iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 8: ποιο να διαλέξω;

iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 8: ποιο να διαλέξω;
ired.gr

Το παρακάτω κείμενο διαβάζεται καλύτερα με ηχητική υπόκρουση «μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, από την Κική και από την Κοκό ποια να διαλέξω, την Κική την αγαπώ, μα μ’αρέσει κι η Κοκό». 

Τα πολυαναμενόμενα νέα iPhone είναι εδώ και το μόνο σίγουρο είναι ότι η Apple μας κακομαθαίνει. Δεν έχουμε μόνο δύο αλλά τρεις νέες συσκευές για να διαλέξουμε και μάλιστα είναι μακράν καλύτερες από το τελευταίο iPhone.

Αν, λοιπόν, το συμβόλαιό στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας πλησιάζει προς το τέλος ή αν είστε, ούτως ή άλλως, αποφασισμένοι να προχωρήσετε σε αγορά, θα έχετε προβληματιστεί σίγουρα ως προς το ποια θα είναι η συσκευή που θα διαλέξετε αυτή τη φορά.

Αν και είναι νωρίς ακόμη να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, θα βασιστούμε σε αυτά που γνωρίζουμε όσον αφορά το hardware (σχεδιασμό, οθόνη, camera, απόδοση, μπαταρία) για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να σας διευκολύνουμε στην απόφασή σας.

Σχεδιασμός

01

Σας αρέσουν τα σάντουιτς; Πώς θα σας φαινόταν ένα γυάλινο iPhone σάντουιτς; Και οι τρεις συσκευές έχουν αντικαταστήσει το μεταλλικό περίβλημα του iPhone 7 με γυαλί, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, το οποίο συνδέεται με ένα κεντρικό πλαίσιο. Αυτό, για το iPhone X είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και για το iPhone 8 και 8 Plus από ένα είδος αλουμινίου που χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική.

Τα iPhone 8 και 8 Plus είναι τα «μικρομέγαλα» της νέας σειράς. Όσον αφορά την εμφάνιση, δεν διαφέρουν από το iPhone 7 αλλά ούτε και μεταξύ τους, αν εξαιρέσει κανείς τη μεγαλύτερη οθόνη του 8 Plus. Και οι δύο νέες συσκευές έχουν διατηρήσει το home button στο γνωστό σημείο κάτω από την οθόνη, το οποίο φυσικά λειτουργεί και ως αισθητήρας Touch ID.

Στο πίσω μέρος, το iPhone 8 Plus διαθέτει διπλή κάμερα ενώ το iPhone 8 παραμένει με μια. Αυτό το χαρακτηριστικό αλλά και το διαφορετικό μέγεθος είναι ουσιαστικά οι βασικές διαφορές τους όσον αφορά τον σχεδιασμό.

Αναμφισβήτητα, το iPhone X είναι κάτι το ιδιαίτερο. Μια love and hate κατάσταση, που είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Θυσιάζει το home button για μια μεγαλύτερη οθόνη, με μια αξιοσημείωτη εγκοπή στο πάνω μέρος που, ίσως, να αποσπά την προσοχή κατά τη διάρκεια παρακολούθησης βίντεο.

Διαβάστε επίσης: «Τα νέα προϊόντα της Apple είναι επιτέλους εδώ!»

Οθόνη

02

Για τα iPhone 8 και 8 Plus τα δεδομένα, όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης, παραμένουν τα ίδια: 4,7 και 5,5 ίντσες αντίστοιχα. Τόσο η ανάλυση, όσο και η τεχνολογία οθόνης με LCD panel, δεν έχουν αλλάξει.

Το iPhone X βρίσκεται αρκετά βήματα πιο μπροστά σε αυτό το σημείο. Η οθόνη LCD έχει αντικατασταθεί από OLED, γεγονός που προσφέρει πιο ζωντανά χρώματα, βαθύτερο μαύρο, υψηλό contrast αλλά και τη δυνατότητα αναπαραγωγής HDR βίντεο. Σημαντική είναι και η τεχνολογία True Tone που επιτρέπει στην οθόνη να προσαρμόζεται ανάλογα με το φωτισμό του περιβάλλοντος.

Η οθόνη του iPhone X είναι μεγαλύτερη, στις 5,8 ίντσες, με υψηλότερη ανάλυση 2436Χ1125 και κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής όψης, χάρη στα σχεδόν εξαφανισμένα bezels.

Κάμερα

03

Τα καλά νέα είναι ότι και τα τρία νέα iPhones έχουν αναβαθμιστεί σε σχέση με το iPhone 7, αλλά κάποιες λεπτομέρειες πραγματικά ξεχωρίζουν.

Το iPhone 8 παραμένει με μια και μοναδική κάμερα 12 MP και το iPhone 8 Plus διατηρεί τα πρότυπα του iPhone 7 Plus, αν και η λειτουργία Portrait Mode έχει βελτιωθεί αισθητά και τώρα θα προσφέρει πιο ευκρινείς λήψεις.

Μια πρωτιά για τα iPhone είναι το γεγονός ότι και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν δυνατότητα λήψης βίντεο 4k σε 60fps, ενώ παράλληλα διαθέτουν λειτουργία slow motion λήψεων 240fps σε full HD.

Η αλήθεια είναι ότι το iPhone X δεν ταράζει τα νερά όσον αφορά την κάμερα αλλά διαθέτει μερικές νέες προσθήκες. Η κυριότερη είναι ότι η οπτική σταθεροποίηση εικόνας αφορά και τις δυο οπίσθιες κάμερες και όχι μόνο στον ευρυγώνιο φακό. Σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο διάφραγμα, θα κάνει μια μικρή διαφορά στις νυχτερινές λήψεις ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Τέλος, τόσο το iPhone 8 Plus, όσο και το iPhone X διαθέτουν την λειτουργία Portrait Mode με νέα εφέ φωτισμού.

Απόδοση

04

Και οι τρεις συσκευές είναι ισότιμες αφού διαθέτουν το τελευταίας τεχνολογίας chip Α11 Bionic. Έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν apps επαυξημένης πραγματικότητας και διαθέτουν ειδικούς επεξεργαστές για τη βελτίωση των φωτογραφιών.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το iPhone 8 διαθέτει μνήμη 2GB σε αντίθεση με τις άλλες δυο συσκευές των 3GB RAM, αλλά αυτό είναι λογικό λόγω της διπλής κάμερας. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα πάει περίφημα με το iOS 11.

Μπαταρία

05

Αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα προς το παρόν για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η Apple αναφέρει ότι το iPhone X, στην κατάταξη, θα βρίσκεται ανάμεσα στο iPhone 8 και στο iPhone 8 Plus.

Όποια συσκευή κι αν διαλέξετε πάντως θα έχετε ασύρματη φόρτιση και φόρτιση με Lightning για 50% μπαταρία σε 30 λεπτά.

Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, υπάρχουν οι ίδιες επιλογές και για τις τρεις συσκευές: 64 GB στο βασικό μοντέλο ή 256 GB στο ακριβότερο.

Η μεγαλύτερη διαφορά αφορά τον τρόπο ξεκλειδώματος. Το iPhone 8 και 8 Plus χρησιμοποιούν το γνωστό Touch ID αλλά το iPhone X το Face ID, μέσω του συστήματος της κάμερας TrueDepth. Δεν θα αναλύσουμε εδώ αν πρόκειται για κάτι θετικό ή όχι, γιατί αυτό θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα λειτουργεί αυτή η τεχνολογία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσον αφορά το ξεκλείδωμα του κινητού μας, δεν μας αρέσουν οι καθυστερήσεις.

Η ετυμηγορία

Είναι λογικό να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί αφού κρίνουμε με βάση τα specs και όχι στην πράξη. Όμως κάποια πράγματα είναι αδιαμφισβήτητα: το iPhone X είναι το μεγαλύτερο iPhone στην ιστορία της Apple, το iPhone 8 Plus έρχεται δεύτερο με βάση τις προδιαγραφές, ενώ το iPhone 8 καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Η OLED οθόνη είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και μια ευθεία «επίθεση» στον ανταγωνισμό των Android. Από την άλλη, το Face ID είναι το μέλλον, αλλά άραγε αξίζει τα λεφτά του, σε αυτό το χρονικό σημείο; Η ασύρματη φόρτιση του 8 Plus θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για πολλούς από εμάς. Και όσοι προτιμούν τις μικρές οθόνες, δεν έχουν παρά να επιλέξουν το iPhone 8 χωρίς πολύ σκέψη.

Διαβάστε επίσης : «Αυτό είναι το iPhone X»

Από mirelen