iOS 11 - 2 λειτουργίες ασφαλείας που επείγει να τις ενεργοποιήσετε… χθες!

iOS 11 - 2 λειτουργίες ασφαλείας που επείγει να τις ενεργοποιήσετε… χθες!
ired.gr

Το λειτουργικό iOS 11 είναι γεμάτο από συναρπαστικά χαρακτηριστικά. Όμως δύο από αυτά είναι ικανά ακόμη και να σώσουν τη ζωή σας (πιστέψτε μας δεν υπερβάλουμε).

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένου ενός διαφορετικού τρόπου χρήσης της συσκευής iPad, των βελτιωμένων χαρακτηριστικών επαυξημένης πραγματικότητας κι ενός νέου App Store (κυριολεκτικά νέου), είναι και δύο πολύ σημαντικές νέες λειτουργίες τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε:

Αυτές είναι οι “Επείγον SOS” και η λειτουργία “Μην ενοχλείτε κατά την οδήγηση”. Και οι δύο λειτουργίες - για διαφορετικούς λόγους - είναι ικανές να σώσουν τη ζωή σας.

iOS 11 - Πλήκτρο πανικού

Η λειτουργία “Επείγον SOS” - επισήμως ως SOS έκτακτης ανάγκης - είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο σκοπό έχει να κλειδώσει “βίαια” τη συσκευή σας. Αυτό σημαίνει πως είναι ικανή να αποτρέψει τρίτους να έχουν πρόσβαση στη συσκευή σας παρά τη θέλησή σας αφενός κι αφετέρου είναι μία εύκολη μέθοδος να έρθετε άμεσα σε επικοινωνία με τους οικείους σας, σε περίπτωση κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: iOS 11 - Αποτρέψτε την αυθαίρετη διαγραφή εφαρμογών από την οθόνη του iPhone σας 

Η λειτουργία αυτή είναι σημαντική για δύο κύριους λόγους: Ο πρώτος είναι προφανής: Θα αποτρέψει έναν ενδεχόμενο κλέφτη να σας αναγκάσει να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας στον αισθητήρα Touch ID, πρώτου σας αφαιρέσει τη συσκευή (Δεν ανοίγει η συσκευή στη συνέχεια με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος). Το δεύτερο μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά ισχύει. Θα εμποδίσει τους αξιωματούχους του νόμου να σας αναγκάσουν να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων - ενέργεια την οποία μπορούν να πράξουν εύκολα - καθώς το συνθηματικό είναι προσωπικό δεδομένο και προστατεύεται από το νόμο.

εικόνα 1

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, ανοίξτε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις” και μεταβείτε από την εμφανιζόμενη λίστα στην λειτουργία “Επείγον SOS”. Επιλέγοντας τη θα εμφανιστεί μία κινούμενη εικόνα η οποία σας δείχνει πως να ενεργοποιήσετε την λειτουργία. Στη συνέχεια της οθόνης σας προσφέρεται η δυνατότητα να καθορίσετε μία αυτόματη κλήση (ενεργοποίηση εναλλαγής “Αυτόματη κλήση”).

Εάν στη συνέχεια πατήσετε γρήγορα 5 φορές το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής σας, θα ενεργοποιήσετε τη λειτουργία “Επείγον SOS” και παράλληλα θα κλειδώσετε αμέσως και πλήρως τη συσκευή σας. Στην οθόνη θα εμφανιστούν μια σειρά από πρόσθετες επιλογές οι οποίες έχουν στόχο να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η αυτόματη κλήση σας επιτρέπει να καλέσετε αυτόματα κάποιον μόλις ενεργοποιηθεί η λειτουργία “Επείγον SOS”. Μπορείτε να επιλέξετε μία επαφή για επείγουσα ανάγκη ή να κληθεί το νούμερο υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Στις επιλογές σας είναι και η ρύθμιση προειδοποιητικού ήχου αντίστροφης μέτρησης πριν την ενεργοποίηση ή όχι. Αξίζει να γνωρίζετε πως η λειτουργία δεν θα ενεργοποιηθεί εάν δεν σύρετε τον slider SOS όπως εμφανίζεται στην εικόνα παραπάνω.

iOS 11 - Μην ενοχλείτε κατά την οδήγηση

Αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό το οποίο βρίσκεται στο υπόβαθρο του νέου λειτουργικού, που όμως είναι ικανό κι αυτό με τη σειρά του να σας σώσει τη ζωή, κατά την οδήγηση. Η λειτουργία κάνει ακριβώς ό,τι αναφέρεται στον τίτλο της. Μόλις εντοπίσει πως οδηγείτε - ή αν την ενεργοποιήσετε χειροκίνητα - θα απενεργοποιήσει όλες τις ειδοποιήσεις, προκειμένου η προσοχή σας να μην αποσπαστεί από το δρόμο για κανέναν λόγο. Η λειτουργία δύναται να ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά είναι πιο ασφαλές να την ενεργοποιείτε εσείς κάθε φορά πριν καθίσετε στη θέση του οδηγού. Ακολουθήστε την Διαδρομή Ρυθμίσεις > Μην ενοχλείτε > Μην ενοχλείτε κατά την οδήγηση.

εικόνα 2

Έχετε τις επιλογές να ενεργοποιείται η λειτουργία αυτόματα (δεν συνιστάται), όταν συνδέεται σε Bluetooth αυτοκινήτου ή χειροκίνητα. προφανώς εάν η συσκευή σας συνδέεται με Bluetooth αυτοκινήτου - η δεύτερη επιλογή - είναι σίγουρα πιο ασφαλής. Η πρώτη επιλογή - αυτόματη - λειτουργεί ικανοποιητικά, όμως ενδέχεται να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση που βρίσκεστε ως επιβάτης σε ένα τρένο ή λεωφορείο.

Στην ίδια οθόνη έχετε την επιλογή αυτόματης απάντησης με μήνυμα κειμένου σε εισερχόμενο μήνυμα, όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη. Μπορείτε να επιλέξετε αντίδραση μόνο σε συγκεκριμένες επαφές και να συντάξετε το μήνυμα το οποίο θα αποστέλλεται.

Διαβάστε επίσης: Η Apple κόβει σιγά σιγά τον ομφάλιο λώρο της συσκευής iPhone από το iTunes 

Οι επαφές σας έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τη λειτουργία, εάν στείλουν τη λέξη “επείγον” με μήνυμα κειμένου.

Αυτές είναι δύο από τις πιο σημαντικές νέες λειτουργίες της αναβάθμισης iOS 11. Εάν έχετε απορίες, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN