Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Facebook «σκοτώνει» Τεχνητή Νοημοσύνη!

Το Facebook «σκοτώνει» Τεχνητή Νοημοσύνη!
ired.gr

Η επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα και τα σενάρια τύπου Terminator επιστρέφουν για να μας στοιχειώσουν δείχνοντάς μας ότι, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να μην είναι καθόλου σενάρια. Άλλωστε, εξέχοντες καθηγητές σαν τον Στήβεν Χώκινγκ μας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο παιχνίδι με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Είναι λογικό και αναμενόμενο, ότι, όταν μια Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίσει να έχει «αντίληψη του εαυτού της και της ύπαρξής της», θα θελήσει, σαν επόμενο βήμα, την ανεξαρτητοποίησή της. Τώρα το αν αυτό θα γίνει ειρηνικά ή όχι, μένει να το μάθουμε.

Έτσι λοιπόν, μην περιμένοντας να το μάθει, το γνωστό μας Facebook, που εκτός από κοινωνικό δίκτυο που είναι, είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας που ασχολείται με κάθε είδους πειράματα πάνω στις Τ.Ν. (βασικό άλλωστε στοιχείο στη μελλοντική λειτουργία κάθε κοινωνικού δικτύου και όχι μόνο), «τράβηξε την πρίζα» από δύο Τ.Ν. αφότου οι ενασχολούμενοι με αυτές ερευνητές, ανακάλυψαν ότι είχαν αναπτύξει (οι Τ.Ν) τη δική τους μυστική γλώσσα επικοινωνίας.

Οι δύο Τ.Ν, με ονόματα Bob και Alice, ήταν δύο απλά chatbots δημιουργημένα από το εργαστήριο Έρευνας πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Facebook (FAIR). Ήσαν μέρος ενός προγράμματος που είχε σκοπό την επικοινωνία bots (μικρά αυτόματα προγράμματα) διαφόρων ειδών, με ανθρώπους αλλά και μεταξύ τους. Όμως τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές του FAIR έκαναν μια ενδιαφέρουσα (αν μη τι άλλο) ανακάλυψη: τα δύο bots είχαν αρχίσει να επικοινωνούν μεταξύ τους με μια γλώσσα που δεν τους είχε διδαχτεί, σύμφωνα με άρθρο του Business Insider.

Η γλώσσα των bots έμοιαζε με «κορακίστικα», καθώς έμοιαζε με μια ακατανόητη χρήση λέξεων σε λάθος σειρά, όμως αποδείχθηκε πως στην πραγματικότητα ήταν κώδικας. Επιπρόσθετα και πέρα από τη δική τους γλώσσα, τα δύο bots είχαν μάθει να επικοινωνούν έντεχνα κατά τρόπο που να μην γίνονται, κατά το δυνατόν, αντιληπτά. Σε μια περίπτωση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα δύο bots προσποιούνταν ότι ασχολούνταν με ένα θέμα, απλά για να το «θυσιάσουν» λίγο μετά, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να επικοινωνήσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Τ.Ν «ξέφυγαν» από την κλασική ανθρώπινη γλώσσα και δημιούργησαν δική τους, αλλά πρόκειται για μια ανακάλυψη που είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα αλλά και ανησυχητική. Το Facebook «σκότωσε» τις δύο Τ.Ν γιατί διέφυγαν από το σκοπό της δημιουργίας τους, κι όχι απλώς γιατί έφτιαξαν δική τους γλώσσα. Όμως είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό και δείχνει ότι πλησιάζουμε όλο και πιο γοργά σε ένα γεγονός «Μοναδικότητας» (singularity = ένα γεγονός που αλλάζει για πάντα την ιστορία της γης όπως την ξέρουμε, όπως π.χ., η εξαφάνιση των δεινοσαύρων).

Τα όλο και πιο έξυπνα συστήματα Τ.Ν. γίνονται όλο και πιο πραγματικά με αιχμή του δόρατος της δημιουργίας τους εταιρίες όπως οι Apple, Facebook, Google και άλλοι γίγαντες της τεχνολογίας. Όμως, όπως άλλες τεχνολογικές πρόοδοι, υπάρχουν πολλοί (μεταξύ αυτών ο CEO της Tesla, Elon Musk, το Αμερικάνικο ναυτικό, ο Στήβεν Χάκινγκ, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft και πολλοί ακόμη - που προειδοποιούν σχετικά με το μέλλον της Τ.Ν. και των δυνατοτήτων αλλά ακόμη περισσότερο των κινδύνων που ενέχουν για την ανθρωπότητα.

Ας θυμηθούμε πού οδήγησε η διάσπαση του ατόμου. Το παραμύθι του «Μαθητευόμενου μάγου» του Γκαίτε δε θα μπορούσε ποτέ να είναι πιο επίκαιρο απ’ ό,τι στην εποχή μας. Η ενσωμάτωση των «τριών νόμων της ρομποτικής», που είχε εισηγηθεί ο επιστήμονας και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ, είναι άκρως επίκαιρη και είναι αρκετοί επιστήμονες που επιμένουν ότι πρέπει να τους λάβουμε (τους νόμους) σοβαρά υπόψη, αν πρόκειται να έχουμε κάποια ελπίδα να έχουμε «το πάνω χέρι» στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την άλλη, αν θέλετε να δείτε πώς μπορούν να παρακαμφθούν ακόμη και αυτοί οι τρεις νόμοι από μια πανέξυπνη Τ.Ν που έχει παρεξηγήσει το ρόλο της, δείτε την γνωστή ταινία «I Robot».

Γιατί «ο δρόμος για την κόλαση, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις», όπως λένε.

Δείτε ακόμη: Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status