Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα προϊόντα της Apple είναι επιτέλους εδώ!

Τα νέα προϊόντα της Apple είναι επιτέλους εδώ!
ired.gr

Για δέκατη συνεχή χρονιά, τα κορυφαία στελέχη της Apple μαζεύτηκαν σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο (αυτή τη φορά ήταν το υπόγειο Steve Jobs αμφιθέατρο στο One Infinite Loop του Cupertino στο νέο αρχηγείο της Apple) για να μας παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα της εταιρίας που σκοπό έχουν να κλέψουν τις καρδιές μας.

Χωρίς τον ιδρυτή και εμπνευστή όλων αυτών, το θρυλικό Steve Jobs πια, αλλά με σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους που ο καθένας είναι κορυφαίος στον τομέα του και με την καθοδήγηση του νέου αφεντικού της Apple τα τελευταία χρόνια - του Tim Cook - είδαμε επιτέλους αυτά που με τόση αγωνία περιμέναμε όλο το καλοκαίρι. Και ειδικότερα τον τελευταίο μήνα, ή προσμονή είχε «χτυπήσει κόκκινο», που λέμε.

Το σημαντικό εδώ - και που αξίζει να τονιστεί - είναι ότι δεν είχαμε εκπλήξεις σχεδόν καθόλου. Αν πέρσι ξέραμε τα πάντα σχεδόν για το iPhone 7, φέτος ξέραμε περισσότερα από τα πάντα για το iPhone Χ, τα νέα iPhone 8 και 8 Plus, την Apple TV 4Κ, και το Apple Watch Series 3.

Μάλιστα, όσοι μας διαβάζετε, ξέρετε ότι σε άρθρο μας μία μέρα πριν την επίσημη παρουσίαση είχαμε γράψει τι περιμένουμε να δούμε από την Apple και φυσικά πέσαμε μέσα όχι γιατί είμαστε μέντιουμ, αλλά γιατί μια σημαντικότατη διαρροή που είχε γίνει τελευταία - διαρροή λογισμικού, η iOS 11 GM build - μας είπε τα πάντα και με ακρίβεια για το τι να περιμένουμε.

Έτσι λοιπόν, και με τη βοήθεια άλλων διαρροών ολόκληρο το χρόνο από κορυφαίους αναλυτές όπως ο γνωστός μας Ming-Chi Kuo, είχαμε πια λεπτομέρειες για τα νέα προϊόντα της Apple που ούτε όταν είχε ξεχαστεί εκείνο το iPhone 4 στο μπαρ, δεν είχαμε ξαναδεί.

Άρα, τι έμεινε; Σίγουρα η - πάντα - εξαιρετική και κορυφαία παρουσίαση της Apple και βέβαια το ότι, όπως και να ‘χει, είδαμε τα προϊόντα ζωντανά με «σάρκα κι οστά» (ή μάλλον με μέταλλο, γυαλί και σιλικόνη) και, όσοι τυχεροί ήταν εκεί, τα έπιασαν και στα χέρια τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχουμε για μια τελευταία φορά και με σιγουριά πια, χωρίς φημολογίες και πιθανολογίες.

Δείτε ακόμη: Apple: 5 φορές που τιμώρησε τις διαρροές 

Και το όνομα αυτού, iPhone Χ!

02

Μία μέρα πριν την παρουσίαση, όλα τα κορυφαία site του Internet είχαν καταλήξει στο τελικό επίσημο όνομα που ήταν «iPhone Χ». Προσοχή δεν είναι «Αηφονίξ ο Γαλάτης» αλλά Αη-Φον Δέκα η προφορά του (και για το «Αη» βοήθειά μας, καθότι θα τη χρειαστούμε άνωθεν για να το αγοράσουμε).

Ήλθε λοιπόν το επετειακό iPhone και ονομάστηκε iPhone Ten με το λατινικό «Χ» να παραπέμπει στον αριθμό 10, αλλά επίσης και στα Mac OS X, Final cut Pro X, Logic Pro X και μια ένδειξη μεγάλης αγάπης για το γράμμα Χ και τον αριθμό 10 εκεί στο Cupertino. Όσοι ασχολούνται με την αριθμολογία, κάνουν ήδη διάφορες υποθέσεις και ερμηνείες.

Το iPhone Χ μας ήλθε φορώντας τα καλά του, γυαλί μπρος πίσω, μια «ολόσωμη» οθόνη 5,8 ιντσών OLED τεχνολογίας μπροστά, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, με εξαίρεση ένα «δόντι» στη μέση της πάνω μεριάς όπου «στεγάζονται» εμπρόσθια κάμερα, μικρόφωνο, ακουστικό και ότι άλλο προφανώς δεν μπορούσε να βρίσκεται κάτω από την οθόνη. όσον αφορά αυτό το «μπάλωμα» σε μια κατά τα άλλα υπέροχη οθόνη, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ομηρικές διαμάχες στο Internet επ’ αυτού. Αλλά περί ορέξεως ...

Και επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι ήξεραν πια με βεβαιότητα εδώ και καιρό: η Apple δεν κατάφερε να τοποθετήσει το Touch ID κάτω από την οθόνη, όσο κι αν το ήθελε ή το προσπάθησε, οπότε, αρκέστηκε σε ένα άλλο βιομετρικό σύστημα που ήδη ετοίμαζε, την αναγνώριση προσώπου μέσω 3D κάμερας.

Και εδώ δεν μπορούμε να πούμε ότι πρωτοπόρησε, καθότι το σύστημα που παρουσίασε είναι σχεδόν ίδιο (αν όχι ολόιδιο) με το «Windows Helo» που παρουσίασε πρώτη η Microsoft πριν δύο χρόνια (2015). Και, αν κρίνουμε από την αποτυχία αναγνώρισης στην αρχή κιόλας της παρουσίασης, μάλλον κάποιες παιδικές ασθένειες που υπήρχαν και στο «Windows Helo» φαίνεται να επιμένουν, κάτι που συμφωνεί με παλιότερο άρθρο μας που έλεγε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την υλοποίηση του συστήματος στη συνεργασία software-hardware.

Αλλά επειδή η Apple είναι η Apple, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα μικρο-προβλήματα θα διορθωθούν με μελλοντικές ενημερώσεις, οπότε δεν υπάρχει και κάποιος λόγος ανησυχίας. Αν σε κάτι εμπιστευόμαστε την Apple περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι στο ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ! Οι επιτυχίες που λέγονται, macOS, iOS, Final cut Pro X, Logic Pro X κλπ, κλπ, είναι περισσότερο από επιχειρήματα υπέρ της. Είναι καθεστώς που συντέλεσε στην επιτυχία των μηχανημάτων της.

Ένα άλλο σημαντικό - και ίσως το πιο ενδιαφέρον - όσον αφορά το επετειακό iPhone, είναι η αφαίρεση του γνωστού μας Home Button. Με την απαλοιφή του είτε φυσικά, είτε εικονικά, έλαμψε δια της απουσίας του και έδωσε μια άλλη εντελώς νέα αίσθηση στο interface του iOS 11 (πια) που, μαζί με τις άλλες καινοτομίες που φέρνει το νέο iOS μαζί του, δίνουν μια πραγματικά άλλη αίσθηση στη χρήση του iPhone Χ και σηματοδοτεί τη στροφή της Apple σε νέα μονοπάτια που προβλέπονται πολύ - μα πάρα πολύ - ενδιαφέροντα.

03

Δείτε ακόμη: 4 τρόποι που η Επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο χρήσης του iPhone 

Η «νέα» κάμερα που άλλαξε θέση από οριζόντια σε κάθετη, (και πάλι έχουν ήδη αρχίσει οι διαφωνίες για την ... κολοκυθόπιτα εδώ) είναι στην ουσία παρόμοια με την προηγούμενη του iPhone 7 Plus με κάποιες μικρές βελτιώσεις στον τομέα του software που την υποστηρίζει περισσότερο, παρά στο hardware. Η μόνη σημαντική διαφορά στο hardware της κάμερας είναι η ενσωμάτωση και δεύτερου οπτικού σταθεροποιητή για τον δεύτερο φακό (ζουμ), που μαζί με τις βελτιώσεις σε λογισμικό θα δίνουν σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Η ένστασή μας εδώ βρίσκεται στο ότι η Apple επιμένει στα κάπως λίγα πια 12 megapixel της κάμερας, κάτι που μειώνει τη δυνατότητα εισροής περισσότερου φωτός και καταγραφής περισσότερης λεπτομέρειας σε μια λήψη. Αλλά και πάλι δεν περιμένουμε DSLR από ένα smartphone, οπότε, ας μην είμαστε «γκρινιάρηδες» (αντίθετα παίξτε «φιδάκι»).

Ο ολοκαίνουριος επεξεργαστής «Α 11» με τους έξι πυρήνες, είναι σίγουρα, άλλο ένα μεγάλο φαβορί και «η καρδιά» που χτυπάει κάτω από το «καπό» του νέου iPhone Χ αλλά και των μικρότερων αδελφών iPhone 8 και iPhone 8 Plus. Μιλάμε για ένα τέρας με κτηνώδη ισχύ που αρχίζει να βάζει σε σκέψεις ακόμη και την ίδια την Intel ως προς το ποιο θα είναι το δικό της μέλλον σε επεξεργαστική ισχύ, αν η Apple συνεχίσει έτσι.

Ακόμη και ο περσινός Α 10 εξακολουθεί να είναι ταχύτατος υπερισχύοντας άλλοτε στα σημεία και άλλοτε με άνεση ακόμη και στους ολοκαίνουριους φετινούς των αντιπάλων (λέγε με Qualcomm). Δε θέλω να σκεφτώ το τι θα γίνει όταν θα γίνονται τεστ μεταξύ του Α 11 και των φετινών μοντέλων της Qualcomm (εντάξει όλοι οι άλλοι είναι μακράν κατώτεροι, οπότε δεν αναφέρονται).

Άλλο ένα σημαντικό και ωραίο είναι η νέα μπροστινή 3D κάμερα που πέρα από την αναγνώριση προσώπου για το ξεκλείδωμα της συσκευής, προσθέτει νέες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λειτουργίες στις Selfie με την «Portrait Mode», όπου μιμείται τους διάφορους φωτισμούς ενός επαγγελματικού στούντιο φωτογράφισης και δίνει τη δυνατότητα για πορτρέτα που ξεχωρίζουν. Και ένα ακόμη σπουδαίο χαρακτηριστικό, είναι η μετατροπή του προσώπου μας σε κινούμενο Emoji χάρη σε αυτή τη δυνατότητα της 3D σύλληψης του προσώπου μας!

Ένα ακόμη σημαντικό είναι η ασύρματη φόρτιση που με το νέο ασύρματο φορτιστή «AirPower» θα μπορεί να φορτίζει ταυτόχρονα, το iPhone, το Apple Watch και τα AirPods (εφόσον έχετε πάρει τη νέα θήκη ασύρματης φόρτισης γι’ αυτά).

Τα περαιτέρω χαρακτηριστικά του iPhone Χ είναι: 3 GB RAM, προστασία από νερό και σκόνη (αδιάβροχο), μπαταρία που διαρκεί 2 ώρες περισσότερο από το iPhone 7, χώρος αποθήκευσης σε «γεύσεις» των 64 GB και 256 GB μόνο.

Και όσον αφορά την τιμή, θα ξεκινάει από τα 1000$ στην Αμερική για το μοντέλο των 64 GB και άρα στην Ελλάδα να το περιμένουμε κάπου κοντά στα 1200€. Πληροφορίες ότι κάποιοι πουλάνε νεφρά συκώτια, άλλα εσωτερικά όργανα το παιδί τους κλπ για την αγορά του νέου iPhone Χ, κρίνονται ως αναληθείς.

Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες κάμερες smartphone του 2017 

Ο «φτωχός» συγγενής;

04

Τελευταία είχε «σκάσει» η είδηση από κάποιους αναλυτές ότι η Apple δε θα ονόμαζε τα υπόλοιπα δύο iPhone (εκτός του επετειακού) ως «iPhone 7S/7S Plus» αλλά «iPhone 8 και 8 Plus», πράγμα που όντως αποδείχθηκε αληθινό. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (ουσιαστικά από την εποχή του iPhone 3GS) η Apple σπάει την παράδοση των «S» συσκευών και περνάει απευθείας στο επόμενο «νούμερο». Και είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσει έτσι, καθώς ήδη ακούγονται πολλά για το «iPhone 9» του χρόνου.

Το πιο αστείο είναι ότι όποιος πάρει το - σίγουρα πιο προχωρημένο από το φετινό «Χ» - iPhone 9 του χρόνου, θα έχει καλύτερο τηλέφωνο από αυτόν που θα έχει το iPhone 10 με όνομα που θα παραπέμπει σε παλιότερο. Βγάλε άκρη.

Τέλος πάντων, δεν έχουμε τόσο πολλά να πούμε για τα iPhone 8 και 8 Plus, δεδομένου ότι στην ουσία είναι οι διάδοχοι των iPhone 7/7 Plus και ουσιαστικά πρόκειται για τις «S» συσκευές που απλά άλλαξαν όνομα.

Μοιράζονται τον ίδιο Α 11 επεξεργαστή και την κάμερα (το 8 Plus) με το iPhone Χ, την «Portrait Mode» για την εμπρόσθια κάμερα, και την ασύρματη φόρτιση.

Κατά τα άλλα είναι ίδια με τα γνωστά μας iPhone 7 και 7 Plus.

Το σημαντικό εδώ είναι ότι έχουμε μια πιθανότητα το 8 Plus να πλησιάζει (σε συγκεκριμένο configuration) το iPhone Χ, οπότε, κάτι τέτοιο θα αποβεί εις βάρος του αγοραστικά. Μένει να δούμε τι θα γίνει και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές και στη χώρα μας.

Θα πουλήσω το κομπολόι και θα πάρω ... το ρολόι

05

iPhone καινούριο πήρες. Ρολογάκι πήρες, που πάει μαζί κι έχουμε «κι σι μπιζάκι, κι σι πρασινάκι κι σι κουκκινάκι»; Πού πας ρε Καραμήτρο που λέει και το γνωστό ανέκδοτο. Χωρίς ρολόι που να παίρνει και τηλέφωνα πώς θα ζήσεις σ’ αυτή τη ζωή την κακούργα;

Γι’ αυτό η καλή μας Apple φρόντισε γιατί, «προσέχουμε για να έχουμε». Το Apple Watch Series 3 είναι εδώ κυρίες και κύριοι και ήλθε για να μείνει (μέχρι να βγει το επόμενο μοντέλο). Και όσο θα μείνει, θα παίρνει και τηλέφωνα χωρίς να έχει ανάγκη το iPhone μας πια.

Τέρμα η εξάρτηση. Βέβαια στο περίπου, αφού τελικά θα μοιράζεται το ίδιο νούμερο με το iPhone μας. Θα μπορεί λοιπόν να παίρνει τηλέφωνα, να στέλνει και να δέχεται μηνύματα και να εκτελεί άλλες εργασίες με τη βοήθεια της Siri (ω ναι) και χωρίς να έχετε το iPhone σας μαζί.

Η «κάσα» του ρολογιού παραμένει σχεδιαστικά όπως την ξέραμε, αλλά το πλήκτρο «κουρδιστήρι» στο πλάι αποκτά ένα κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα. Έχει βεβαίως μεγαλύτερες ταχύτητες από τον προκάτοχό του, έχει GPS και φυσικά είναι κι αυτό αδιάβροχο. Κολυμπήστε άφοβα λοιπόν.

Εντωμεταξύ το watchOS 4 θα είναι το νέο λειτουργικό του ρολογιού με μεγάλη έμφαση στην παρακολούθηση υγείας. Και ιδιαίτερα όσον αφορά την παρακολούθηση της καρδιάς, έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες με σημαντικότερο ένα «συναγερμό» αν οι σφυγμοί μας περάσουν τους 120 ενώ δεν κάνουμε κάτι. Επιπλέον λειτουργίες και γνωστοποιήσεις έχουν προστεθεί για διάφορες ασκήσεις όπως, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, γυμναστική και λειτουργίες «Core Bluetooth» του επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση με συσκευές παρακολούθησης υγείας που έχουν επίσης Bluetooth, όπως συσκευές παρακολούθησης ζαχάρου ή γυμναστικής όπως διάδρομοι τρεξίματος.

Δείτε ακόμη: Καλέστε ένα website μέσα από αυτό το μοναδικό τηλέφωνο! 

Θα υπάρχει και μια έκδοση του ρολογιού χωρίς «τηλεφωνικές» δυνατότητες που βεβαίως θα κοστίζει κάπου 70$ φθηνότερα. Αλλά, άμα είναι έτσι γιατί να μην πάρεις παλιότερο μοντέλο που κυκλοφορεί ακόμη και είναι και φθηνότερο; Εκτός κι αν σε ενδιαφέρουν οι σημαντικές δυνατότητες παρακολούθησης υγείας.

Όπως και να ‘χει, εσείς καλείστε να αποφασίσετε, γιατί, πριν βάλετε το ρολόι στο χέρι, πρέπει πρώτα να βάλετε το χέρι (βαθιά) στην τσέπη.

Οικιακή διασκέδαση κατά Apple

06

Κι επειδή χωρίς τηλεόραση τίποτε δεν πάει μπροστά, κι επειδή επίσης οι τηλεοράσεις αναβαθμίστηκαν σε ανάλυση και χρώμα, κι επειδή γενικώς η τηλεόραση είναι η τελευταία διασκέδαση που φαίνεται να μας έχει απομείνει σ’ αυτή την οικονομική κρίση, κι επειδή η Apple μάλλον το ξέρει (ουφ), φρόντισε ώστε να έχουμε την Apple TV 4Κ HDR (XP,LV,R4 και τούρμπο που έλεγε κι ο Χάρυ Κλιν) και τώρα πια μπορούμε να απολαύσουμε σινεμά στο σπίτι σε όλο του το 4Κ μεγαλείο. Αν βέβαια έχουμε την αντίστοιχη τηλεόραση.

Με ταχύτερο επεξεργαστή - τον Α 10Χ (καλά και 10 και «Χ»; Τι έχουν πάθει;) - με βελτιωμένα γραφικά για να σηκώνει αναλύσεις και ποιοτικό χρώμα HDR και με τη δυνατότητα να κατεβάσουμε όλες τις ταινίες που τυχόν είχαμε αγοράσει από το App Store σε HD, τώρα και σε 4Κ δωρεάν, η Apple TV έρχεται με μια τιμή της τάξης των 180$ (στην Αμερική) για να κάνει τις νύχτες μας πιο διασκεδαστικές.

Επιπλέον περιεχόμενο, με την προσθήκη του Amazon Prime Video, Live Sports και άλλα, θα προσφερθούν μαζί με την έλευση του νέου tvOS 11 που θα έλθει ανανεωμένο και με μενού σε 4Κ ανάλυση για ακόμη καλύτερη εμπειρία. Και η Apple γενικώς φαίνεται να έχει πάρει ζεστά το θέμα της τηλεόρασης και να επενδύει σε αυτό, καθώς η συγκεκριμένη πίτα είναι μεγάλη, χορταστική κι έχει για όλους.

Επιπλέον η νέα 4Κ Apple TV έχει τη δυνατότητα διαμοιρασμού live photo εφέ και 4K video αναμνήσεις μέσω AirPlay από iPhone και iPad. Και σαν παιχνιδομηχανή όμως, η νέα Apple TV έχει ανανεωθεί με υποστήριξη χειριστηρίων από τρίτους κατασκευαστές και ακουστικά ασύρματα και μεταξύ αυτών τα Beats και τα AirPods της Apple. Και θα δεχθεί αργότερα φέτος μια ενημέρωση που θα της δώσει τη δυνατότητα για AirPlay 2 ώστε να διαχειρίζεται πολλαπλά ασύρματα συστήματα ηχείων συμβατών με AirPlay.

Καλή διασκέδαση σε όσους την πάρουν και έχουν και την αντίστοιχη TV και σύστημα ηχείων.

Αυτά λοιπόν από την Apple, και από μας μένει το να αρχίσουμε να ψάχνουμε χρηματοδότηση και να δούμε μέχρι πόσες δόσεις μπορεί να σηκώσει η κάρτα μας!

Δείτε ακόμη: Οι πέντε σπουδαιότερες εξαγορές της Apple 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status