7 πράγματα που καταστρέφουν το iPhone σας!

7 πράγματα που καταστρέφουν το iPhone σας!
ired.gr

Σήμερα που το smartphone είναι μόνιμος σύντροφος της καθημερινότητάς μας και το χρησιμοποιούμε για μια πληθώρα από εργασίες, σημαντικές και μη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε ξαφνικά χωρίς αυτό. Και κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να συμβεί αν χρησιμοποιούμε πρακτικές που - από άγνοια ή απροσεξία - μπορεί να το φθείρουν σοβαρά.

Όπως και να ‘χει, ατυχήματα πάντα συμβαίνουν, όμως υπάρχουν και πρακτικές που ουσιαστικά κάνουν ζημιά σε ένα iPhone και δεν οφείλονται σε μια ατυχία, αλλά σε κακή χρήση που οδηγεί τελικά στο αναπόφευκτο.

Δείτε λοιπόν παρακάτω 7 ίσως «ασήμαντα πραγματάκια» που κάνουμε και που - με τον καιρό - μπορούν να αποβούν μοιραία για τη συσκευή μας.

1. Χρήση μη-πιστοποιημένων ή λάθος φορτιστών

02

Ελαττωματικά καλώδια και φορτιστές ή κακής ποιότητας φτηνιάρικα καλώδια και φορτιστές, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο iPhone μας κάποια στιγμή αν επιμένουμε στη χρήση τους. Και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και επικίνδυνα για μας τους ίδιους. Ένα κακής ποιότητας καλώδιο ή φορτιστής, μπορεί με τον καιρό να δημιουργήσει ζημιά στο σύστημα φόρτισης στη μητρική του ίδιου του iPhone και ακόμη και να την κάψει. Είναι καλό να δίνουμε κάτι παραπάνω για ένα καλό φορτιστή που δίνει αρκετό ρεύμα απρόσκοπτα και χωρίς να ζορίζεται, και να προσέχουμε τα καλώδια για «σπασίματα» ή γδαρσίματα ή άλλες ζημιές, πριν γίνει το κακό και μετά θέλουμε καινούριο smartphone.

2. Χρήση σε ακραίες θερμοκρασίες

03

Ζούμε σε μια αρκετά θερμή χώρα, όπως ίσως διαπιστώσατε αυτό το καλοκαίρι, και η έκθεση ενός iPhone (και κάθε ηλεκτρονικής συσκευής) σε ακραίες θερμοκρασίες είναι το ότι χειρότερο. Και όσο κι αν σας φαίνεται προφανές, κάντε μια παρατήρηση γύρω σας και δείτε πόσοι αφήνουν εκτεθειμένο το smartphone τους στον ήλιο σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας (π.χ.). Η ζέστη δρα αθροιστικά, ακόμη κι αν δεν έχουμε καύσωνα και η χρήση του iPhone σε μια περίπτωση που θα απαιτηθεί να «τα δώσει όλα», θα οδηγήσει σε επιπλέον υπερθέρμανση του iPhone που - αν και συνήθως δεν θα καταλήξει σε φωτιά - ωστόσο θα δημιουργήσει σοβαρές φθορές στα ηλεκτρονικά του μέρη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη γήρανσή τους και την τελική καταστροφή. Μάλιστα ένα από τα στοιχεία που παθαίνουν τη μέγιστη φθορά υπό τέτοιες συνθήκες, είναι η μπαταρία του iPhone (και κάθε smartphone) της οποίας ο χρόνος ζωής μειώνεται κάθετα, αν επιμένουμε σε τέτοια χρήση.

Εννοείται ότι αντίστοιχες αρχές ισχύουν και για πολύ ψυχρά κλίματα με ακραίες θερμοκρασίες προς τα κάτω, οπότε, αν κάνετε παρέα με Εσκιμώους και πιγκουίνους, πάρτε στο iPhone σας μια θήκη με ... γούνα αρκούδας (πολικής κατά προτίμηση).

Δείτε ακόμη: iPad: Μια παρεξηγημένη συσκευή με μια τεράστια δυνατότητα! 

3. Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών

04

Ένας εξαιρετικός τρόπος να καθαρίζετε την οθόνη του iPhone σας, είναι το ψιλό γυαλόχαρτο (νούμερο 0). Θα απομακρύνει κάθε είδους βρομιά από την οθόνη... μαζί με την οθόνη βέβαια.

Ωραία τώρα που τράβηξα την προσοχή σας, θέλω να επιμείνω ιδιαίτερα σε αυτό: προσέχτε με τι πανιά καθαρίζετε την οθόνη του iPhone σας! Ας είναι Gorilla Glass. Πόσες φορές έχετε δει να το σκουπίζει κάποιος στην κοιλιά του (όχι δεν προσπαθεί να κάνει ... υπερηχογράφημα) και να φοράει μια μπλούζα με άγριο ύφασμα, ή να το σκουπίζει στον πισ.... (δεν παλεύει για ... κολονοσκόπηση) ενώ φοράει τζιν παντελόνι!

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, ακόμη και το Gorilla Glass γρατζουνίζεται. Οπότε, χρησιμοποιούμε απαλά πανάκια (όπως αυτά των γυαλιών) ή ό,τι αντίστοιχο. Έλεος!

4. Το να μην το κλείνουμε ποτέ

05

Τα iPhone μας είναι μόνιμα κοντά μας - και στον ύπνο. Και αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν κλείνουμε. Όμως μια ηλεκτρονική συσκευή που ποτέ δεν κλείνει φθείρεται! Κι ας μην έχει μηχανικά μέρη. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που λειτουργούν συνεχώς καταστρέφονται από τη συνεχή ροή ρεύματος και τις θερμικές φθορές που παράγονται από αυτό το φαινόμενο. Η πρώτη που υποφέρει είναι και πάλι, η μπαταρία. Ακολουθούν κυκλώματα όπως ο επεξεργαστής και η RAM. Πολλές φορές, χαμηλή απόδοση που παρατηρούμε σε ένα υπολογιστή μετά από καιρό χρήσης (και δε φτιάχνει με τίποτε) οφείλεται ΚΑΙ σε γήρανση των εξαρτημάτων από τις υπερθερμάνσεις. Σκεφτείτε τι γίνεται σε μια συσκευή όπως το iPhone που τα πάντα είναι πακτωμένα για λόγους χώρου. Το να σβήνουμε το iPhone μας τουλάχιστον 30 λεπτά τη βδομάδα, μπορεί να αποβεί σωτήριο, όσο κι αν φαίνεται ασήμαντο.

5. Χρήση σε υγρά περιβάλλοντα

06

Ναι ξέρω η εικόνα είναι υπερβολική. Ποιος τρελός θα χρησιμοποιούσε το iPhone του μέσα σε μια πισίνα κι ας είναι αδιάβροχο; Αν και δε θα στοιχημάτιζα κιόλας, τρελοί υπάρχουν μπόλικοι. Η έννοια υγρό περιβάλλον εδώ, έχει περισσότερο να κάνει με «ατμώδη» περιβάλλοντα. Παράδειγμα, μια κουζίνα σε ώρα μαγειρέματος, ή μια μπανιέρα την ώρα ενός απολαυστικού, χαλαρωτικού μπάνιου. Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στους υδρατμούς και παθαίνουν φθορές που μπορούν να αποβούν μοιραίες, εκτός κι αν είναι αληθινά αδιάβροχες (δηλαδή κολυμπάς μαζί τους άφοβα). Ο υδρατμός έχει ένα τρόπο να εισέρχεται που το νερό δεν έχει και μαζί του κουβαλάει όλη τη «γλίτσα» του περιβάλλοντος. Με τον καιρό επικάθεται η γλίτσα ενώ ο υδρατμός στεγνώνει κι εξαφανίζεται, και φαντάζεστε τη συνέχεια. Ακόμη και τα αδιάβροχα νέα iPhone, καλό είναι να μην τα ταλαιπωρεί κανείς σε τέτοια περιβάλλοντα.

Δείτε ακόμη: Οι 5 πιο άχρηστες εφαρμογές που εμφανίστηκαν ποτέ στο iOS 

6. Πτώσεις

07

Είπαμε ότι ατυχήματα συμβαίνουν, οπότε τι μας το βάζεις αυτό στη λίστα; Θα μου πείτε. Να εξηγηθώ λοιπόν. Θυμάστε εκείνο το πανέμορφο παιχνίδι, το «Sent me to Heaven» που έλεγα και που προσπαθούσες να σπάσεις ρεκόρ με το πόσο ψηλά πετάς το iPhone σου; Σας πληροφορώ ότι είχε άφθονους οπαδούς μέχρι να το απομακρύνουν από το App Store. Λοιπόν, υπάρχουν περισσότεροι τρελοί από όσους φαντάζεστε, αλλά και επειδή ατυχήματα συμβαίνουν, το να μην έχεις μια καλή θήκη και ένα προστατευτικό γυαλί για την οθόνη, είναι εξίσου ανεύθυνο, ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή ατυχήματα συμβαίνουν. Είτε το πετάτε ψηλά για σπορ λοιπόν (πράγμα που αντενδείκνυται), είτε έχετε «μανταλάκια» στα χέρια, οπότε οι πτώσεις είναι κάτι το σύνηθες, κάντε κάτι να το προστατέψτε με γιατί πιστέψτε με ... χαλάει.

7. Jailbreaking

08

Ναι ξέρω κάποιοι θα διαφωνήσουν εδώ, όμως η ευγενής τέχνη του jailbreak είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους που πολλοί έχουν προβλήματα με το iPhone τους. Και εντάξει δε μιλάμε για ζημιές στο hardware εδώ, αλλά και οι ζημιές στο software μαζί με ένα ολοκληρωτικό «bricking» του iPhone, που μπορεί να προέλθει από software, είναι σε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα αν έχεις κάνει jailbreak τη συσκευή σου. Οπότε το βάζουμε στη λίστα μας σαν ένα σοβαρό κίνδυνο. Γενικώς μην παίζετε με το jailbreak, αν δεν ξέρετε τι κάνετε κι αν δεν έχετε συσκευή για πέταμα.

από Elichord