Apple: 5 φορές που τιμώρησε τις διαρροές

Apple: 5 φορές που τιμώρησε τις διαρροές
ired.gr

Η Apple είναι γνωστή για την τάση της για μυστικότητα όσον αφορά τα προϊόντα και τις έρευνές της. Παρόλα αυτά, αν και η εταιρία προσπαθεί να καλύψει τις συσκευές της με μια αύρα μυστηρίου μέχρι την τελική τους επίσημη παρουσίαση, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός, δημοσιογράφων τεχνολογίας, ειδικών αναλυτών της βιομηχανίας και ακόμη και εργατών στα εργοστάσια που πετυχαίνουν ένα προϊόν στα χέρια τους, καταφέρνουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά της και να μας προετοιμάζουν για το τι να περιμένουμε.

Αν θυμηθούμε το περσινό iPhone 7 (και 7 Plus) για παράδειγμα, οι πληροφορίες για τα ακριβή χαρακτηριστικά και τις νέες τεχνολογίες που έκρυβε, είχαν εμφανιστεί στον σχετικό τύπο και ιστοσελίδες, μήνες πριν την επίσημη παρουσίασή του. Και παρόλο που όλες αυτές οι διαρροές αποδείχθηκαν τελικά ακριβείς, είναι άγνωστο πώς δημιουργήθηκαν και ποιες ήταν οι αντιδράσεις της ίδιας της Apple, αν υπήρξαν.

Όπως και να ‘χει, οι διαρροές για το iPhone 7 δεν ήταν οι πρώτες που έγιναν και αφορούσαν προϊόντα της Apple, πριν η Apple προλάβει να τα αποκαλύψει η ίδια. Αντίθετα, από παλιά έχουν υπάρξει διαρροές για προϊόντα της εταιρίας. Η μόνη διαφορά είναι η αντίδραση της Apple σε παλιότερες περιπτώσεις - από νομικής απόψεως - καθώς η εταιρία σε πολλές περιπτώσεις πήρε «αντίμετρα» ενάντια σε αυτούς που διέρρευσαν στοιχεία για προϊόντα της, είτε με την απευθείας διενέργεια μηνύσεων, είτε απειλώντας ολόκληρα διαδικτυακά μέσα προκειμένου να σταματήσουν οι διαδόσεις φημών.

Παρακάτω έχουμε πέντε «καυτά» περιστατικά όπου οι διαρροές προϊόντων της Apple, γύρισαν «μπούμερανγκ» ενάντια σε αυτούς που τις έκαναν και τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου καλά.

2012: Διαρροή για το iPad 2 οδηγεί σε φυλάκιση!

02

Τρεις εργαζόμενοι της Foxconn στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) κατηγορήθηκαν και μηνύθηκαν για διαρροή πληροφοριών του iPad 2 με διάφορους σχεδιαστές θηκών. Έλαβαν ποινές φυλάκισης από ένα χρόνο μέχρι 18 μήνες «το τεμάχιο» και επιπλέον απαιτήθηκαν αποζημιώσεις από αυτούς προς την εταιρία της τάξης των 4.500$ - 23.000$ γιατί διέδωσαν βιομηχανικά μυστικά «Εδώ είναι η Κίνα, δεν είναι παίξε γέλασε» (όπως έλεγε κι ο Σαββόπουλος, αλλά με άλλη χώρα).

Και για να ρίξουμε «αλάτι στην πληγή», λίγους μήνες μετά την καταδίκη τους, κατηγορήθηκαν και πάλι για παραβίαση εμπορικών μυστικών των Foxconn και Apple κι έτσι, τώρα ξέρετε γιατί δεν ακούγονται πια διαρροές από υψηλά ιστάμενο προσωπικό στις εταιρίες αυτές.

Τελικά στην Κίνα, οι διαρροές στοιχίζουν κομμάτι ακριβότερα, αλλά θα σου εξασφαλίσουν «σπίτι» για πολύ καιρό.

Δείτε ακόμη: Οι 5 πιο άχρηστες εφαρμογές που εμφανίστηκαν ποτέ στο iOS 

2007: Εντολές ενάντια στη διάδοση “Fat nano”

03

Αρκετούς μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία του, ιστοσελίδες όπως οι 9to5mac, CrunchGear, και Gizmodo άρχισαν να διαδίδουν φωτογραφίες ενός τετράγωνου σχήματος iPod όμοιου με το μοντέλο «nano», που ήταν τόσο τετραγωνισμένο, ώστε άμεσα απέκτησε το όνομα iPod «Fat nano» στον κόσμο του Διαδικτύου. Άμεσα η Apple έστειλε εντολές του τύπου «κόφτε το γιατί....... (συμπληρώστε ανάλογα)» και οι τρεις ιστότοποι αφαίρεσαν κάθε πληροφορία από τις ιστοσελίδες τους όσον αφορά το «μυστηριώδες» προϊόν.

Εντελώς «τυχαία» κάπου 3 βδομάδες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2007, η Apple παρουσίασε, σε μια ειδική εκδήλωση, τι; Το μαντέψατε! Τη συσκευή της οποίας οι φωτογραφίες είχαν διαρρεύσει και το όνομα αυτού, «iPod nano». Όχι Γιάννης, Γιαννάκης.

Μάλλον προσβλήθηκαν εκεί στην Apple που τους είπαν χοντρούς.

2000: Διαρροή για τα iBook και PowerMac παίρνει τη δικαστική οδό

04

Ένας εργαζόμενος στην Apple που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Worker Bee» (Εργάτρια Μέλισσα), και αργότερα ταυτοποιήθηκε με το πραγματικό του όνομα, Juan Gutierrez, άρχισε να διαρρέει φωτογραφίες για τα πιο καυτά προϊόντα της εταιρίας για τη νέα χιλιετία, σε διάφορες ιστοσελίδες. Το ενδιαφέρον είναι ότι, πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του Juan Gutierrez, η Apple είχε κάνει ήδη μια μεγάλη δικαστική μάχη ώστε οι διαρροές και οι φωτογραφίες να απομακρυνθούν άμεσα από το Internet.

Όμως, μόλις το Cupertino βρήκε ποιος ήταν υπεύθυνος για το όλο θέμα των διαρροών, το θέμα πήρε τη δικαστική οδό και ο Gutierrez αντιμετώπισε τη νομική ομάδα της Apple, σε ένα αγώνα μπαράζ κι έκτοτε αγνοείται η τύχη του καθώς δεν ξανακούσαμε για την «Εργάτρια Μέλισσα».

Πληροφορίες ότι τον παρέδωσαν στην Ku-Klux-Klan «για περαιτέρω επεξεργασία» εκλαμβάνονται ως ανακριβείς. Αλλά μάλλον γι’ αυτό ο Τραμπ θέλει να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να μην έρχονται Ισπανόφωνοι και διαρρέουν πληροφορίες για τα προϊόντα της Apple. Και γι’ αυτό θέλει να φέρει και τα εργοστάσια της πίσω στην Αμερική. Τελικά, όλα έχουν την εξήγησή τους.

Δείτε ακόμη: Οι πέντε σπουδαιότερες εξαγορές της Apple 

2004: Διαρροή για το Mac mini, στοιχίζει τη "ζωή" ιστοτόπου

05

Ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους του 2000, που ήταν μια όαση για όλους τους Apple φαν, ήταν γνωστός με το όνομα ThinkSecret (λογοπαίγνιο του Think Different της Apple). Αυτό λοιπόν ήταν υπεύθυνο γιατί χάλασε παντελώς την έκπληξη που σκόπευε να μας κάνει ο Steve Jobs στην Macworld Expo του San Francisco το 2005, παρουσιάζοντάς μας το πρώτο Mac mini και το ντεμπούτο της σουΐτας γραφείου iWork που περιλάμβανε τα γνωστά μας Pages, Numbers, και Keynote, τα οποία εκατομμύρια χρήστες Mac χρησιμοποιούν σήμερα (αν και το Microsoft Office για Mac υπάρχει).

Το πρόβλημα ήταν ότι ο Steve Jobs δεν ήταν ο μειλίχιος και ντροπαλός Tim Cook. Σαν χαρακτήρας ήταν κάτι σαν Νονός της Μαφίας στο πιο τεχνολογικό του ένα πράμα. Κι επειδή οι διαρροές του ιστότοπου ήταν 100% ακριβείς (δεν κάναν και κάνα λαθάκι τα τούβλα), προς μεγάλη «χαρά» της Apple, η εταιρία κίνησε νομικές διαδικασίες ενάντια στο «Σκέψου Μυστικά» που όμως δεν κρατούσε μυστικά, και ο μοναδικός διαχειριστής της ιστοσελίδας, Nick Ciarelli, αναγκάστηκε να την κλείσει, τρία χρόνια αργότερα.

Ή κρατάς μυστικά ή δεν κρατάς. Με τέτοιο όνομα όμως, πας γυρεύοντας.

2010: Ένα iPhone 4 πάει για ... μπίρες!

06

Ίσως δεν έχετε ακούσει την περίπτωση - που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα - του μηχανικού λογισμικού της Apple, Gray Powell, ο οποίος σταμάτησε σε ένα μπαρ στο Redwood City, της California, ένα βράδυ μετά τη δουλειά, μόνο και μόνο για να γίνει «ντίρλα» και να ξεχάσει στον πάγκο του μπαρ μια ολοκαίνουρια συσκευή της Apple που ακόμη δεν είχε κυκλοφορήσει επίσημα.

Αν και ήταν καλά καμουφλαρισμένη σε μια θήκη για iPhone 3GS, η συσκευή τελικά αναγνωρίστηκε ως το ολοκαίνουριο iPhone 4 που ήταν εφοδιασμένο με την, για πρώτη φορά εμφανιζόμενη παγκοσμίως οθόνη Retina!

Για να μην τα πολυλογούμε, η ιστοσελίδα Gizmodo, «έσκασε ζεστά» 5 χιλιαρικάκια για να αγοράσει τη συσκευή από ένα υπάλληλο που τη βρήκε ενώ σκούπιζε το μαγαζί όπου τα ‘πινε ο κυρ-Powell. Επειδή όμως η τυχερή νεράιδα του Powell τα έβλεπε όλα αυτά, ο τύπος κατάφερε και ξαναπήρε τη συσκευή πίσω στο τέλος.

Έκτοτε το μαγαζί το «γλύφουν» κάθε μέρα από άκρου εις άκρο κατά το βραδινό συμμάζεμα. Διαταγές της διεύθυνσης.

Είναι εντελώς άγνωστο το πώς «αντάμειψε» η Apple τον υπάλληλό της για την τόσο άπειρη βλακεία του (μεγέθους αυτού που περιέγραψε ο Αϊνστάιν). Παρόλα ταύτα, ΔΕΝ τον απέλυσε. Ο Powell συνεχίζει να δουλεύει για την Apple μέχρι σήμερα. Λέτε να είχε «πονηρές» φωτογραφίες των διευθυντών της Apple και να τους εκβιάζει; Ποτέ δε θα μάθουμε.

Πάντως, πιο «γεια σου», πεθαίνεις.

Δείτε ακόμη: 18 μυστικά του Safari στο iOS 

από Elichord