Γιατί είναι πιο ακριβά τα νέα iPhone;

Γιατί είναι πιο ακριβά τα νέα iPhone;
ired.gr

Πενήντα δολάρια πιο ακριβό από τον προκάτοχό του πωλείται το iPhone 8 ενώ αύξηση 30 δολαρίων εμφάνισε και η 4k Apple TV. Η εύλογη αντίδραση είναι να κατηγορήσουμε την Apple για απληστία και να θεωρήσουμε ότι εκμεταλλεύεται το τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι (τουλάχιστον αυτή την φορά).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ντόμινο ανατιμήσεων εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης μνημών NAND για συσκευές smartphone και tablet που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Η Apple αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με ανατίμηση των δικών της προϊόντων, μετακυλώντας την αύξηση τιμής ενός (σημαντικού μεν) εξαρτήματος στον τελικό καταναλωτή.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η τιμή των NAND μνημών αυξήθηκε κατά 26% στην Κίνα και δεν φαίνεται κανένα σημάδι ομαλοποίησης πριν από τις αρχές του 2018.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα μοντέλο που δεν ανατιμήθηκε και αυτό είναι το iPhone SE. Μάλιστα, η τιμή του υπέστη μείωση κατά 50 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι διατίθενται πλέον iPhones στην αγορά από 349 έως 999+ δολάρια.

Αν οι τιμές των NAND πέσουν το επόμενο έτος, είναι πιθανό να μειωθούν και οι τιμές των iPhone: μία κίνηση ματ, όταν το έντονο ενδιαφέρον θα έχει καταλαγιάσει και οι πωλήσεις θα χρειάζονται μια ώθηση. Και ίσως τότε, να δούμε iPhone να πωλείται κάτω από τα 300 δολάρια για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης: «Εκπληκτικές μικροεφαρμογές για το iPhone σας μόνο!»

Από mirelen