Μια τεχνητή νοημοσύνη που καταλαβαίνει την ομορφιά

Μια τεχνητή νοημοσύνη που καταλαβαίνει την ομορφιά
ired.gr

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μεταφράσουν γλώσσες, να απαντήσουν σε απορίες αλλά ακόμα και να κερδίσουν πρωταθλητές στο σκάκι. Μια νέα προσέγγιση είναι η κατανόηση από ένα A.I. (artificial intelligence, δηλαδή τεχνητή νοημοσύνη) των ανθρώπινων υποκειμενικών σκέψεων.

Τι ακριβώς είναι η ομορφιά; Ένα ερώτημα που δεν έχει ούτε σαφή ούτε αντικειμενική απάντηση.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς γνώσης (deep learning), ερευνητές προγραμματιστές του Warwick Business School εκπαίδευσαν ένα πρόγραμμα υπολογιστών μέσα από 200.000 εικόνες. Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα προέρχονται από την ιστοσελίδα Scenicc-or-Not  όπου μέλη της ψήφιζαν για την ομορφιά κάθε τοπίου της Βρετανικής εξοχής.

Το project συνδέθηκε με προηγούμενες έρευνες που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ομάδα, οι οποίες έδειχναν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ μιας ειδυλλιακής τοποθεσίας και σωστής υγείας. Εάν, λοιπόν, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορέσει να αναγνωρίσει την ομορφιά όπως ένας άνθρωπος, θα μπορούσαμε να αυτοματοποιήσουμε την κατασκευή μια όμορφης πόλης.

Η ομάδα ήθελε να έχει μια πιο αντικειμενική σκοπιά στην ερώτηση τι καθιστά όμορφο ένα τοπίο. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε το Νευρωνικό δίκτυο του MIT για να βοηθηθεί στο εγχείρημά της. Όσο λοιπόν το σύστημα διάβαζε τις εικόνες της ιστοσελίδας Scenic-or-Not παράλληλα ξεκίνησε να κατηγοριοποιεί οτιδήποτε μπορούσε να αναγνωρίσει, από το γρασίδι μέχρι και τον ορίζοντα, τους λόφους και τον ουρανό. Συνδυαστικά με αυτό, κατέγραφε ποιες ιδιότητες ήταν κοινές σε φωτογραφίες που εμφάνιζαν μεγάλο σκορ.

«Επίπεδα και χωρίς ενδιαφέρον πράσινα τοπία δεν είναι απαραίτητα όμορφα, ενώ χαρακτηριστικά κτίρια με εκθαμβωτική αρχιτεκτονική προσδίδουν ομορφιά σε ένα τοπίο», γράφει ο Chanuki Seresinhe, ένας από τους επικεφαλείς της έρευνας. Όταν δοκιμάστηκε το σύστημα σε 200.000 φωτογραφίες του Λονδίνου αναγνώρισε το Big Ben και άλλες διάσημες τοποθεσίες σαν όμορφες.

Τα αποτελέσματα της ομάδας δεν έχουν ακόμα προσφέρει κάτι επαναστατικό αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πραγματικά μπορούν να καταστήσουν μια πόλη όμορφη.

01

Διαβάστε επίσης: Η Apple δημιουργεί νέο chip διαχείρισης εργασιών Τεχνητής Νοημοσύνης

Από Savarel