Ο CEO της Mercedes προβλέπει το μέλλον!

Ο CEO της Mercedes προβλέπει το μέλλον!
ired.gr

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο CEO της Daimler Benz (Mercedes Benz) είπε ότι οι ανταγωνιστές του δεν είναι πια οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά εταιρίες όπως οι Tesla (προφανώς), Google, Apple, Amazon.

Ας δούμε τι είπε εν συντομία.

  • Το λογισμικό θα κομματιάσει πολλές γνωστές εταιρίες στα επόμενα 5-10 χρόνια.
  • Η γνωστή μας Uber είναι απλά ένα πρόγραμμα. Δεν έχει δικά της αυτοκίνητα και όμως είναι η μεγαλύτερη εταιρία ταξί στον κόσμο!
  • Η Airbnb παρομοίως, είναι η μεγαλύτερη εταιρία ξενοδοχείων στον κόσμο χωρίς να έχει καν δικά της κτίρια ή εξοπλισμό!
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται εξυπνότερη με εκθετικούς βαθμούς στην κατανόηση του κόσμου μας. Φέτος ένας υπολογιστής νίκησε τον κορυφαίο παίχτη του Go (κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής ιδιαίτερα δύσκολο και αφάνταστα πολύπλοκο - περισσότερο από το σκάκι) 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε.
  • Στις ΗΠΑ οι νέοι δικηγόροι δεν βρίσκουν πια δουλειά. Εξαιτίας ενός λογισμικού της ΙΒΜ, του Watson, μπορεί κανείς να λάβει νομικές συμβουλές και υποστήριξη μέσα σε δευτερόλεπτα με 90% ακρίβεια σε αντιστοιχία με το 70% που πετυχαίνουν οι άνθρωποι. Αν λοιπόν σπουδάζετε νομικά, αλλάξτε τομέα άμεσα. Θα υπάρχουν 90% λιγότεροι δικηγόροι στο μέλλον και μόνο οι απόλυτα εξειδικευμένοι και κορυφαίοι θα επιβιώσουν.
  • Το Watson δε βοηθά μόνο δικηγόρους όμως. Βοηθά επίσης νοσοκόμες να διαγνώσουν καρκίνο με τετραπλάσια ακρίβεια από αυτή των ανθρώπων-γιατρών! Το Facebook επίσης, έχει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που αναγνωρίζει πρόσωπα πολύ καλύτερα από ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι.
  • Το 2030 οι υπολογιστές Τ.Ν θα είναι κατά πολύ εξυπνότεροι των ανθρώπων!

Δείτε ακόμη: Επαυξημένη πραγματικότητα: ήρθε για να μείνει! 

  • Μέσα στο 2018, τα πρώτα αυτοκίνητα αυτόματης οδήγησης (χωρίς ανάγκη ανθρώπου-οδηγού) θα εμφανιστούν στην αγορά. Μέχρι το 2020, ολόκληρη η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει ξετιναχτεί! Δε θα θέλουμε πια να έχουμε δικό μας αυτοκίνητο. Θα καλούμε ένα με το smartphone μας, θα έρχεται και θα μας μεταφέρει όπου χρειάζεται και θα πληρώνουμε για τη διαδρομή. Ούτε ανάγκη για πάρκινγκ, ούτε ανάγκη να προσέχεις στην οδήγηση, καθώς θα μπορείς να εργάζεσαι ενώ μεταβαίνεις αλλού αν θες, ούτε ανάγκη να μάθεις να οδηγάς. Τα παιδιά, και τα εγγόνια μας περισσότερο, μπορεί να μην έχουν καν δίπλωμα οδήγησης.

02

  • Αυτό θα φέρει πλήρη επανάσταση σε επαγγέλματα όπως σχολές οδηγών, εξετάσεις, ασφάλειες, συνεργεία, σέρβις, πωλήσεις ανταλλακτικών και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την αυτοκίνηση. Οι ίδιες οι πόλεις θα αλλάξουν. Τα πάρκινγκ θα μπορούν να γίνουν πάρκα εφόσον δε θα χρειάζονται πια. 90-95% των αυτοκινήτων θα εξαφανιστούν, ο θόρυβος και η ρύπανση θα χαθούν λόγω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αυτόνομο σύστημα οδήγησης. Και σύντομα θα μπουν στο παιχνίδι και τα αεροταξί. Επίσης ηλεκτρικά, επίσης αυτοκινούμενα.
  • Το κόστος στον τομέα της υγείας λόγω των ατυχημάτων θα πέσει κάθετα. Αυτή τη στιγμή, 1,2 δις άνθρωποι πεθαίνουν σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Από ένα ατύχημα κάθε 100.000 χλμ, θα περάσουμε στο ένα ατύχημα κάθε 10.000.000 χλμ.
  • Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πτωχεύσουν. Το κλασικό σκεπτικό της εξέλιξης απλά του αυτοκινήτου εν μέσω μιας επανάστασης θα είναι η αιτία. Θα φτιάχνουν απλώς καλύτερα αυτοκίνητα, ενώ οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Tesla, Apple, Google) θα φτιάχνουν υπολογιστές ... με ρόδες! Πάρα πολύ μηχανικοί των Volkswagen και Audi είναι τρομοκρατημένοι από την πρόοδο της Tesla
  •  Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα έχουν τρομερά προβλήματα γιατί η μείωση των ατυχημάτων θα φέρει τη σημαντική μείωση των ασφαλίστρων μέχρι και 100 φορές κάτω. Τα μοντέλα ασφάλισης οχημάτων που υφίστανται σήμερα θα εξαφανιστούν.
  • Η πώληση σπιτιών επίσης θα μεταβληθεί δραματικά. Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ή μέσα στο αυτοκινούμενο όχημα (εκεί που κάποτε χάνονταν εκατομμύρια εργατοώρες μέσα στην κίνηση), καθώς και η ηλεκτρονική σύνδεση-διεκπεραίωση υπηρεσιών θα οδηγήσει στην αγορά-ενοικίαση σπιτιών έξω από τις πόλεις δημιουργώντας αποσυμφόρηση και βιωσιμότητα στα υπερφορτωμένα από ανθρώπους κέντρα.
  • Η εξάπλωση του ηλεκτρισμού σαν μέσο κύριας ενεργειακής πηγής των πάντων σχεδόν, θα οδηγήσει σε φθηνότερα και καθαρότερα μοντέλα. Η Tesla ήδη βγάζει στην παραγωγή την αυτόνομη μπαταρία σπιτιού που μπορεί να ηλεκτροδοτεί με καθαρή φθηνή ενέργεια ένα ολόκληρο σπίτι (αλλά και επιχειρήσεις αν είναι σε σε συστοιχίες), απελευθερώνοντας έτσι από τη ΔΕΗ.

Δείτε ακόμη: Google Glass - Η επιστροφή!

  • Η ηλιακή ενέργεια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία. Πρόσφατα στην Κίνα κατασκευάστηκε το πρώτο εργοστάσιο εξ’ ολοκλήρου ηλιακής ενέργειας ισχύος 500 MW. Αν και οι κλασικές εταιρίες ηλεκτροδότησης προσπαθούν απεγνωσμένα να εμποδίσουν τη διάθεση ενέργειας μέσω ηλιακών συστημάτων, αυτό είναι «ένα τρένο που έχει ήδη φύγει», και όλα πια είναι θέμα χρόνου, και με δεδομένα τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση πετρελαίου και άλλων καυσίμων υλών.

03

  • Με το φθηνό ηλεκτρικό έρχεται και το φθηνό νερό. Η αφαλάτωση, που μέχρι τώρα ήταν ασύμφορη, χάρις στην πρόοδο της τεχνολογίας «κοστίζει» πια 2kWh ανά κυβικό μέτρο νερού (~25 cents). Δεν είναι η έλλειψη νερού που έχουμε, αλλά η έλλειψη πόσιμου νερού. Με τις νέες τεχνολογίες κάτι τέτοιο, θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα.
  • Στον τομέα της υγείας το Tricorder (ναι πήρε το όνομά του από την αντίστοιχη συσκευή του Star Trek) θα εμφανιστεί φέτος από κάποιες εταιρίες ιατρικής τεχνολογίας. Θα μπορεί να διαβάζει τον αμφιβληστροειδή του ματιού μας, θα παίρνει δείγμα αίματος και θα «μετράει» την αναπνοή μας. Και θα συνεργάζεται με το smartphone μας! Θα μπορεί να αναλύει 54 βιοδείκτες (biomarkers) που θα αναγνωρίζουν σχεδόν κάθε ασθένεια. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τα διαγνωστικά κέντρα π.χ.
  • Η τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης-εκτύπωσης έχει πια απογειωθεί για τα καλά. Η τιμή του απλούστερου εκτυπωτή 3D κατέβηκε από τα 18.000$ στα 400$ (και ακόμη πιο κάτω για κάποιους «φτιάχτο μόνος σου» κινέζικους). Όλες οι μεγάλες εταιρίες υποδημάτων έχουν αρχίσει και τυπώνουν πια τα κομμάτια που χρειάζονται. Υπάρχει 3D εκτυπωτής που τυπώνει ένα μικρό διαμέρισμα μέσα σε 24 ώρες. Στην Κίνα έχουν ήδη εκτυπώσει ένα ολόκληρο κτίριο 6 ορόφων με αυτό τον τρόπο!
  • Το σημαντικότερο όμως είναι η εκτύπωση ανθρώπινων μελών και υλικών μεταμόσχευσης. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει ανύπαρκτες τις ουρές για μια καρδιά ή ένα νεφρό, π.χ., και το κόστος θα πέσει κάθετα. Καταλαβαίνετε την επανάσταση στην ιατρική που έρχεται.
  • Σε κάποια απομακρυσμένα αεροδρόμια τυπώνουν ήδη τα ανταλλακτικά εξαρτήματα των αεροσκαφών που χρειάζονται και αρκετές βιομηχανίες μπορούν να υποστηρίξουν και πάλι μηχανές που έχουν πάψει να έχουν ανταλλακτικά, λόγω παλαιότητας, με αυτό τον τρόπο.
  • Η εξέλιξη επίσης στην τρισδιάστατη σάρωση θα μας επιτρέπει να φτιάχνουμε προσωπικά αντικείμενα ακόμη και σπίτι μας σύντομα. Θα μπορούμε για παράδειγμα να σαρώνουμε τα πόδια μας και να φτιάχνουμε τα παπούτσια που θα ταιριάζουν ακριβώς σε αυτά!
  • Μέχρι το 2027 (σε δέκα χρόνια) το πολύ, το 10% της παγκόσμιας παραγωγής σε οτιδήποτε, θα είναι τυπωμένο από 3D εκτυπωτή. Ακόμη και τρόφιμα!
  • Δουλειές: όπως καταλαβαίνουμε η επανάσταση αυτή θα αλλάξει εντελώς τον εργασιακό χάρτη. θα υπάρξουν πολλές νέες και ανήκουστες ως τώρα εργασίες ενώ θα εξαφανιστούν πάμπολλες παλιές (70-80% μέχρι το 2040). Αν σκέπτεστε κάποια επιχείρηση, σκεφτείτε πρώτα αν συνεργάζεται με κινητό και αν όχι, ξεχάστε την. Γιατί κάθε ιδέα του 20ου αιώνα που είχε επιτυχία θα είναι εντελώς αποτυχημένη στον 21ο.

Δείτε ακόμη: 3 Ρομπότ αναλαμβάνουν δουλειές που κανένας δεν θέλει να κάνει 

  • Η αγροτική παραγωγή θα ρομποτοποιηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες. Οι απαιτήσεις σε αρδευτικά έργα θα μειωθούν πάρα πολύ. Το πρώτο συνθετικό μοσχαρίσιο κρέας είναι ήδη γεγονός και είναι πολύ φθηνότερο από το πραγματικό. Με τη σκέψη ότι το 30% των αγροτικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται για τα γελάδια, μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς του τι θα γίνει όταν θα πάψουν να χρειάζονται.

04

  • Υπάρχουν ήδη εταιρίες που παράγουν πρωτεΐνη από έντομα που είναι πολύ πιο συμπυκνωμένη από αυτήν του κρέατος. Θα εισαχθεί στην αγορά σαν «εναλλακτική πρωτεΐνη» για να μη φέρνει αηδία η ιδέα του εντόμου στον πολύ κόσμο.
  • Υπάρχει ήδη η μια εφαρμογή, ονόματι «moodies», που μπορεί να πει σε τι διάθεση βρισκόμαστε από την μελέτη του προσώπου μας. Μέχρι το 2020, θα υπάρχουν εφαρμογές που θα μπορούν να λένε αν κάποιος ψεύδεται με τον ίδιο τρόπο. Φανταστείτε τι θα γίνεται όταν θα γίνουν διαθέσιμες τέτοιες εφαρμογές.
  • Το ψηφιακό νόμισμα «Bitcoin» είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει όλα τα νομίσματα παγκοσμίως.
  • Μακροζωία: το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 3 μήνες κάθε χρόνο. Πριν 4 χρόνια ήταν 79 χρόνια και τώρα είναι 80. Επειδή η αύξηση είναι προσθετική, μέχρι το 2036, το προσδόκιμο θα αυξάνει κατά 1 χρόνο για κάθε χρόνο που περνάει. Οπότε, είναι πιθανόν να φτάσουμε να ζούμε πάνω από τα 100 χρόνια με όλα τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας αύξησης.
  • Εκπαίδευση: τα φθηνότερα smartphone πωλούνται προς 10$ σε Αφρική και Ασία. Μέχρι το 2020, το 70% όλων των ανθρώπων θα έχει smartphone. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε πηγές εκπαίδευσης ασχέτως περιοχής και χώρας.

Όπως καταλαβαίνουμε, είμαστε πάνω σε μια τεχνολογική επανάσταση που, αν μας αφήσει να «τη γλιτώσουμε», θα αλλάξει εντελώς το πρόσωπο της κοινωνίας και του τρόπου ζωής μας. Το θέμα είναι ότι οι δύο προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις, έφεραν τέτοιες οικονομικές αστάθειες που οδήγησαν σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Άραγε αυτή φορά θα τα καταφέρουμε ή θα οδηγηθούμε σε κάτι ακόμη χειρότερο;

Δείτε ακόμη: Η Apple ενδιαφέρεται σοβαρά για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Fisker! 

από Elichord