Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερευνητές συνέδεσαν ανθρώπινο εγκέφαλο στο Διαδίκτυο!

Ερευνητές συνέδεσαν ανθρώπινο εγκέφαλο στο Διαδίκτυο!
ired.gr

Όπου η επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα! Ερευνητές από το Wits University, κατάφεραν το ως τώρα αδιανόητο! Συνέδεσαν ανθρώπινο εγκέφαλο απευθείας στο Διαδίκτυο! Τα δεδομένα που συλλέγονται από το εν λόγω πρότζεκτ, θα βοηθήσουν στο να δώσουν ώθηση στην έρευνα που αφορά τα επόμενα βήματα στην μηχανική εκμάθηση (machine learning) και στα περιβάλλοντα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (brain-computer interfaces)!

Η ομάδα ερευνητών του Wits University στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, κατάφερε να κάνει την «υπέρβαση», όπως θα λέγαμε με όλη τη σημασία της λέξης, στον τομέα της βιο-ιατρικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με άρθρο που παρουσιάστηκε στο Medical Express, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι ερευνητές κατάφεραν να σκεφτούν ένα τρόπο σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου στο Διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο. Του έδωσαν το όνομα πρότζεκτ «Brainternet» (Εγκεφαλοδίκτυο;) και ουσιαστικά, μετατρέπει τον εγκέφαλο «... σε ένα κόμβο του Διαδικτύου των Συσκευών (Internet of Things - IoT), στον παγκόσμιο ιστό που γνωρίζουμε ως World Wide Web.»

Το όλο πρότζεκτ λειτουργεί με τη χρήση σημάτων που λαμβάνονται από ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG signals) μέσω μιας Συσκευής Ηλεκτροεγκεφαλογράφου Υποβολής (Emotiv EEG device) συνδεδεμένης στο κεφάλι του χρήστη. Τα σήματα κατόπιν μεταδίδονται σε μια χαμηλού κόστους υπολογιστική μονάδα τύπου Raspberry Pi, που αναμεταδίδει ζωντανά σε ροή (streaming) τα δεδομένα, σε μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (application programming interface - API) και τα παρουσιάζει σε μια ανοιχτή ιστοσελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να δει τη δραστηριότητά τους.

Ο Adam Pantanowitz, ένας λέκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου και εποπτεύων του συνολικού έργου είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το Brainternet είναι ένα νέο σύνορο στα συστήματα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Υπάρχει έλλειψη ευκόλως κατανοούμενων δεδομένων, όσον αφορά τις διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και το πώς αυτές γίνονται. Το Brainternet αναζητά την απλοποίηση της κατανόησης ενός ατόμου για τον ίδιο του τον εγκέφαλο, αλλά και για τους εγκεφάλους των άλλων ανθρώπων. Το επιτυγχάνει μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της δραστηριότητας του εγκεφάλου, καθώς επίσης και με το να καθιστά δυνατή και τη διάδραση με αυτόν.»

Δείτε σχετικό βίντεο λειτουργίας του συστήματος: 

Μυς της νόησης

Ο Pantanowitz είπε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των δυνατοτήτων του όλου σχεδίου. Προσθέτει, ότι η ομάδα έχει τώρα ως στόχο το να επιτύχει μια ακόμη πιο διαδραστική εμπειρία μεταξύ του χρήστη και του εγκεφάλου του. Ένα κομμάτι αυτής της λειτουργίας έχει ήδη ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα, αλλά είναι μικρού εύρους ακόμη - περιορίζεται σε ερεθίσματα όπως η κίνηση ενός βραχίονα. «Το Brainternet μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο ώστε να ταξινομήσει εγγραφές σε μια εφαρμογή για smartphone που θα παράσχει δεδομένα για έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης. Στο μέλλον θα μπορούσε να μεταφέρει πληροφορίες αμφίδρομα - εισαγωγή και εξαγωγή δεδομένων από και προς τον εγκέφαλο», είπε ο Pantanowitz.

Οι μελλοντικές εφαρμογές αυτού του πρότζεκτ μπορεί να οδηγήσουν κάποιες πολύ συναρπαστικές δυνατότητες στη μηχανική εκμάθηση και στις διεπαφές ανθρώπου-μηχανής όπως τα Νευρωνικά Δίκτυα του Elon Musk και ο Πυρήνας του Bryan Johnson. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από αυτό το πρότζεκτ μπορεί να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και του πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη γνώση για να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου μας.

Δείτε ακόμη: Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status