4 τρόποι που η Επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο χρήσης του iPhone

4 τρόποι που η Επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο χρήσης του iPhone
ired.gr

Η Apple αποκάλυψε το ARkit - που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR) - στην παρουσίαση του iOS 11 στη WWDC ’17 τον περασμένο Ιούλιο και ήδη το συγκεκριμένο πακέτο προγραμματιστικών εργαλείων έχει δημιουργήσει μπόλικο θόρυβο στους αντίστοιχους κύκλους. Όταν θα λανσαριστεί κι επίσημα το iOS 11, το ARkit θα γίνει η μεγαλύτερη πλατφόρμα Ε.Π. παγκοσμίως, χάρη στη διάδοση και μόνο του ίδιου του iOS και των εκατομμυρίων συσκευών που το υποστηρίζουν.

Και παρόλο που σίγουρα έχετε πάρει μια ιδέα του τι σημαίνει Ε.Π. χάρη σε εφαρμογές τρίτων όπως το διάσημο πλέον Pokémon Go (που δεν είναι το μοναδικό στον τομέα του), υπάρχει μια πληθώρα άλλων εμπειριών που η Ε.Π. θα κάνει δυνατές, ιδιαίτερα όταν θα συνταιριάξει με τις δυνατότητες του ίδιου του iPhone και του iPad. Και παρακάτω περιγράφουμε μερικούς από τους τρόπους που η επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το iPhone-iPad μας, αλλά και που «βλέπουμε» τον κόσμο μας.

1. Παιχνίδια με τον αληθινό κόσμο

Η πρώτη και πιο προφανής περίπτωση που θα δούμε τεράστιες αλλαγές, είναι ο χώρος του gam-ing με την έλευση του AR-gaming, με παιχνίδια όπως το γνωστό πια Pokémon Go. Το παιχνίδι - θρύλος πια, σάρωσε την υδρόγειο πέρυσι με την πρωτοτυπία του, στέλνοντας εκατομμύρια παικτών παγκοσμίως να βγουν από το σπίτι τους, να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να κυνηγήσουν όλοι μαζί τα διάσημα τερατάκια της Nintendo. Η Apple τόνισε ιδιαίτερα στη WWDC την ενσωμάτωση του ARkit στο Pokémon Go, κατά τρόπο που το παιχνίδι θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αληθοφάνεια και βάθος και επιπλέον ακρίβεια στην επόμενη έκδοσή του. Αντί απλά να εμφανίζονται στατικές εικόνες σε υπέρθεση στον πραγματικό κόσμο μας, οι εικόνες αυτές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με αυτόν, εννοώντας έτσι ότι τα Pokémon θα πατάνε κατ’ αρχήν στο έδαφος σαν αληθινά όντα αντί απλά να αιωρούνται σε ένα σημείο. Η Apple επίσης άφησε να εννοηθεί στη WWDC, ότι ετοιμάζεται κι ένα άλλο παιχνίδι σε συνεργασία με το στούντιο Wingnut AR του γνωστού σκηνοθέτη Peter Jackson.

Δείτε ακόμη: Σας αρέσει το Pokemon Go; Δείτε κι αυτά τα παιχνίδια θα εκπλαγείτε 

2. Αγορές και ψώνια για το σπίτι με... άλλα κόλπα

Δείτε ακόμη: Επαυξημένη πραγματικότητα: ήρθε για να μείνει!

Υπάρχουν ήδη υπό κατασκευή εφαρμογές ARkit που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε εικονικά έπιπλα στο χώρο του σπιτιού μας για να δούμε αν χωράνε κι αν ταιριάζουν. Η γνωστή εταιρία επίπλων ΙΚΕΑ, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με την Apple για τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα βοηθά τους πελάτες της (της ΙΚΕΑ) να κάνουν έξυπνες αγορές για διάφορα είδη προϊόντων της. Αφού φορτώσουν την εφαρμογή, οι δυνητικοί αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο προϊόν που τους ενδιαφέρει και να το δοκιμάσουν εικονικά στο χώρο τους με τη βοήθεια ενός iPhone ή iPad.

3. Εικονικά εργαλεία μέτρησης για τον αληθινό κόσμο

 

Οι κατασκευαστές έχουν καιρό που «παίζουν» με το ARkit από τη μέρα που εκδόθηκε και έχουν ήδη καταλήξει με κάποιες πολύ βολικές και χρήσιμες ιδέες για τη χρήση της Ε.Π. Οι μετρήσεις μέσω AR, για παράδειγμα, λειτουργούν με εικονικούς χάρακες και μέτρα, έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε κάτι χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας μέτρο. Απλά θα στρέφουμε το iPhone μας σε οποιοδήποτε αντικείμενο του οποίου θέλουμε να μάθουμε τις διαστάσεις και θα εμφανίζονται στην οθόνη μας τα αποτελέσματα.

4. Νέοι τρόποι καλλιτεχνικής έκφρασης

Άλλο ένα demo δείχνει τη χρήση της Ε.Π. στη βοήθεια σχεδίασης στον τρισδιάστατο κόσμο μας, δημιουργώντας ζωγραφιές που θα αιωρούνται γύρω μας. Είναι μια πολύ όμορφη καινούρια εφαρμογή που είναι σίγουρο ότι θα κάνει θραύση μεταξύ των διαφόρων σχεδιαστών και καλλιτεχνών εν γένει. Και, όπως φαίνεται, η τέχνη που θα μπορούμε να δημιουργήσουμε θα περιορίζεται από τη φαντασία μας και μόνο. Μια άλλη εφαρμογή - σε demo και πάλι - και με τη βοήθεια του ARkit, δείχνει τη χρήση του Ap-ple Pencil στη δημιουργία ενός εικονικού γλυπτού στον πραγματικό κόσμο πάνω σε ένα τραπέζι. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά τεράστιες και η εξέλιξη των εφαρμογών μπορεί να δημιουργήσει αληθινά θαύματα που μέχρι τώρα ούτε καν φανταζόμασταν. Φανταστείτε αλλαγές στη σχεδίαση και τη διακόσμηση του σπιτιού σας από έναν ειδικό (αρχιτέκτονα ή διακοσμητή), που θα βλέπετε πώς θα είναι πριν καν αυτές γίνουν και θα κάνετε τις αλλαγές που θέλετε, όπως θέλετε, πριν κουνηθεί πετραδάκι!

Δείτε ακόμη: Οι 20 καλύτερες εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας 

Συμπεράσματα

Εδώ είμαστε λοιπόν, και βλέπετε ότι και μόνο αυτοί οι τέσσερις χώροι, είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα και ξεχωριστή εμπειρία χρήσης με τις iOS συσκευές. Με το ARkit, η Apple κάνει ένα τεράστιο βήμα που μόνο αργότερα θα καταλάβουμε, καθώς ο ανταγωνισμός θα παλέψει να συμβαδίσει για να μη χάσει όχι απλά μερίδιο, αλλά την πίτα ολόκληρη. Ήδη η Google ανακοίνωσε τη μεταφορά της AR πλατφόρμας της, Tango, σε όλα τα καινούρια Android τηλέφωνα, παρακάμπτοντας την ανάγκη για επιπλέον εξειδικευμένο hardware (πέρα βέβαια από την ανάγκη για επεξεργαστική ισχύ που και στο iOS χρειάζεται).

Ένα άλλο θέμα είναι ακριβώς αυτή η επεξεργαστική ισχύς που απαιτείται για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Ε.Π. και που θα οδηγήσει σε αυξημένες πωλήσεις νέων μοντέλων smartphone και στο iOS και στο Android (στο iOS π.χ. αν δεν έχει κάποιος τουλάχιστον iPhone 7 δε θα μπορεί να απολαύσει πλήρως τις δυνατότητες της Ε.Π. και του ARkit).

Όπως καταλαβαίνουμε, καθώς οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας θα εξαπλώνονται όλο και περισσότερο, η ανάγκη για smartphone ή tablet που να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί, θα είναι εκ των «ουκ άνευ», ως εκ τούτου, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση των πωλήσεων. Που γενικά έχουν αρχίσει και πέφτουν στο χώρο, καθώς κάτι πραγματικά καινούριο δεν έχει προσφερθεί από κανέναν ως τώρα, πέρα από αναβαθμίσεις σε κάμερες και δευτερεύουσες αναβαθμίσεις σε hardware που δε δικαιολογούν συνήθως τις εξωφρενικές τιμές των νέων smartphone. Όμως κάτι επαναστατικό όπως η Ε.Π. μπορεί κάλλιστα να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για νέες συσκευές εν γένει, που θα την υποστηρίζουν και θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές της.

Ίσως η Επαυξημένη Πραγματικότητα να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Apple, καθώς, όπως ακούγεται, ετοιμάζει και αντίστοιχα γυαλιά που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές της, ενώ ήδη υπάρχει το Microsoft Hololens στο χώρο και η Google επέστρεψε με το Google Glass. Και παρόλο που οι δύο τελευταίες συσκευές δεν απευθύνονται σε απλούς χρήστες (ακόμη), ένα είναι σίγουρο: μόλις η Apple παρουσιάσει τα «γυαλιά» της, και οι άλλες δύο εταιρίες θα βγάλουν μοντέλα για τον καθένα (η Microsoft ήδη το ετοιμάζει) προκειμένου να μη χάσουν κομμάτι από μια πίτα, που θα είναι άκρως χορταστική.

Δείτε ακόμη: Apple - Νέα και φωτογραφίες για τα γυαλιά AR που ετοιμάζει 

από Elichord