Οι 3 τρόποι που η νέα λειτουργία NFC θα αλλάξει το iPhone

Οι 3 τρόποι που η νέα λειτουργία NFC θα αλλάξει το iPhone
ired.gr

Το νέο λειτουργικό iOS 11 της Apple, θα επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες NFC και RFID στο iPhone Χ αλλά και σε άλλα προηγούμενα μοντέλα (από το 7 και άνω). Και, χωρίς να σας ζαλίζουμε με βαρετές τεχνικές λεπτομέρειες, θα πούμε εν συντομία τι θα επιτύχουν αυτές οι νέες λειτουργίες και τι θα κάνουν για μας.

Στην απλούστερη μορφή του το NFC, (Near Filed Communication - Επικοινωνία εκ του Σύνεγγυς - πόσο γέρος είμαι;) είναι μια λειτουργία που επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο Internet ή σε άλλο ενδιάμεσο δίκτυο.

Στα iPhone χρησιμοποιείται ήδη για το Apple Pay - όπου αυτό υπάρχει - και, μέχρι τώρα, η χρήση του στο iOS περιοριζόταν μόνο στο «ιδιόκτητο» οικοσύστημα της Apple και τις λειτουργίες του. Η έλευση του iOS 11 όμως, το αλλάζει αυτό, με την εισαγωγή του πρωτοκόλλου Core NFC, ενός νέου προγραμματιστικού συστήματος που επιτρέπει στους δημιουργούς λογισμικού να δημιουργήσουν εφαρμογές που μπορούν να διαβάζουν ετικέτες με πληροφορίες μέσω NFC.

Να λοιπόν μερικές ιδέες για το πώς το NFC θα κάνει μια μικρή επανάσταση στη χρήση του iPhone.

1. Λεπτομερείς τιμές και στοιχεία προϊόντων

02

Ως επί το πλείστον, το NFC εστιάζεται σε εμπορική χρήση και οπωσδήποτε, κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί. Αλλά οι κατασκευαστές ήδη αναζητούν νέες μεθόδους χρήσης του NFC πέρα από την ανάγνωση ετικετών και την πληρωμή προϊόντων.

Ας δούμε, επί παραδείγματι τις ιδέες της WISeKey. Η εταιρία κυβερνο-ασφάλειας δήλωσε πρόσφατα ότι το iOS 11 υποστηρίζει την έξυπνη ετικέτα της, «CapSeal», που χρησιμοποιείται για αντικλεπτικούς σκοπούς, αλλά θα μπορούσε να έχει και πολλές άλλες εφαρμογές. Με τη χρήση του CapSeal, ένας χρήστης θα μπορούσε να στρέφει το iPhone του σε ένα μπουκάλι κρασί (π.χ.) και η ετικέτα να τον πληροφορεί αν η μποτίλια έχει ανοιχτεί ή παραμένει σφραγισμένη. Περαιτέρω χρήση της CapSeal θα επέτρεπε την επιτόπια αγορά του κρασιού (με χρέωση κάρτας ή λογαριασμού τραπέζης) και την αποφυγή παραμονής στην ουρά ενός ταμείου.

Δείτε ακόμη: Το iOS 11 θα ξεκλειδώσει το NFC στα iPhone και iPad 

2. Διάδραση με το περιβάλλον μας

03

Με την υποστήριξη του NFC από τρίτους, τώρα που η Apple το ξεκλείδωσε στο iOS, οι κατασκευαστές θα μπορούν να προγραμματίσουν στοιχεία με διαφόρων ειδών πληροφορίες στις εφαρμογές τους - σκεφτείτε έναν κωδικό QR που θα αναγνωρίζεται χωρίς την ανάγκη κάμερας. Η Apple έδωσε τέτοια στοιχεία στη WWDC που πέρασε, δίνοντας το παράδειγμα ενός Apple Watch που θα μπορούσε να επικοινωνεί με τα μηχανήματα ενός γυμναστηρίου και να ανταλλάσσει πληροφορίες για την εκγύμναση και την υγεία του χρήστη.

Ή ένα μουσείο που θα έχει προσθέσει ετικέτες NFC στα εκθέματά του που να περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για ένα έκθεμα, τον καλλιτέχνη κλπ. Τα διάφορα θεματικά πάρκα μπορούν να παρέχουν πλήρεις χάρτες του πάρκου καθώς και διάφορες άλλες πληροφορίες που το αφορούν. Και μια αφίσα κινηματογραφικής ταινίας με NFC ετικέτα θα μπορούσε να εμφανίζει στην οθόνη του iPhone μας το τρέιλερ της ταινίας και τους κινηματογράφους που την προβάλλουν στην περιοχή πλησίον μας.

Μάλιστα, οι δυνατότητες για πληροφορίες με βάση την τοποθεσία είναι πραγματικά απεριόριστες.

3. Αυτοματοποίηση λειτουργιών του iOS

04

Με τη χρήση ετικετών NFC τρίτων κατασκευαστών, ένας χρήστης θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει ένα πλήθος λειτουργιών. Η Apple μέχρι τώρα (ελλείψει NFC) δεν έχει επεκταθεί σε κάτι τέτοιο, ενώ στο Android, τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν από καιρό. Φυσικά η αιτία είναι ότι το NFC μέχρι τώρα ήταν κλειδωμένο από μεριάς Apple κι όχι ότι το iPhone δεν είχε τέτοιες δυνατότητες.

Όμως τώρα που η δυνατότητα υπάρχει πια και λειτουργεί, μπορεί να δούμε ένα πλήθος νέων λειτουργιών που θα αλλάξουν εντελώς την εμπειρία μας με το iOS προς το καλύτερο ακόμη. Για παράδειγμα ετικέτες NFC για αυτοκίνητα, θα μπορούσαν να παρέχουν λειτουργίες - όπως την εμφάνιση χαρτών και άλλων πληροφοριών περιοχής - με ένα πάτημα στην οθόνη του iPhone μας. Μια ετικέτα NFC στο κρεβάτι μας, μπορεί να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις μας για ξυπνητήρια ή εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου μόλις τοποθετήσουμε το iPhone δίπλα στο κρεβάτι.

Μια άλλη ιδέα είναι «έξυπνα κουμπιά» για κοστούμια, που θα μπορούν (π.χ.) να κάνουν σίγαση του iPhone μας με ένα πάτημα στο κουμπί του κουστουμιού (α! ρε Τζεημς Μποντ, πόσο πίσω σε αφήσαμε). Με ένα άλλο κουμπί μπορεί να ενεργοποιείται η κάμερα για καταγραφή μαζί με το μικρόφωνο. Και με ένα άλλο να ανατινάζουμε τον αντίπαλο - εντάξει παρασύρθηκα.

Η αλήθεια είναι ότι οι προγραμματιστές για iOS έχουν πια «δουλειές με φούντες» χάρη στο νέο προγραμματιστικό πρωτόκολλο Core NFC και μαζί με το ARkit τους βλέπω να έχουν δουλειές για την επόμενη δεκαετία ασταμάτητα.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το NFC; 

από Elichord