Οι καλύτερες κάμερες smartphone του 2017

Οι καλύτερες κάμερες smartphone του 2017
ired.gr

Γενικά, μια γρήγορη ματιά

Με βάση τα μέχρι τώρα εις βάθος τεστ που έχουν γίνει από πολλές εξειδικευμένες ιστοσελίδες (που ασχολούνται με τέτοιου είδους τεστ), το Samsung Galaxy S8/S8+ έχει την καλύτερη κάμερα από όλα τα smartphone που βρίσκονται στην αγορά μέχρι τώρα. Βέβαια, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κυκλοφόρησε το ολοκαίνουριο Galaxy Note 8 με τη διπλή του κάμερα που είναι πολύ ανώτερη από οτιδήποτε κυκλοφορεί (στα χαρτιά) αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, κι έτσι, φυσικά, δεν συμμετέχει στο τεστ.

Εξίσου κοντά στη βαθμολογία βρίσκεται και το iPhone 7 Plus χάρη στη διπλή κάμερα που του δίνει την άνετη επικράτηση σε φωτογραφίες με ζουμ. Τα δύο κορυφαία smartphone ανταγωνίζονται στήθος με στήθος καθώς και τα δύο έχουν αισθητήρες των 12 megapixel, και φακούς με διάφραγμα f/1,8. Το Samsung όμως υπερέχει στις γενικές φωτογραφίες (εκτός μεγέθυνσης) λόγω του ότι κάνει καλύτερη επεξεργασία της λήψης σε σχέση με το iPhone και έχει περισσότερη ευκρίνεια και καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Πολύ καλή αποδείχθηκε επίσης και η κάμερα του HTC U11 ειδικά σε χαμηλό φωτισμό, όπου συχνά συνέλαβε καθαρότερες και με λιγότερο κόκκο φωτογραφίες ακόμη και από το Galaxy S8. Σε φωτογραφήσεις τροφίμων (όπως ένα χάμπουργκερ) σαν κι αυτές που γίνονται για διαφήμιση, το HTC U11 παρουσίασε εξαιρετικά ζωντανά χρώματα και καθαρότητα που έκανε το χάμπουργκερ πραγματικά να το «λιμπίζεσαι», όπως λέμε.

Από την άλλη, το LG G6 αποδείχθηκε κορυφαίο σε λήψεις τοπίων. Οι δύο οπίσθιες κάμερες των 13 megapixel, όπου ο ένας φακός είναι υπέρ-ευρυγώνιος, το κάνουν ιδανικό για λήψεις απέραντων τοπίων και πόλεων.

Και αν ψάχνετε για κάτι φθηνότερο, αλλά όμως ποιοτικό, τότε το Asus' ZenFone 3 Zoom μπορεί να είναι για σας. Με διπλή κάμερα, 2,3Χ οπτικό ζουμ και ακόμη και ειδικό αισθητήρα αφιερωμένο στη χρωματική διόρθωση δίνει εξαιρετικές φωτογραφίες με μια τιμή κάτω του πανάκριβου προς το μέτριο.

Εντωμεταξύ, πέρα από το μόλις εμφανισθέν Galaxy Note 8, μας έρχεται οσονούπω και το LG V30 που προβλέπεται, όπως κι ο προκάτοχός του LG V20, να κάνει θαύματα στη λήψη βίντεο και με μια από τις δύο κάμερές του να έχει διάφραγμα f/1,6, τα πράγματα προμηνύονται άκρως ενδιαφέροντα, ειδικά σε λήψεις χαμηλού φωτισμού.

Και φυσικά, όλοι περιμένουμε με αγωνία το iPhone 8 και τη δική του διπλή, και πάλι, οπίσθια κάμερα, για να δούμε «τι πουλιά θα πιάσει». Άλλωστε η Apple έχει παράδοση στο να κάνει ωραίες εκπλήξεις στον τομέα αυτό, δείχνοντας το δρόμο που και οι άλλοι πρέπει να ακολουθήσουν.

Δείτε ακόμη: Δωρεάν εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφίας (μέρος 1ο) 

Πώς έγιναν τα τεστ

Τα τεστ έγιναν με λήψεις διαφόρων ειδών από όλες τις κάμερες των smartphone όπως, τοπία, νεκρή φύση (αντικείμενα), Selfie, χαμηλός φωτισμός, πορτρέτα κλπ. Δηλαδή φωτογραφίες που ο καθένας θα τράβαγε στην καθημερινότητά του.

Μετά αναλύθηκαν οι φωτογραφίες του κάθε μοντέλου σε ένα χρωματικά ρυθμισμένο μοντέλο για να φανεί πιο smartphone έχει συνολικά τη μεγαλύτερη χρωματική πιστότητα, καθαρότητα, αντίθεση. Εκεί ήταν που ξεχώρισε εν γενεί το Samsung Galaxy S8 από τον ανταγωνισμό και στο φως της μέρας και σε χαμηλό φωτισμό και περισσότερο ακόμη, για τη δυνατότητά του να κάνει πολύ γρήγορη εστίαση στο θέμα.

Επίσης δοκιμάστηκε το κάθε μοντέλο σε λήψεις εσωτερικού χώρου με δυνατό και χαμηλό φωτισμό και σε λήψεις βίντεο.

Παρακάτω τα αναλύουμε ένα προς ένα.

Κορυφαίο συνολικά: Samsung Galaxy S8

02

Παρόλο που το Galaxy S8 έχει την ίδια κάμερα με το προκάτοχό του S7, η Samsung έχει κάνει ρυθμίσεις και βελτιώσεις στην επεξεργασία που κάνει η συσκευή και κατά τη λήψη και μετά από αυτήν, με αποτέλεσμα την ορατή διαφορά και βελτίωση στην τελική εικόνα. Η πιο σημαντική από αυτές τις βελτιώσεις, αφορά την επεξεργασία πολλαπλών λήψεων, που μιμείται το σύστημα HDR+ του Google Pixel, έτσι ώστε, όταν κάνουμε μια λήψη, η κάμερα συλλαμβάνει τρία «ενσταντανέ», τα οποία συνενώνει σε ένα τελικό με πολύ ανώτερα αποτελέσματα. Έτσι, οι λήψεις του S8 παρουσιάζουν πολύ υψηλό δυναμικό εύρος και πολύ καλή απόκριση σε χαμηλό φωτισμό. Η εμπρόσθια κάμερα επίσης είναι ανώτερη από την περυσινή με 8 megapixel ανάλυση και παράγει εξαιρετικά καθαρές Selfie.

Βαθμολογία: 9/10

Σε απόσταση αναπνοής: iPhone 7 Plus

03

Αν και το iPhone 7Plus δεν είναι το μοναδικό που έχει διπλή κάμερα στο τεστ αυτό, είναι το smartphone που δείχνει πραγματικά γιατί χρειάζεστε κάτι τέτοιο! Με ένα δεύτερο φακό των 56mm f/2,8 δίπλα στον «στάνταρ» των 36mm f/1,8, το iPhone 7 Plus προσφέρει πραγματική οπτική μεγέθυνση 2Χ που σε συνδυασμό με την ψηφιακή φτάνει το συνολικό 10Χ. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και στη μέγιστη μεγέθυνση, έχετε πολύ λιγότερη παραμόρφωση απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο smartphone που χρησιμοποιεί ένα φακό. Και αν μείνετε στο 2Χ, τότε έχετε καθαρή οπτική μεγέθυνση με μηδενική παραμόρφωση.

Βαθμολογία: 9/10

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε τις φωτογραφίες σας στο Internet 

Το καλύτερο για λήψεις HDR: Google Pixel

04

Αν αυτό που ζητάτε είναι ζωντανά, φωτεινά χρώματα και ευρύ φάσμα φωτεινότητας που θα παράγει λήψεις με λεπτομέρεια σε φωτεινές και σκοτεινές περιοχές της εικόνας, τότε το Google Pixel είναι για σας. Με κάμερα ανάλυσης 12,3 megapixel και τα δύο μοντέλα - Pixel και Pixel XL - προσφέρουν την ίδια ανάλυση των Galaxy S7 και iPhone 7 και με τη νέα HDR+ λειτουργία λήψης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν θα υπερφωτίσετε ή θα υποφωτίσετε τη λήψη σας ή ότι θα χάσετε λεπτομέρειες. Είναι εξαιρετικό για λήψεις τοπίων με πολύ δυνατό φωτισμό και εφόσον η λειτουργία HDR+ είναι ταχύτατη, δε θα ανησυχείτε μη χάσετε κάτι που κινείται γρήγορα.

Βαθμολογία: 9/10

Το καλύτερο για βίντεο: LG V20

05

Αν σας ενδιαφέρει το βίντεο και θέλετε ό,τι καλύτερο στον τομέα, τότε το LG V20 είναι για σας. Η 16 megapixel κάμερά του έχει οπτική σταθεροποίηση που βοηθάει να παίρνετε βίντεο χωρίς τραντάγματα. Επίσης μια τριάδα μικροφώνων υψηλής ευαισθησίας συλλαμβάνουν ήχο εξαιρετικής ποιότητας ακόμη και στα πιο θορυβώδη περιβάλλοντα. Και ακόμη, το συγκεκριμένο smartphone έχει τις πιο πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις κάμερας που υπάρχουν από οποιοδήποτε άλλο. Ακόμη, υπάρχει μια ευρυγώνια οπίσθια κάμερα των 8 megapixel που φροντίζει ώστε όλες οι λεπτομέρειες της σκηνής να μένουν μέσα στο καρέ. Με το Snapdragon 820 και 4 GB RAM έχει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του βίντεο που θέλετε.

Βαθμολογία: 8/10

Το καλύτερο για λήψεις τοπίων: LG G6

06

Με μια νέα διπλή κάμερα των 13 megapixel, το LG G6 τα καταφέρνει περίφημα στη λήψη πεντακάθαρων φωτογραφιών και από τον κανονικό και από τον υπέρ-ευρυγώνιο φακό του. Τα τοπία δείχνουν πραγματικά πολύ εντυπωσιακά με τον ευρυγώνιο και οι φωτογραφίες φυσικών τοπίων και πόλεων είναι εξαιρετικές. Η LG έχει προσθέσει επίσης και μια λειτουργία Pro που δίνει τη δυνατότητα των εντελώς χειροκίνητων ρυθμίσεων διαφράγματος, ταχύτητας, ISO και ισορροπίας λευκού για τους «μερακλήδες».

Βαθμολογία: 8/10

Το φθηνότερο: Asus ZenFone 3 Zoom

07

Με δύο κάμερες των 12 megapixel η κάθε μια και δυνατότητα οπτικού ζουμ 2,3Χ, το Asus ZenFone 3 Zoom προσφέρει την καλύτερη εμπειρία φωτογραφίας που θα έχετε από ένα τηλέφωνο της τιμής των 489€ (αν ψάξετε έξω θα το βρείτε αρκετά φθηνότερα). Πέρα από την κλασική αυτόματη λήψη, προσφέρει και αυτό μια λειτουργία Pro με χειροκίνητες ρυθμίσεις, έχει αφιερωμένο ειδικά στη χρωματική διόρθωση αισθητήρα και τεσσάρων αξόνων οπτικό σταθεροποιητή για να μην έχετε κουνημένες λήψεις. Η μπροστινή κάμερα είναι των 13 megapixel (!) και παράγει εξαιρετικής ποιότητας Selfie με όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για επιπλέον βελτιστοποίησή τους. Και με μπαταρία που διαρκεί 16 ώρες ανά φόρτιση, δίνει αρκετή ενέργεια για μπόλικες καλές λήψεις.

Βαθμολογία: 8/10

Δείτε ακόμη: 5 καταπληκτικές εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών που μας ενθουσίασαν 

από Elichord