Οι πέντε σπουδαιότερες εξαγορές της Apple

Οι πέντε σπουδαιότερες εξαγορές της Apple
ired.gr

Η Apple είναι μια εταιρία που φτιάχνει εξαιρετικής ποιότητας συσκευές. Από το Mac μέχρι το iPhone κι από το iPad μέχρι το Apple Watch, ή ακόμη και το εξαιρετικό της λογισμικό από λειτουργικά συστήματα μέχρι εφαρμογές γενικής χρήσης αλλά και επαγγελματικής εξειδίκευσης, η ποιότητα και η καινοτομία και ιδιοφυής κατασκευή των προϊόντων της είναι μερικές φορές μυθώδης. Όλα αυτά τα προϊόντα όμως δεν δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός από την εταιρία. Και αν κάποια ήταν εξ ολοκλήρου δικές της ιδέες και υλοποιήσεις, πολλά άλλα οφείλουν την επιτυχία τους σε πετυχημένες εξαγορές άλλων εταιριών που τα ανέπτυσσαν, προσφέροντας στην Apple μια ήδη έτοιμη βάση για να μεγαλουργήσει. Ας δούμε λοιπόν πέντε από τις καλύτερες - αν όχι τις καλύτερες - στρατηγικές εξαγορές της εταιρίας που μας έδωσαν στη συνέχεια, ή και θα μας δώσουν στο μέλλον, καταπληκτικά προϊόντα.

1. Siri, Inc.

Σίγουρα όλοι πια γνωρίζετε τη Siri, τη γνωστή ψηφιακή βοηθό της Apple στα iPhone και iPad αλλά και στα Mac εσχάτως. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η εταιρία που τη δημιούργησε, η Siri, Inc., εξαγοράστηκε από την Apple πίσω στο 2010 με κόστος το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ξεκινώντας από το iPhone 4S τη σταδιοδρομία της, πέρασε σε πολλές άλλες συσκευές της Apple και εσχάτως γυρίζει και ταινία με συμπρωταγωνιστή τον γνωστό Dwayne ‘The Rock’ Johnson.

Δείτε ακόμη: Ταινία της Apple με τον Dwayne 'The Rock' Johnson και τη ... Siri! 

2. PrimeSense

Γνωστή για το λογισμικό παρακολούθησης κίνησης που φτιάχνει για συσκευές όπως η 3D κάμερα Kinect του Microsoft XBOX, η Ισραηλινή εταιρία PrimeSense εξαγοράστηκε από την Apple για το μεγαλειώδες ποσόν των 345 εκατομμυρίων δολαρίων το Νοέμβριο του 2013. Παρόλο που η Apple ακόμη δεν έχει χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του λογισμικού της PrimeSense σε κάποια συσκευή της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει το ντεμπούτο του στο πολυαναμενόμενο iPhone 8, εφοδιάζοντας την εμπρόσθια 3D κάμερά του με τις απαραίτητες δυνατότητες για την αναγνώριση ίριδας, που τόσα έχουν διαρρεύσει γι’ αυτήν.

Δείτε ακόμη: iPhone 8 - Αναγνώριση προσώπου μέσω τρισδιάστατης σάρωσης; 

3. Emagic

Όσοι ασχολείστε με τη μουσική σοβαρά κι έχετε Mac, σίγουρα θα γνωρίζετε το περίφημο Logic Pro X. Από παλιά ένα από τα κορυφαία προγράμματα εγγραφής - επεξεργασίας ήχου - στούντιο ηχογράφησης (DAW - Digital Audio Workstation), το Logic παραμένει ένα από τα κορυφαία (μαζί με το Pro Tools) εργαλεία στον τομέα. Δεν είναι όμως δημιούργημα της Apple. Με «μόλις» 30 εκατομμύρια δολάρια η Apple εξαγόρασε τη δημιουργό του Emagic πίσω στο 2003, με σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της για το δικό της GarageBand. Βέβαια, το Logic συνεχίζει να εξελίσσεται παράλληλα και να παραμένει ένα από τα κορυφαία προγράμματα στο οπλοστάσιο της εταιρίας με μια φήμη υπεροχής κι ένας από τους λόγους που πολλοί επαγγελματίες και σοβαροί ερασιτέχνες μουσικοί αγοράζουν Mac.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Apple MainStage 3

4. Beats

Το 2014 η Apple εξαγοράζει την Beats Electronics από τους συνιδρυτές της Andre Romelle Young (γνωστό ως Dr. Dre) και Jimmy Iovine για το ιλιγγιώδες ποσόν των 3 δις δολαρίων (άουτς!) και αυτή ήταν και η πιο ακριβή εξαγορά της εταιρίας μέχρι σήμερα (σε απόλυτα ποσά). Αν και τώρα πουλάει τα ακουστικά της Beats στα καταστήματά της, είναι άγνωστο μέχρι τώρα πού ακριβώς στόχευε και τι σκοπεύει να κάνει με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της Beats στα δικά της προϊόντα. Η Apple επίσης εξαγόρασε και τη Beats Music και ταυτόχρονα πήρε τον Jimmy Iovine, που ήταν ήδη πεπειραμένος παραγωγός μουσικής και ιδρυτής της Interscope Records, για να δημιουργήσει τη δικιά της Apple Music. Ο Jimmy Iovine συνεχίζει να εργάζεται στην Apple με έναν ρόλο που όμως δεν είναι και πολύ ξεκάθαρος. Λέτε η τεχνολογία της Beats να εφαρμοστεί σε μελλοντικά ακουστικά της Apple ή να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο αναμενόμενο Siri-όφωνό της το HomePod;

Δείτε ακόμη: Apple Beats για Android?

5. NeXT, Inc.

Ερχόμαστε τώρα στην πιο σημαντική και ουσιώδη εξαγορά της Apple. Όσοι γνωρίζετε την ιστορία της, θα ξέρετε για την αποπομπή του ιδρυτή της εταιρίας, Steve Jobs, και τη δημιουργία εκ μέρους του της εταιρίας NeXT, Inc. στα χρόνια της ... εξορίας. Το 1997 ο Jobs επιστρέφει θριαμβευτής για να σώσει την εταιρία που δημιούργησε, με έναν από τους όρους να είναι η εξαγορά της NeXT, Inc. προς 429 εκατομμύρια δολάρια και άφθονες μετοχές της εταιρίας. Το λειτουργικό που ο Jobs είχε δημιουργήσει τότε - το Next Step, ένα λογισμικό μπροστά από την εποχή του, που το συνόδευε αντίστοιχο μηχάνημα - έγινε η βάση για το γνωστό μας σήμερα Mac OS X και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία.

Δείτε ακόμη: Η μαγική ιστορία της Apple - Πως ξεκίνησαν όλα

από Elichord