Κάθε Σεπτέμβριο τα παλιά iPhone επιβραδύνουν. Eίναι η ιδέα μας;

Κάθε Σεπτέμβριο τα παλιά iPhone επιβραδύνουν. Eίναι η ιδέα μας;
ired.gr

Το θέμα δεν είναι καινούριο, το έχουμε παρατηρήσει, σχεδόν όλοι, κατά καιρούς. Κάθε φορά που η Apple παρουσιάζει στο κοινό ένα νέο iPhone, η παλαιότερη συσκευή που έχουμε στα χέρια μας και η οποία λειτουργούσε άψογα μέχρι πρόσφατα, ξεκινά να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Η θεωρία συνωμοσίας λέει ότι η Apple στέλνει μυστικά σήματα στο iPhone μας ώστε αυτό να λειτουργεί πιο αργά και να μας αναγκάσει να αναβαθμίσουμε στο τελευταίο μοντέλο. Και αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, τότε πως ακριβώς γίνεται;

Την απάντηση στις φήμες θέλησε να ανακαλύψει η Futuremark, η εταιρία πίσω από τα γνωστά benchmark με το ίδιο όνομα. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε να διεξάγει δοκιμές συγκριτικής αξιολόγησης σε συσκευές iPhone 5s έως και iPhone 7 και να παρατηρήσει τυχόν «περίεργη» επιβράδυνση.

Μεταξύ άλλων, μέτρησε την απόδοση του επεξεργαστή (CPU) και του chip γραφικών (GPU), μηνιαίως, από τον Απρίλιο του 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συσκευές έτρεχαν διάφορα λογισμικά, από το iOS 9 έως και το iOS 11.

Διαβάστε επίσης: Η λειτουργία “Reachability” υπάρχει στο iPhone X

Τα αποτελέσματα

Μετά το πέρας των δοκιμών, η Futuremark δήλωσε:

  • Η απόδοση της GPU του iPhone 5s παρέμεινε σταθερή από το iOS 9 έως και το iOS 11, με μικρές αυξομειώσεις, σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι σαφές ότι οι ενημερώσεις του iOS δεν είχαν σημαντική επίδραση στην απόδοση και της CPU.
  • Η απόδοση της GPU για τα iPhone 6, 6s και 7 ήταν επίσης σταθερή, ενώ η απόδοση της CPU μειώθηκε ελαφρά με τις διαδοχικές ενημερώσεις του λογισμικού.
  • Ωστόσο, τα γραφικά για την απόδοση της CPU εμφάνισαν μια μικρή πτώση με την πάροδο του χρόνου, πιθανώς λόγων μικρών ενημερώσεων iOS ή άλλων παραγόντων, αλλά είναι σχεδόν απίθανο ο χρήστης να παρατηρήσει αυτή τη μικρή διαφορά στην καθημερινή χρήση.
  • Τα δεδομένα της συγκριτικής αξιολόγησης απέδειξαν επίσης ότι η Apple, αντί να υποβαθμίζει σκόπιμα την απόδοση των παλαιότερων μοντέλων, όπως φημολογείται, κάνει αρκετά καλή δουλειά όσον αφορά την υποστήριξή τους με τακτικές ενημερώσεις που διατηρούν σε ένα καλό επίπεδο την απόδοση.

Είναι όλα στο μυαλό μας;

Αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η επιβράδυνση που παρατηρούμε όμως; Είναι στο μυαλό μας; ΟΧΙ.

2 iphone old slow down

Η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός ότι οι εφαρμογές ενημερώνονται συνεχώς. Συχνά, μάλιστα, καθίστανται πιο περίπλοκες αφού προστίθενται νέες λειτουργίες. Παράλληλα, οι διαδοχικές ενημερώσεις του iOS δίνουν περισσότερες δυνατότητες στους προγραμματιστές για συνεχείς αναβαθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη πίεση στον επεξεργαστή. Κάθε νέο iOS σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη περισσότερο το νεότερο iPhone και όχι τις παλαιότερες συσκευές. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο και απαιτεί μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.

Ταυτόχρονα και αναπόφευκτα, η απόδοση της μπαταρίας επιδεινώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Έτσι, ο συνδυασμός μιας μεγαλύτερης ζήτησης σε ισχύ με μειωμένη δυνατότητα παροχής της, μεγαλώνουν τα προβλήματα της μπαταρίας όσο περνάει ο καιρός.

Η Futuremark δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο “ψυχολογικό” αποτέλεσμα της γνώσης, ότι δηλαδή υπάρχει ένα νέο και βελτιωμένο μοντέλο, το οποίο κάνει την υπάρχουσα συσκευή να φαίνεται ξεπερασμένη.

Η ιδέα, πάντως, ότι η ίδια η Apple επιβραδύνει σκοπίμως το παλιό μας τηλέφωνο είναι ένας μύθος. Δεν υπάρχουν, τουλάχιστον, εμφανείς ενδείξεις συνωμοσίας.

Διαβάστε επίσης: Η Apple απολύει μηχανικό της λόγω iPhone Hands-on video

Από mirelen