18 μυστικά του Safari στο iOS

18 μυστικά του Safari στο iOS
ired.gr

Συνεχίζοντας τις κονταρομαχίες με τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, το Google Chrome, το Safari προσφέρει πολλές λειτουργίες που βοηθούν την ευκολότερη χρήση του στους έχοντες και κατέχοντες iOS συσκευές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές κρυμμένες δυνατότητες που μπορεί να μη γνωρίζετε καθόλου την ύπαρξή τους. Παρακάτω είναι 18 κόλπα που σίγουρα θα σας βοηθήσουν πολύ στη χρήση του Safari στο iOS.

1. Κρατήστε το βελάκι ανανέωσης για να δείτε τον ιστότοπο για υπολογιστές

Ως γνωστόν, πολλές ιστοσελίδες έχουν δύο εκδόσεις: μια για υπολογιστές και μια πιο «φορητή» για smartphone-tablet. Μερικές φορές όμως μπορεί να μη σας βολεύει η «κινητή» έκδοση ενός ιστοτόπου. Πατήστε λοιπόν το βελάκι ανανέωση (το στρογγυλό βέλος στην άκρη δεξιά της γραμμής διευθύνσεων-url, γνωστό και ως «refresh») για να εμφανιστεί ένα μενού που θα σας επιτρέπει να δείτε τον ιστότοπο στη διαμόρφωσή του για επιτραπέζιους υπολογιστές αντί smartphone.

2. Δείτε τις πρόσφατα κλεισμένες ιστοσελίδες

Αν θέλετε να δείτε τις ιστοσελίδες που έχετε πρόσφατα επισκεφθεί, αλλά έχετε κλείσει, ώστε να ξαναπάτε με ευκολία σε κάποια από αυτές, υπάρχει τρόπος. Πατήστε το πλήκτρο των σελίδων (τετράγωνο σε τετράγωνο κάτω δεξιά) και θα εμφανιστεί το σχέδιο της εικόνας πάνω. Πατήστε και κρατήστε το «+» στη μέση κάτω και θα εμφανιστεί ένας κατάλογος των ιστοτόπων που επισκεφθήκατε πρόσφατα.

Δείτε ακόμη: Κάντε μετάφραση σελίδων στο Safari του iOS

3. Κλείσιμο όλων των ανοιχτών σελίδων ταυτόχρονα

Αν έχετε ανοίξει πολλές σελίδες και θέλετε να τις κλείσετε όλες μαζί αντί μία-μία, πατήστε και κρατήστε το πλήκτρο των σελίδων κάτω δεξιά μέχρι να εμφανιστεί ένα μενού που θα έχει σαν πρώτη επιλογή το «Κλείσιμο Χ σελίδων». Το επιλέγετε και, αυτό ήταν.

4. Βρείτε κάτι σε μια ιστοσελίδα

Πολλές φορές θέλουμε να βρούμε μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση σε μια σελίδα με κείμενα. Γράψτε τη λέξη ή τη φράση που ψάχνετε στη γραμμή διευθύνσεων (url) και θα εμφανιστεί μια λίστα με αποτελέσματα. Το τελευταίο κάτω-κάτω βρίσκεται κάτω από την επικεφαλίδα «Σελίδα» και με έναν αριθμό στα δεξιά του σας δείχνει πόσες φορές βρίσκεται αυτό που ψάχνετε στη σελίδα. Πατήστε το και θα μεταφερθείτε αυτόματα εκεί που πρώτο-εμφανίζεται η λέξη/φράση που ψάχνετε.

5. Ανοίξτε μια νέα σελίδα γρήγορα

Για να ανοίξετε μια νέα σελίδα συνήθως πατάτε το πλήκτρο σελίδων (κάτω δεξιά) και μετά το «+». Είναι όμως πιο εύκολο να πατήσετε και να κρατήσετε το πλήκτρο σελίδων και από το μενού που θα δείτε να επιλέξετε «Νέα Καρτέλα»

6. Αλλαγή της εξ ορισμού μηχανής αναζήτησης

Η στάνταρ μηχανή αναζήτησης είναι η Google. Αν όμως θέλετε για κάποιο λόγο να την αντικαταστήσετε, πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Safari > Μηχανή αναζήτησης και πατώντας το επιλέξτε όποια άλλη σας εξυπηρετεί από τη λίστα.

7. Ιδιωτική περιήγηση

Ο Safari επιτρέπει την «Ιδιωτική περιήγηση» του Web κατά την οποία δεν αφήνει ίχνη στο ιστορικό, τα cookies κλπ των δραστηριοτήτων σας. Επίσης προστατεύει τις προσωπικές σας πληροφορίες και εμποδίζει την παρακολούθηση από κάποιους ιστοτόπους. Για να τη χρησιμοποιήσετε, πατήστε το πλήκτρο σελίδων και στη νέα οθόνη, το «Ιδιωτική» (κάτω αριστερά).

Δείτε ακόμη: ΑdBlock iPhone, iOS Safari: Αποκλείστε τις διαφημίσεις (Video) 

8. Επικόλληση και Μετάβαση

Αν έχετε στο πρόχειρο (clipboard) αντιγραμμένη μια διεύθυνση (π.χ. από το Facebook) που θέλετε να τη δείτε σε μια άλλη σελίδα, τότε πατήστε και κρατήστε το δάχτυλο στη γραμμή διευθύνσεων και επιλέξτε το «Επικόλληση και μετάβαση» που θα εμφανιστεί για να δείτε τη σελίδα άμεσα.

9. Πηγαίνετε μπρος-πίσω με χειρονομίες

Μπορείτε να πηγαίνετε μπρος-πίσω σε προηγούμενες-επόμενες σελίδες με μια χειρονομία swype από αριστερά (πίσω) ή δεξιά (μπροστά) αντίστοιχα.

10. Διαβάστε όταν είστε εκτός δικτύου

Αν έχετε βρει κάτι ενδιαφέρον που θέλετε να διαβάσετε αλλά δεν έχετε το χρόνο εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να το κρατήσετε για αργότερα, ακόμη κι αν είστε εκτός δικτύου. Πατήστε το πλήκτρο διαμοιρασμού (τετράγωνο με βελάκι κάτω στη μέση) και από την κάτω σειρά με τα γκρι εικονίδια, σύρετε μέχρι να βρείτε το εικονίδιο με τα γυαλιά και τον τίτλο «Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης». Πατήστε το και η σελίδα θα αποθηκευτεί για χρήση όποτε θέλετε.

11. Μορφή ανάγνωσης

Αν διαβάζετε άρθρα συχνά, τότε η αλλαγή σε όψη ανάγνωσης θα σας βολέψει αφάνταστα. Στο επάνω αριστερό μέρος της γραμμής διευθύνσεων, θα δείτε συνήθως ένα εικονίδιο με παράλληλες γραμμές σαν παράγραφο. Πατήστε το, θα γίνει μαύρο, από άσπρο και θα περάσετε στη μορφή ανάγνωσης της σελίδας που είστε, που είναι πολύ πιο άνετη γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό.

12. Προεπισκόπηση και μετάβαση μέσω 3D Touch

Το Safari υποστηρίζει μια δυνατότητα προεπισκόπησης ενός συνδέσμου χωρίς να τον ανοίξουμε, μέσω μιας λειτουργίας 3D Touch (iPhone 6s και άνω). Πατώντας ελαφρά πάνω σε ένα σύνδεσμο, εμφανίζεται σε ένα αναδυόμενο παράθυρο για να τον δούμε καλύτερα και πατώντας δυνατότερα, μεταφερόμαστε σε αυτόν.

Δείτε ακόμη: Διαχειριστείτε το ιστορικό περιήγησης στην εφαρμογή Safari του iPhone σας 

13. Κατάργηση παρακολούθησης

Αν θέλετε να αυξήσετε το επίπεδο του απορρήτου σας όταν πλοηγείστε στο Web, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Safari και κάτω από την επικεφαλίδα «Απόρρητο και ασφάλεια» απο-επιλέξτε το πλήκτρο «Ανίχνευση» (από πράσινο σε άσπρο).

14. Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς

Όταν είστε σε μορφή ανάγνωσης για να διαβάσετε ένα άρθρο πιο άνετα, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των γραμμάτων και τη μορφή τους για ακόμη πιο άνετη ανάγνωση. Πατήστε το εικονίδιο με τα δυο ανισομεγέθη «ΑΑ» πάνω δεξιά και θα εμφανιστεί ένα μενού για την αλλαγή της γραμματοσειράς και του μεγέθους της καθώς και του χρώματος υποβάθρου-γραμμάτων.

15. Προσθέστε τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες στην αρχική σελίδα του Safari

Αν θέλετε να προσθέσετε μια ιστοσελίδα στα «αγαπημένα» σας στη Home screen του Safari, πηγαίνετε στη σελίδα αυτή και μετά πατήστε το πλήκτρο διαμοιρασμού. Από την κάτω σειρά με τα γκρι εικονίδια, σύρετε δεξιά μέχρι να βρείτε το εικονίδιο «+» με τίτλο «Προσθήκη στη σελίδα αφετηρίας»

16. Καθαρισμός Ιστορικού και δεδομένων πλοήγησης

Αν θέλετε να κάνετε μια ανανέωση στο Safari και να κερδίσετε και κάποιο χώρο στο iPhone/iPad σας μπορείτε να καθαρίσετε το ιστορικό και τα δεδομένα πλοήγησης. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Safari > Απαλοιφή Ιστορικού και δεδομένων (κάτω-κάτω) και πατήστε το.

17. Δείτε γρήγορα το ιστορικό σας

Μπορείτε να δείτε το ιστορικό σας με το να πατήσετε στο εικονίδιο «βιβλιαράκι» (Σελιδοδείκτες) και να επιλέξετε Ιστορικό, όμως υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος. Πατήστε και κρατήστε το βελάκι «πίσω», κάτω αριστερά και θα μεταφερθείτε κατευθείαν στη λίστα του ιστορικού σας.

Δείτε ακόμη: Safari: Ιδιωτική περιήγηση σε Mac και iPhone 

18. Εμποδίστε την πρόσβαση σε κάποιους ιστοτόπους

Μια χρήσιμη δυνατότητα για γονείς που θέλουν να εμποδίσουν την επίσκεψη των παιδιών τους σε κάποιες επικίνδυνες ιστοσελίδες είναι μέσω των Περιορισμών. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμοί και ενεργοποιήστε τους περιορισμούς. Σύρετε μετά προς τα κάτω και στο τμήμα

«Επιτρεπόμενο περιεχόμενο» επιλέξτε το «Ιστότοποι» (τελευταία επιλογή). Μετά επιλέξτε μια από τις δύο επιλογές που υπάρχουν πέρα από την «Όλοι οι ιστότοποι».

από Elichord