούριο σύστημα και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνεται ακόμη καλύτερο από δω και στο εξής με βάση την εμπειρία μας από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρίας.

Το μόνο πραγματικά αστείο στην όλη υπόθεση, είναι ότι αν και έχουν σχεδόν απόλυτη ομοιότητα στα χαρακτηριστικά, ακόμη και στο DNA, οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν ένα βιομετρικό στοιχείο που πραγματικά τους ξεχωρίζει. Αυτό είναι, το δαχτυλικό αποτύπωμα!

Δείτε ακόμη: iPhone X - Οδηγεί τις εξελίξεις στην αναγνώριση κατόχου συσκευής 

από Elichord