Αυτό είναι το iPhone X

Αυτό είναι το iPhone X
ired.gr

Από το ετήσιο φθινοπωρινό event της Apple περιμέναμε πολλές ανακοινώσεις - κάποιες από αυτές επιβεβαιώθηκαν και κάποιες όχι - όμως, ένα προϊόν εξήρε τη φαντασία του κοινού και απέδειξε πως η Apple εξακολουθεί να καινοτομεί και κυρίως, να μετατρέπει την τεχνολογία σε “παιχνίδι”.

Ανέκαθεν το δυνατό σημείο της Apple ήταν η “μετάφραση” των τεχνολογικών όρων σε “απλές λέξεις” που καταλαβαίνουν όλοι οι καταναλωτές. Πριν το Touch ID η πιστοποίηση μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ήταν κάτι το εξεζητημένο και πλέον είναι απλά ένα ακόμα mainstream feature.

Με το iPhone X, η Apple περνάει στο επόμενο στάδιο μέσω των καινοτομιών της, αλλά και μέσω του φιλικού περιβάλλοντος της συσκευής, προκειμένου όλοι, να μπορούμε να τις χαρούμε.

iPhone X

Σχεδιασμός

02

Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, η Apple σχεδίασε ένα καινούργιο iPhone. Το iPhone X διαθέτει οθόνη από άκρη σε άκρη και μία εγκοπή για την κάμερα και τους υπόλοιπους αισθητήρες στο επάνω μέρος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ενώ αρχικά η συγκεκριμένη εγκοπή προκαλούσε προβληματισμό σε μερικούς, με τον τρόπο που “την προωθεί” η Apple, μάλλον θα δημιουργήσει ένα νέο, iconic σχέδιο.

Το γυαλί πρωταγωνιστεί, ενώ τα “δύσκολα” σημεία της συσκευής είναι ενισχυμένα με ατσάλι. Πρόκειται για μία πανέμορφη, ξεχωριστή συσκευή.

Οθόνη

01

Τελικά η Apple “πέρασε” στις OLED οθόνες. To iPhone X φέρει οθόνη OLED Super Retina 5,8 ιντσών, με ανάλυση 1125 x 2436 pixels, ενώ υποστηρίζει HDR (και το πρότυπο HDR 10). Σημαντική είναι και η λειτουργία True Tone, η οποία βοηθάει στην πιο άνετη χρήση της συσκευής, καθώς τα χρώματα της οθόνης αλλάζουν ανεπαίσθητα, ίσα ίσα για να “ταιριάξουν” καλύτερα με το φωτισμό του περιβάλλοντος.

Η Apple υποστηρίζει πως η δική της OLED υλοποίηση εξαλείφει τα προβλήματα της OLED τεχνολογίας.

Κεντρικός Επεξεργαστής

03

Ο νέος επεξεργαστής της Apple, A11 Bionic διαθέτει τέσσερις πυρήνες προσαρμοσμένης στην ενεργειακή επάρκεια απόδοσης, με καλύτερες επιδόσεις (από αυτές του Α10) κατά 70%.

Παράλληλα, φέρει δύο πυρήνες υψηλής απόδοσης, βελτιωμένης κατά 25%.

Η Neural Engine που περιλαμβάνεται στο Α11 chip επεξεργάζεται έως 600 δις λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο και πραγματικά απογειώνει το iPhone X, κυρίως σε περιβάλλοντα Επαυξημένης Πραγματικότητας και Μηχανικής Μάθησης.

Ο κεντρικός επεξεργαστής περιλαμβάνει το πρώτο υποσύστημα γραφικών εξ' ολοκλήρου σχεδιασμένο από την Apple. Το τριών πυρήνων υποσύστημα προσφέρει 30% ταχύτερα γραφικά.

Κάμερες

04

Εδώ, το iPhone X ακτινοβολεί.

Η εμπρόσθια κάμερα των 7 megapixels πλέον μπορεί να συλλαμβάνει και πορτρέτα, λόγω της προσθήκης του χαρακτηριστικού TrueDepth. Πλέον μπορούμε να δημιουργούμε εκφράσεις στα emojis, με βάση τις εκφράσεις του προσώπου μας, σε πραγματικό χρόνο (Animoji’s).

Η οπίσθια κάμερα ΔΕΝ είναι η ίδια με του iPhone 8 Plus. Η Apple δεν τσιγκουνεύτηκε και έβαλε Οπτικό Σταθεροποιητή Εικόνας και στον τηλεφακό και τα αποτελέσματα των βραδινών λήψεών σας θα σας εκπλήξουν. Φυσικά, δεν απουσιάζει το χαρακτηριστικό TrueDepth και από το οπίσθιο σύστημα διπλών φακών των 12 megapixels. Συνυπολογίστε και τη δυνατότητα λήψης video 1080p στα 240 fps, αλλά και 4K στα 60 fps και θα καταλάβετε το πόσο ισχυρό είναι το νέο σύστημα φακών του iPhone X.

Face ID

05

Η Apple μας παρουσίασε ένα νέο τρόπο πιστοποίησης, το Face ID. Τριάντα χιλιάδες αόρατες κουκίδες διαβάζουν το πρόσωπό μας και δημιουργούν ένα ψηφιακό αντίγραφό του. Σύμφωνα με την εταιρία το Face ID είναι ασφαλέστερο από το Touch ID. Φυσικά, η Apple δεν ξέχασε να αναφέρει πως η δική της υλοποίηση αναγνώρισης προσώπου δεν “κοροϊδεύεται” από φωτογραφίες, videos κλπ. Μία ευθεία μπηχτή για τη Sammy, προφανώς....

Ασύρματη φόρτιση

06

Ο κυριότερος λόγος που επέλεξε η Apple το γυαλί για την πλάτη της συσκευής, είναι για την προσθήκη της δυνατότητας της ασύρματης φόρτισης. Υποστηρίζεται το κλασικό πρότυπο Qi και θα βρείτε pads φόρτισης σε όλα τα καταστήματα.

Επιπλέον, πλέον υποστηρίζεται και η γρήγορη φόρτιση.

Αντικατάσταση Home Button

Το Home Button αφαιρέθηκε για να χωρέσει η από άκρη σε άκρη οθόνη. Πλέον, σύρουμε από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα επάνω για να προσομοιώσουμε το πάτημα του Home Button. Εάν θέλουμε να πλοηγηθούμε στο multitasking bar, απλά σύρουμε “λιγότερο” προς τα επάνω. Για την εμφάνιση του Κέντρου Ελέγχου σύρουμε από το επάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω.

Για την ενεργοποίηση του ψηφιακού βοηθού, πατάμε παρατεταμένα το - μεγαλύτερο - πλευρικό κουμπί.

Αποθηκευτικοί χώροι και Φινιρίσματα

Το iPhone X θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις αποθηκευτικών χώρων, στα 64GB και στα 256GB. Δυστυχώς όμως, τουλάχιστον στην αρχή, σε δύο χρώματα: space gray και silver.

Διαθεσιμότητα και Τιμή

Το iPhone X θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας στις 3 Νοεμβρίου. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την επίσημη τιμολόγηση στην Ελλάδα. Υπολογίστε περίπου 1.200-1.300€ και 100-200€ λιγότερα σε λίγους μήνες στην ανεξάρτητη αγορά λιανικής.

Η γνώμη μας

Προφανώς δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη νέα συσκευή. Από αυτά που είδαμε στο keynote και από την ανάλυση των χαρακτηριστικών του iPhone Χ εκτιμάμε πως πρόκειται για την καλύτερη συσκευή του 2017, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο (LG V30).

Η Apple μετά από καιρό καινοτομεί και εντυπωσιάζει. Ελπίζουμε η διαθεσιμότητα της συσκευής στη χώρα μας να καλύψει τη ζήτηση, κάτι για το οποίο δεν είμαστε αισιόδοξοι, ακόμα και αν πρόκειται για μία τόσο ακριβή συσκευή.

από Kostthem