iOS 11: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το “Στιγμιότυπο οθόνης”

iOS 11: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το “Στιγμιότυπο οθόνης”
ired.gr

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πιθανώς να έχετε παρατηρήσει μετά την ενημέρωση του iPhone στο iOS 11, είναι οι αλλαγές όσον αφορά το “Στιγμιότυπο οθόνης". Εκτός του ήχου και της σύντομης λάμψης, στη οθόνη εμφανίζεται και μια μικρογραφία της εικόνας που απαθανατίσατε με πολλές δυνατότητες.

Δεν χρειάζεται πλέον να μεταβείτε στις “Φωτογραφίες” για να επεξεργαστείτε το “Στιγμιότυπο οθόνης”. Αυτή η μικρή εικόνα προεπισκόπησης θα βρίσκεται στην οθόνη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα επιτρέποντάς σας την άμεση επεξεργασία και τον εύκολο διαμοιρασμό της.

Παρακάτω ακολουθούν διάφορα tips για να γίνετε “εξπέρ” στη λήψη και επεξεργασία screenshots, δηλαδή στιγμιότυπων οθόνης σε iPhone και iPad.

Σημείωση: Μην ξεχνάτε, οι νέες αλλαγές ισχύουν σε συσκευές που δέχτηκαν την αναβάθμιση του λογισμικού σε iOS 11.

ΟΔΗΓΟΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟΥ ΟΘΟΝΗΣ

1. Λήψη του στιγμιότυπου οθόνης

Ο τρόπος λήψης του στιγμιότυπου οθόνης δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Αρκεί ένα ταυτόχρονο πάτημα του “Power button” και του “Home Button”. Η μόνη διαφορά είναι η εμφάνιση της μικρογραφίας στην κάτω αριστερή μεριά της οθόνης, για πέντε περίπου δευτερόλεπτα. Αν δεν αλληλεπιδράσετε με αυτή, θα εξαφανιστεί. Αν θέλετε να την ξεφορτωθείτε πιο γρήγορα, απλώς σύρετέ την προς τα αριστερά.

2. Γρήγορος διαμοιρασμός

2 screenshot ios 11

Αν θέλετε απλώς να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης για να το μοιραστείτε με κάποιον πραγματικά γρήγορα ή για να το μεταφέρετε στον υπολογιστή σας, δεν χρειάζεται να ανοίξτε τις «Φωτογραφίες». Απλώς πατήστε παρατεταμένα τη μικρογραφία για να εμφανιστεί το φύλλο κοινής χρήσης. Μπορείτε να το μεταφέρετε αυτόματα με “AirDrop” σε άλλη συσκευή της Apple, να το στείλετε με μήνυμα, με email, να το προσθέσετε σε “Σημείωση”, να το αποθηκεύσετε στην εφαρμογή “Αρχεία” κ.α.

3. Επεξεργασία

3 screenshot ios 11

Εάν θέλετε να επεξεργαστείτε το “Στιγμιότυπο οθόνης”, πατήστε στη μικρογραφία και αυτό θα μεγιστοποιηθεί ανοίγοντας συγχρόνως και τα εργαλεία της “Σήμανσης”, όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε από το αντίστοιχο εργαλείο στις “Φωτογραφίες”.

4. Εργαλεία σχεδίασης

4 screenshot ios 11

Στη οθόνη επεξεργασίας, μπορείτε να επιλέξετε από το στυλό, το highlighter ή το μολύβι και κατόπιν να αλλάξετε το χρώμα, αγγίζοντας την έγχρωμη κουκίδα. Η επιλογή για την αυξομείωση του μεγέθους λείπει και έχει αντικατασταθεί από χειρονομία. Αν μετακινείτε το δάκτυλό σας αργά θα έχετε λεπτές γραμμές, αν κάνετε το αντίθετο, θα έχετε χοντρές γραμμές.

5. Διορθώσεις

Αν κάνετε κάποιο λάθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γόμα για να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις.

6. Μετακίνηση

5 screenshots ios 11

Αν γράψατε κάτι σε λάθος σημείο, με το εργαλείο lasso μπορείτε να το επιλέξετε και να το μετακινήσετε όπου θέλετε στην οθόνη.

7. Αναίρεση και επαναφορά

6 screenshots ios 11

Για να ακυρώσετε την τελευταία επεξεργασία, πατήστε το βέλος στην επάνω δεξιά γωνία. Μπορείτε, επίσης, να το πατήσετε παρατεταμένα για να εμφανίσετε περισσότερες επιλογές “αναίρεσης” ή “επαναφοράς”.

8. Περικοπή εικόνας

7 screenshots ios 11

Για να περικόψετε την εικόνα, μετακινήστε το μπλε περίγραμμα γύρω από το στιγμιότυπο, όπως ακριβώς κάνετε με το εργαλείο περικοπής στο iPhone γενικότερα. Μπορείτε επίσης να μεγεθύνετε την εικόνα με χειρονομία ή να κάνετε σμίκρυνση. Είναι πανεύκολο.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: Ενσωματωμένη λειτουργία scanner στις «Σημειώσεις»

9. Προσθήκη κειμένου

8 screenshots ios 11

Η προσθήκη κειμένου είναι ακριβώς η ίδια με το εργαλείο της “Σήμανσης” στις “Φωτογραφίες”. Απλώς πατήστε το “+”, επιλέξτε “Κείμενο” αρχίστε να πληκτρολογείτε. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά χρώματα, γραμματοσειρές ή να αλλάξετε τη στοίχιση.

10. Προσθήκη υπογραφής

9 screenshots ios 11

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια υπογραφή ή οποιαδήποτε λέξη που χρησιμοποιείτε πολύ, πατήσετε το εικονίδιο + και επιλέξτε “Υπογραφή”. Αν δεν έχετε αποθηκευμένες υπογραφές, μπορείτε να δημιουργήσετε μία.

11. Μεγέθυνση περιεχομένου

10 screenshots ios 11

Το εύχρηστο εργαλείο του μεγεθυντικού φακού θα το βρείτε επίσης, αν πατήσετε το εικονίδιο “+”. Επιλέξτε “Μεγέθυνση” από τη λίστα και στη συνέχεια, σύρετε τον μεγεθυμένο κύκλο εκεί που χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε τη μπλε κουκίδα για να αλλάξετε το μέγεθος του κύκλου και την πράσινη κουκίδα για να αλλάξετε τη μεγέθυνση.

12. Προσθέσετε σχήματα

11 screenshots ios 11

Στη ίδια λίστα, διατίθενται επίσης και σχήματα, κύκλοι, συννεφάκια ομιλίας και βέλη, τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να κάνετε τα σχήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα, να κάνετε τα περιγράμματα λεπτότερα ή παχύτερα ή να τα γεμίσετε με ένα συμπαγές χρώμα. Για τα βέλη, μπορείτε επίσης, να επιλέξετε διαφορετικούς τύπους γραμμών.

13. Διαμοιρασμός

12 screenshots ios 11

Μόλις ολοκληρώσετε την επεξεργασία, μπορείτε να διαμοιραστείτε το στιγμιότυπο. Απλώς αγγίξτε το εικονίδιο με το βελάκι για να δείτε όλες τις επιλογές. Θυμηθείτε και τον γρήγορο διαμοιρασμό στο Βήμα 2.

14. Αποθήκευση ή διαγραφή

Εάν δεν θέλετε να προβείτε σε επεξεργασία και απομακρύνατε το στιγμιότυπο, είτε αυτό εξαφανίστηκε μόνο του, να γνωρίζετε πως έχει αποθηκευτεί αυτόματα στο άλμπουμ “Στιγμιότυπα” στις “Φωτογραφίες”. Αν το έχετε επεξεργαστεί, θα πρέπει να επιλέξετε “Τέλος” για να αποθηκεύσετε ή να διαγράψετε το έργο σας.

15. Λήψη και επεξεργασία πολλαπλών screenshots

13 screenshots ios 11

Το καλύτερο όλων είναι ότι μπορείτε να τραβήξετε πολλαπλά screenshots στη σειρά και να τα επεξεργαστείτε όλα ταυτόχρονα. Πατήστε στην ομάδα μικρογραφιών για να ανοίξετε την οθόνη σήμανσης και να ξεκινήσετε τις αλλαγές. Κάντε swipe προς τα αριστερά ή τα δεξιά για να τις δείτε.

16. Μεταφορά και απόθεση σε άλλα στιγμιότυπα

14 screenshots ios 11

Εάν έχετε πολλά στιγμιότυπα οθόνης και θέλετε να αντιγράψετε σχήματα από το ένα στο άλλο, μπορείτε να το κάνετε. Στην πράξη είναι σαν το drag and drop στον υπολογιστή.

17. Άμεση διαγραφή

15 screenshots ios 11

Αν τραβήξατε κατά λάθος ένα στιγμιότυπο οθόνης, αυτό θα αποθηκευτεί αυτόματα. Αν θέλετε να το διαγράψετε αμέσως, πατήστε στη μικρογραφία, επιλέξτε “Τέλος” και στη συνέχεια “Διαγραφή στιγμιότυπου”.

18. Ενεργοποιήστε το “Μην ενοχλείτε”

Εάν την ώρα που επεξεργάζεστε ένα στιγμιότυπο και κάποιος σας καλέσει ή η οθόνη απενεργοποιηθεί, οι εικόνες θα αποθηκευτούν στα “Στιγμιότυπα” στις “Φωτογραφίες” αλλά εσείς δεν θα μπορείτε να αναιρέσετε την επεξεργασία. Για να το αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη δεν θα σβήσει και ενεργοποιήστε τη λειτουργία “Μην Ενοχλείτε”, ώστε να μην δέχεστε εισερχόμενες κλήσεις.

Το μόνο χαρακτηριστικό που λείπει, είναι η δυνατότητα να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση της μικρογραφίας, αν δεν επιθυμείτε να εμφανίζεται. Ίσως, στο μέλλον, η Apple να προσθέσει αυτή τη λειτουργία.

Σας ενθουσίασε ο νέος τρόπος λήψης στιγμιότυπου οθόνης; Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Διαβάστε επίσης: Οι “Live Photos” ζωντανεύουν και στο Google Photos

Από mirelen