NOTCH-GATE: Πώς η οθόνη του iPhone Χ κάνει δύσκολη τη ζωή των προγραμματιστών

NOTCH-GATE: Πώς η οθόνη του iPhone Χ κάνει δύσκολη τη ζωή των προγραμματιστών
ired.gr

Όλοι το είδαμε, το θαυμάσαμε και αρκετοί από εμάς το ποθούν. Το επετειακό iPhone Χ. Το νέο σχεδιαστικό δημιούργημα της Apple, με την ολόσωμη OLED οθόνη του και την “παραφωνία” της εγκοπής που λέγεται “Notch” στην άνω πλευρά της οθόνης. Ένα “αναγκαίο κακό” που έπρεπε να υπάρξει για να “στεγαστούν” τα δύο στοιχεία της 3D διπλής κάμερας του Face ID, το ακουστικό κ.α.

Όσον αφορά τη σχεδίασή του και το κατά πόσο έπρεπε να βρίσκεται εκεί και να είναι έτσι τοποθετημένο, έχει γίνει ήδη θέμα “καυτών” συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στα διάφορα “φόρα” και στις διαδικτυακές σελίδες, συμπεριλαμβανομένου και του Facebook. Φυσικά, η προσέγγιση της Apple, είναι κάτι παραπάνω από απλή σχεδιαστική ιδέα. Είναι κάτι περισσότερο, κάτι σαν ένα νέο σήμα κατατεθέν της συσκευής, κάτι που μάλλον θα βλέπουμε συνεχώς από δω και στο εξής στις νεότερες εκδόσεις του iPhone. Ίσως και του iPad.

Σίγουρα η Apple το σκέφτηκε πολύ πριν φτιάξει το “Notch” και είναι βέβαιο ότι και με την αφαίρεση του παλαιού και κραταιού Home Button, το “Notch” είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλώς μια “στέγη” για τα μικρο-εξαρτήματα του πάνω μέρους της συσκευής. Ο σκοπός του είναι να φωνάζει από μακριά “είμαι iPhone, δεν είμαι σαν τους άλλους”. Οπότε, το κατά πόσο η προσέγγιση αυτή αρέσει ή όχι στον τελικό χρήστη-αγοραστή-καταναλωτή, είναι κάτι προσωπικό. Κι επειδή, περί ορέξεως, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Άλλοι το λάτρεψαν κι άλλοι το μίσησαν.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες εφαρμογές iPhone/iPad για το Halloween!

Αυτοί όμως που σίγουρα έχουν πρόβλημα είναι οι προγραμματιστές. Κι αυτό επειδή το “Notch” έχει μια σχεδιαστική ατέλεια, αν μπορούμε να την πούμε έτσι. Κόβει ουσιαστικά “ωφέλιμο χώρο” από την τελική απεικόνιση μιας εικόνας, ενός βίντεο, ενός παιχνιδιού ή μιας εφαρμογής. Μπορεί η Apple να μην το υπολόγισε ή να το έκανε εσκεμμένα. Να φαίνονται δηλαδή οι διάφορες πληροφορίες αριστερά και δεξιά του “Notch”, όπως, μπαταρία, ώρα, δίκτυο, σήμα κ.α., και να επεκτείνεται αυτή η απεικόνιση σε μια φωτογραφία, βίντεο ή εφαρμογή.

Πρόκειται για κάτι αρκετά παράδοξο και συνάμα εντυπωσιακό για μια εταιρία που δίνει συνήθως σημασία στην λεπτομέρεια. Έτσι λοιπόν, αυτή η “παράξενη αβλεψία”, φαίνεται να δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στους διάφορους προγραμματιστές, που πρέπει να βρουν τι θα κάνουν με το “Notch”, ώστε αυτό να μη δημιουργεί προβλήματα απεικόνισης στις εφαρμογές τους. Φανταστείτε να παίζετε ένα παιχνίδι π.χ., κρατώντας το iPhone σας σε θέση πλάγια (landscape) και τμήμα από το interface του να καλύπτεται από το “Notch”.

2 iphone x notch

Γράφοντας στο γνωστό μας Reddit, ένας προγραμματιστής σε iOS είπε τα εξής: “Έχω που φτιάχνω εφαρμογές για το iPhone χρόνια τώρα. Η δοκιμή μιας οποιασδήποτε εφαρμογής μου στο iPhone Χ, παράγει μια πληθώρα προβλημάτων σε όρθια θέση (Portrait) και ένα εκατομμύριο προβλήματα σε πλάγια θέση (Landscape)”.

Και προσθέτει: “Ακόμη κι αν ακολουθήσεις απόλυτα τις οδηγίες της Apple, υπάρχουν προβλήματα. Το API (Application Programming Interface), για τον υπολογισμό του “Notch”, είναι καινούριο στο iOS 11. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γραφτεί σωστά για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε και να υπολογίσουμε τη θέση του. Οι οδηγίες σε βοηθούν μέχρι ένα σημείο, αλλά μόνο σε πλάγια θέση. Και πάλι, δεν τα καταφέρνουν εντελώς”.

Κι αυτό μάλλον σημαίνει ότι προβλέπονται άφθονα προβλήματα με εφαρμογές που δε θα “φορτώνονται σωστά” από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του νέου iPhone. Σίγουρα η Apple και ίσως κάποιες μεγάλες εταιρίες να έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν όμως εκατομμύρια εφαρμογές στο App Store τις οποίες χρησιμοποιούν ακόμη πιο πολλοί χρήστες.

Ενδεχομένως το πρόβλημα να το "βιώσουν" καλύτερα οι μικροί προγραμματιστές.

Ίσως τελικά η Apple αποφασίσει να κάνει αλλαγές στο “Notch”, προσθέτοντας κάποιες software μπάρες δεξιά και αριστερά του όπου θα βρίσκονται οι πληροφορίες της συσκευής, αλλά θα “απαγορεύεται” να έχουν πρόσβαση άλλες εφαρμογές, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.

Μένει να δούμε τι θα γίνει και κατά πόσον το πρόβλημα θα είναι τελικά υπαρκτό ή όχι.

Διαβάστε επίσησς: Αυτό είναι το iPhone X 

από Elichord