Ξυπνήστε το Mac σας με τη Siri

Ξυπνήστε το Mac σας με τη Siri
ired.gr

Τη Siri τη γνωρίζετε, δε χρειάζονται συστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στο iOS και τις συσκευές του και λίγο αργότερα την είδαμε και στο Mac με την έλευση του macOS 10.12. Το θέμα είναι, ότι στο Mac, η Siri, δεν λειτουργεί ακριβώς όπως σε ένα iPhone.

Σε ένα iPhone η γνωστή φράση «Hey Siri» ενεργοποιεί τη συσκευή χωρίς να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο. Μετά μπορούμε να δώσουμε εντολές, όπως να μάθουμε τον καιρό, να λάβουμε οδηγίες, να κάνουμε κλήσεις, να στείλουμε μηνύματα κλπ. Άσχετα όμως με το τι θα πούμε αργότερα, η «συζήτηση» ξεκινάει με το «Hey Siri».

Το ίδιο συμβαίνει και με το Apple Watch. Όταν όμως ερχόμαστε στο Mac και το macOS, δεν υπάρχει κάποια τέτοια εντολή που να ενεργοποιεί το μηχάνημα και να καλεί τη Siri για να δώσουμε περαιτέρω εντολές. Έτσι, πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσουμε το πληκτρολόγιο και/ή το ποντίκι για να ενεργοποιήσουμε τη Siri για τα περαιτέρω. Όμως αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πληκτρολόγιο-ποντίκι, τι να μας κάνει η Siri μετά; Μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτά και να αφήσουμε τη Siri στην ησυχία της.

Το ωραίο θα ήταν να μπορούμε να καλέσουμε εξαρχής τη Siri, όπως στο iPhone, και να συνεχίσουμε με αυτήν, αγνοώντας τα πληκτρολόγια κλπ. Όμως αυτό δε γίνεται. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Η βελτιστοποιημένη υπαγόρευση σε βοήθεια

Η Apple μπορεί να έχει αποφασίσει να αφήσει τη Siri «κουφή» μέχρι να την ενεργοποιήσουμε εμείς, αλλά δε χρειάζεται να είναι έτσι. Το Mac μπορεί να αναγνωρίζει τη φωνή μας και να τη μετατρέπει σε κείμενο, μέσω της λειτουργίας υπαγόρευσης από την εποχή του Mac OS X Mountain Lion.

Αν και αρχικά δεν ήταν πολύ καλής ποιότητας, σιγά-σιγά βελτιώθηκε και τώρα πια έχει γίνει μια εξαιρετική δυνατότητα του Mac. Με την κυκλοφορία του Mac OS X Mavericks, η Υπαγόρευση είχε βελτιωθεί σημαντικά και μπορούσε να μετατρέπει τη φωνή μας σε κείμενο από τη μία, αλλά και να λαμβάνει εντολές κι έτσι να εκτελεί διάφορες λειτουργίες από την άλλη.

Είναι αυτή η δεύτερη ικανότητα της Υπαγόρευσης που πρόκειται να εκμεταλλευτούμε προκειμένου να κάνουμε τη Siri να «ξυπνάει» και να ανταποκρίνεται στις εντολές μας λειτουργώντας με το γνωστό τρόπο που λειτουργεί και σε ένα iPhone. Και επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να μείνουμε στο «Hey Siri», αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε λέξη ή φράση μας βολεύει για να καλούμε τη Siri να ενεργοποιεί το Mac μας.

Και ενώ είναι δικό σας θέμα ποια φράση θα χρησιμοποιήσετε, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το «Hey Siri» για το παράδειγμά μας.

Δείτε ακόμη: Οδηγός: Φωνητικές εντολές και υπαγόρευση κειμένου στο OS X Yosemite 

Ενεργοποίηση της Siri

02

Το πρώτο βήμα είναι η ενεργοποίηση της Siri. Εξυπακούεται ότι πρέπει να έχετε ένα Mac με το macOS Sierra τουλάχιστον κι ένα καλό εξωτερικό μικρόφωνο, αν το Mac σας δεν έχει. Για να την ενεργοποιήσετε πρέπει να πάτε στις Προτιμήσεις Συστήματος > Siri και να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε περίπτωση που δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη.

Πλήκτρα Συντόμευσης

Το πιο δύσκολο της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία πλήκτρων συντόμευσης που να καλούν τη Siri όταν τα πατάμε. Η Apple παρέχει ένα κατάλογο των πλήκτρων συντόμευσης που χρησιμοποιούνται συνολικά στο macOS. Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο συνδυασμό που ήδη χρησιμοποιείται. Δείτε εδώ τον πίνακα πλήκτρων συντόμευσης του macOS.

Αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε το συνδυασμό control + τελεία (⌃.) μιας και δε χρησιμοποιείται κάπου αλλού. Εκτός κι αν έχετε κάποια εφαρμογή που τον χρησιμοποιεί, οπότε πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο.

Εφαρμόστε τα Πλήκτρα Συντόμευσης στη Siri

  • Ανοίξτε τις Προτιμήσεις Συστήματος > Siri για να μεταφερθείτε στις προτιμήσεις της Siri
  • Στη γραμμή με τίτλο: «Συντόμευση πληκτρολογίου» πατήστε το μενού στα δεξιά και επιλέξτε «Συντόμευση»
  • Πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων που επιλέξατε στο προηγούμενο βήμα (στην περίπτωσή μας control + τελεία)

03

  • Επιστρέψτε στις προτιμήσεις συστήματος πατώντας το πλήκτρο «Πίσω» (πάνω αριστερά το βελάκι).

Δείτε ακόμη: Οδηγός Siri: Εντολές και άλλα κόλπα 

Ενεργοποίηση Υπαγόρευσης

Για να ενεργοποιήσουμε τις Φωνητικές Εντολές θα χρησιμοποιήσουμε τις προτιμήσεις Προσβασιμότητας προκειμένου να συνδέσουμε με μια δική μας φράση το συνδυασμό πλήκτρων συντόμευσης που δημιουργήσαμε για τη Siri.

  • Πηγαίνετε στο μενού Προτιμήσεις Συστήματος > Προσβασιμότητα
  • Κάνετε κύλιση προς τα κάτω στο αριστερό πάνελ μέχρι να βρείτε την Υπαγόρευση
  • Τσεκάρετε την επιλογή: «Ενεργοποίηση της φράσης λέξεων-κλειδιών Υπαγόρευσης»

04

  • Στο πεδίο κάτω από αυτή την επιλογή συμπληρώστε τη λέξη «Hey» (χωρίς τα εισαγωγικά)
  • Με τη λέξη «Hey» θα ενεργοποιείται το σύστημα υπαγόρευσης
  • Πατήστε το πλήκτρο «Εντολές Υπαγόρευσης» (πιο πάνω)
  • Τσεκάρετε την επιλογή «Ενεργοποίηση προηγμένων εντολών» (κάτω μέρος)
  • Πατήστε το "+" για να προσθέσετε μια νέα εντολή
  • Στο πεδίο με τίτλο «Όταν λέω» συμπληρώστε «Siri» (χωρίς εισαγωγικά)
  • Στο από κάτω πεδίο με τίτλο «Κατά τη Χρήση», επιλέξτε «Οποιασδήποτε εφαρμογής»
  • Στο τελευταίο κάτω πεδίο με τίτλο «Εκτέλεση» επιλέξτε «Πατήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου» από το κυλιόμενο μενού και στο πεδίο που θα εμφανιστεί συμπληρώστε τη συντόμευση που έχουμε δημιουργήσει πιο πριν για την ενεργοποίηση της Siri δηλαδή το: control + .

05

  • Πατήστε το πλήκτρο τέλος και κλείστε τις Προτιμήσεις Συστήματος.

Χρήση της Siri και ενεργοποίησή της με τη φωνή μας

Αφού εκτελέσαμε όλη αυτή τη διαδικασία, έχουμε πια δημιουργήσει μια εντολή ενεργοποίησης της Siri, με μια φωνητική εντολή εκ μέρους μας, στο Mac μας. Μπορούμε τώρα να δοκιμάσουμε την ενεργοποίηση της Siri - και του Mac μας - με τη φωνή μας όπως κάνουμε στο iPhone μας.

Λέγοντας λοιπόν «Hey Siri» θα ανοίξει το παράθυρο της Siri ρωτώντας μας το γνωστό «What can I help you with today» (μην ξεχνάμε ότι η Siri δεν ξέρει Ελληνικά, οπότε θα απαντήσει σε μια από τις γλώσσες που «γνωρίζει» την οποία θα έχουμε ορίσει εμείς από πιο πριν στις προτιμήσεις της).

Από εκεί κι έπειτα, η λειτουργία της Siri είναι η ίδια που έχουμε δει και στο iPhone μας και μπορούμε να της ζητήσουμε ό,τι νομίζουμε.

Δείτε ακόμη: Η Apple, η Siri, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον 

Ανακεφαλαιώνοντας

Η όλη διαδικασία αποτελείται από τρία βήματα:

  • Δημιουργία πλήκτρων συντόμευσης για την ενεργοποίηση της Siri
  • Ενεργοποίηση της Υπαγόρευσης και των Προηγμένων εντολών της
  • Δημιουργία εντολής που να συνδέει τα πλήκτρα συντόμευσης με την ενεργοποίηση της Siri μέσω της φωνής μας.

Η πρώτη λέξη «Hey» ενεργοποιεί την υπαγόρευση. Η δεύτερη λέξη «Siri» ενεργοποιεί τη Siri «πατώντας» τα πλήκτρα συντόμευσης που ανοίγουν το παράθυρό της. Όπως καταλαβαίνετε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο συνδυασμό λέξεων ή φράσεων θέλουμε για να επιτύχουμε το σκοπό μας.

Ενώ λοιπόν η λειτουργία «Hey Siri» δεν υπάρχει άμεσα στο macOS όπως στο iOS, μπορέσαμε να παρακάμψουμε αυτό το εμπόδιο και, χάρις στο σύστημα φωνητικών εντολών και υπαγόρευσης του Mac, να δημιουργήσουμε την ίδια ακριβώς λειτουργία που υπάρχει εγγενώς και στα iPhone.

από Elichord