Πώς να φτιάξετε ένα Bootable Install Drive για το macOS High Sierra

Πώς να φτιάξετε ένα Bootable Install Drive για το macOS High Sierra
ired.gr

Για διάφορους λόγους, κάποιοι χρήστες Mac προτιμούν τη δημιουργία ενός Bootable Install Drive για το macOS. Είτε γιατί έχουν περισσότερα του ενός Mac, οπότε το να περιμένουν κάθε φορά να κατέβει το macOS από το App Store είναι άνευ ουσίας, είτε γιατί θέλουν να έχουν ένα τέτοιο μέσον για ώρα ανάγκης. Σημασία έχει ότι το χρειάζονται.

Έτσι, αυτός ο οδηγός είναι για όλους αυτούς που θέλουν να ξέρουν πώς να δημιουργήσουν ένα τέτοιο Drive και, στην περίπτωσή μας, για το macOS High Sierra.

Τι θα χρειαστείτε

Για να δημιουργήσετε ένα Bootable Install Drive για το macOS High Sierra, θα χρειαστείτε:

  • Ένα σκληρό δίσκο ή ένα USB Drive με τουλάχιστον 8 GB αποθηκευτικό χώρο.
  • Τον εγκαταστάτη macOS High Sierra που θα κατεβάσετε από το App Store.
  • Ένα Mac με λογαριασμό και πρόσβαση στο App Store.
  • Αρκετή υπομονή, ένα βαθμό τεχνικών γνώσεων, να μη φοβάστε το τερματικό του Mac και τη γραμμή εντολής.

Η διαδικασία

Προσοχή! Τα δεδομένα του μέσου που θα χρησιμοποιήσετε, θα διαγραφούν οριστικά, οπότε, αν τα χρειάζεστε, φροντίστε να τα μεταφέρετε κάπου αλλού πρωτού συνεχίσετε τη διαδικασία.

  • Συνδέστε το USB Drive (ή σκληρό δίσκο) στο Mac σας. Με τη χρήση του “Βοηθήματος Δίσκων” (Disk Utility) κάνετε διαμόρφωση του Drive χρησιμοποιώντας την επιλογή “macos Extended Journaled”. Δώστε ή αφήστε ως έχει την ονομασία “UNTITLED” στο μέσον που θα διαμορφώσετε.
  • Κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης του macOS High Sierra από το Apple App Store. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται στο φάκελο των εφαρμογών αφού κατέβει (/Applications/).
  • Όταν εκκινήσει η εγκατάσταση του High Sierra μετά το κατέβασμα, κλείστε την.
  • Ανοίξτε το Τερματικό (Terminal - θα το βρείτε στο φάκελο με τα βοηθήματα - /Applications/Utilities/).
  • Αντιγράψτε την παρακάτω εντολή από εμάς για να αποφύγετε τυχόν λάθη που μπορεί να γίνουν με τη χειροκίνητη εισαγωγή της:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/UNTITLED && say Boot Installer Complete

2

  • Πατήστε κατόπιν το πλήκτρο RETURN στο πληκτρολόγιό σας.
  • Θα σας ζητηθεί το συνθηματικό του διαχειριστή στο Mac σας. Συμπληρώστε το και πατήστε RETURN και πάλι.
  • Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Προσοχή! Αν έχετε βοηθήματα που ελέγχουν συνεχώς τους δίσκους του Mac σας για τυχόν προβλήματα όπως τα Clean My Drive, Clean My Mac, Disk Drill και άλλα παρόμοια, απενεργοποιείστε τα πιο πριν, γιατί θα σας εμποδίσουν να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, η οποία θα εμφανίζει συνεχώς διάφορα “error” τη στιγμή που θα προσπαθεί να εκτελεστεί η ανωτέρω εντολή.

Αφού τελειώσει η διαδικασία και το Bootable Install Drive έχει δημιουργηθεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα (είτε φορτώνοντάς το επί τόπου μέσα από το macOS, είτε κάνοντας επανεκκίνηση) και να εγκαταστήσετε το macOS High Sierra σε οποιοδήποτε Mac. Συνιστάται η επανεκκίνηση που σας δίνει επιπλέον δυνατότητες, σε περίπτωση που θέλετε να διαγράψετε την υπάρχουσα εγκατάσταση και να κάνετε μια “καθαρή” εγκατάσταση του macOS.

Σε περίπτωση επανεκκίνησης ή εκκίνησης ενός άλλου Mac με το Bootable Install Drive συνδεδεμένο, πατήστε το πλήκτρο “OPTION” (ALT) στο Mac σας ταυτόχρονα με το πλήκτρο “POWER”, για να περάσετε στο μενού που σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής δίσκου εκκίνησης για το Mac σας. Εκεί, θα επιλέξετε το Bootable Install Drive (που θα έχει όνομα “macOS High Sierra Installer”, ή κάτι παρόμοιο) και με αυτό θα εκκινήσετε το Mac σας.

3

Θα εμφανιστεί η οθόνη που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο Mac σας πριν την εγκατάσταση, όπως σύνδεση σε Wi-Fi δίκτυο, διαγραφή δίσκων με το “Βοήθημα Δίσκων” και άλλα. Αφού τελειώσετε με ό,τι άλλο θέλετε να κάνετε πριν την εγκατάσταση, προχωρήστε στην επιλογή εγκατάστασης του macOS High Sierra.

4

Αφού συμφωνήσετε με τις “απαιτήσεις” της Apple, θα χρειαστεί να επιλέξετε δίσκο εγκατάστασης και λογικά θα πρέπει να επιλέξετε τον συνήθη δίσκο εκκίνησης του Mac σας, εκτός κι αν θέλετε να έχετε το High Sierra σε κάποιον άλλο, μαζί με το ήδη υπάρχον λειτουργικό.

Εννοείται ότι το macOS High Sierra μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε συμβατά Mac, οπότε δείτε τη λίστα της Apple με τα υποστηριζόμενα μηχανήματα, πριν κάνετε άδικα όλο αυτό τον κόπο. Σε γενικές γραμμές όμως, όποιο μηχάνημα έχει ήδη εγκατεστημένο το macOS Sierra, έχει πλήρη συμβατότητα και με το High Sierra.

Δείτε ακόμη: Hackintosh: Εγκατάσταση Mac OS X σε PC (El Capitan & Yosemite) 

από Elichord