Η νέα «Μπαταρία Ελασμάτων» της Apple υπόσχεται ταχύτερες φορτίσεις - μεγαλύτερες χωρητικότητες

Η νέα «Μπαταρία Ελασμάτων» της Apple υπόσχεται ταχύτερες φορτίσεις - μεγαλύτερες χωρητικότητες
ired.gr

Την περασμένη Τρίτη, η Apple έλαβε 54 νέες ευρεσιτεχνίες με την πιο σημαντική απ’ όλες να είναι αυτή της «Ελασματώδους Μπαταρίας», μιας νέας τεχνολογίας για μπαταρίες που υπόσχεται μεγαλύτερες χωρητικότητες, μεγαλύτερη διάρκεια και ταχύτερες φορτίσεις εν σχέσει με τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Αν και είχε κατατεθεί από το 2013, παρελήφθη από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη. Η πατέντα με αριθμό No. 9,711,770, περιγράφει τη γενική ιδέα πίσω από αυτή την «Ελασματώδη Μπαταρία». Αν και η πατέντα εν γένει είναι σε άκρως τεχνική γλώσσα και ορολογία, περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα σύστημα μπαταρίας που θα είναι πολύ πιο αποδοτικό, αλλά και το πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε συσκευές της εταιρίας, όπως τα iPhone, iPad, ακόμη και MacBook, προκειμένου να παρέχει στους χρήστες μια ισχυρότερη, αποδοτικότερη, μακροβιότερη παροχή ενέργειας για τις φορητές συσκευές τους.

Τα οφέλη των Ελασματωδών Μπαταριών

Η τεχνική περιγραφή της τεχνολογίας που ακολουθεί η συγκεκριμένη μπαταρία, αναφέρει λεπτομερώς το πώς μια μπαταρία του είδους αυτού μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε όλους τους τομείς που αφορούν την παροχή ενέργειας σε μια φορητή συσκευή. Μια αναφορά του 2007 στο Printed Electronics World, για παράδειγμα, περιγράφει το πώς μια μπαταρία ελασμάτων μπορεί να φορτιστεί ταχύτερα από μια κλασική μπαταρία, ενώ μια άλλη αναφορά του 2010 από το IDTechEx, προσθέτει ότι οι ελασματώδεις μπαταρίες τείνουν να λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε ζημιές και προσφέρουν συνολικά καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη φόρτισή τους και τη λειτουργία τους.

Οι περιορισμοί μέχρι στιγμής

Οι σημερινές μπαταρίες έρχονται σε μια πληθώρα μεγεθών, σχημάτων και αρχιτεκτονικών, που αφορούν την εκάστοτε συσκευή όπου θα χρησιμοποιηθούν και βασίζονται στο σχεδιασμό και τις διαστάσεις και βάρος μιας συσκευής. Έτσι, διαφορετικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται σε ένα smartphone ή ένα laptop με ενσωματωμένες μπαταρίες, από αυτές που χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπου οι μπαταρίες μπορούν να εναλλάσσονται, για παράδειγμα.

Και επιπλέον αυτών, οι κατασκευαστές συχνά χρειάζεται να «κάνουν εκπτώσεις» σε σχεδίαση/χαρακτηριστικά, προκειμένου να επιτύχουν το βέλτιστο για τη μπαταρία που θα παρέχει ενέργεια σε μια συσκευή. Παράγοντες όπως, μέγεθος, βάρος, θερμική αντοχή, ανθεκτικότητα, κατανάλωση, πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σχεδίαση μιας μπαταρίας για συγκεκριμένη χρήση.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα που να δηλώνει το πότε και το αν θα δούμε τελικά τις μπαταρίες ελασμάτων να φορτίζουν τις φορητές συσκευές μας, αλλά οι επιστήμονες κάνουν συνεχή έρευνα προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου τύπου μπαταρίας που θα παρέχει ενέργεια από smartphone μέχρι ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα και με δεδομένο ότι η παρούσα τεχνολογία μπαταριών είναι πια αρκετά παλιά ώστε να έχει αρχίσει να θεωρείται παρωχημένη και πλησίον αντικατάστασης, από μια νεότερη και πολύ καλύτερη.

Δείτε ακόμη: Οι μπαταρίες και τα προβλήματά τους 

από Elichord