Η Microsoft κάνει το Mac να δείχνει παλιό και ξεπερασμένο

Η Microsoft κάνει το Mac να δείχνει παλιό και ξεπερασμένο
ired.gr

Θυμάστε που κάποτε το να αγοράζεις Mac ήταν το συνώνυμο της αιχμής της τεχνολογίας και της καινοτομίας; Λοιπόν, σήμερα είναι συνώνυμο του να πληρώνεις πολύ περισσότερα από όσα πρέπει, για κάτι τεχνολογικά ξεπερασμένο σε «λεπτή» αλουμινένια συσκευασία.

Σε μια εποχή όπου τα όρια είναι πια θολά και μπερδεμένα, ως προς το τι μηχάνημα να πάρει κανείς, με την πληθώρα των διαφορετικών κατασκευών και προτάσεων, μόνο η Apple θα μπορούσε να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές και να ορίσει το δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι με το να την μιμηθούν. Έτσι γινόταν πάντα, αλλά όχι πια.

Η Apple μας έδειξε τι σημαίνει προσωπικός υπολογιστής. Η Apple μας έδειξε τι σημαίνει λειτουργικό σύστημα με γραφικό interface και γρανιτένια σταθερότητα. Η Apple μας έδειξε τι σημαίνει smartphone, τι σημαίνει tablet, τι σημαίνει λειτουργικό για κινητά που να είναι αντάξιο του μεγάλου αδελφού του για υπολογιστές και ασφαλές σαν αδιαπέραστο χρηματοκιβώτιο.

Και η Apple τα ξέχασε όλα αυτά!

Σήμερα ασχολείται με το να ενσωματώσει τεχνολογίες που οι ανταγωνιστές της έχουν από καιρό στα smartphone (ασχολούμαστε με την «ολόσωμη» OLED οθόνη λες και δεν την έχουμε ξαναδεί αλλού και καλύτερη, ή ελπίζουμε για ασύρματη φόρτιση λες και θα είναι κάτι που δεν έχει κάνει κανείς άλλος). Και όσον αφορά τις 3D κάμερες και τα Touch ID κάτω από την οθόνη, φήμες, φήμες, φήμες κι ελπίδες ότι κάτι τέλος πάντων θα κάνει η εταιρία που να αξίζει την τόση φασαρία.

Το ότι αφαίρεσε την είσοδο ακουστικών από το iPhone 7, δεν ήταν τελικά κουράγιο, όπως αποδείχθηκε, ήταν αδυναμία να σκεφτούν μια καλύτερη λύση!

Αλλά ας αφήσουμε το iPhone, ας πάμε στο «μεγάλο iPhone», το iPad. Τελικά τι είναι το iPad; Τι ανάγκες καλύπτει; Η εμπορική του αποτυχία - ειδικά του θηριώδους 13-ιντσου Pro - δείχνει ότι ούτε η Apple, ούτε ο κόσμος έχουν καταλάβει ποια είναι η πραγματική χρησιμότητά του, αν υπάρχει, και η έλλειψη του «killer app», αυτής της ξεχωριστής εφαρμογής (ή σειράς εφαρμογών), που θα ήταν μόνο γι’ αυτό και θα το έκανε απαραίτητο, τουλάχιστον σε αυτούς που θα το ήθελαν γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, είναι η αιτία που ο κόσμος βολεύεται με ένα iPhone Χ Plus.

Δείτε ακόμη: Τα Windows αγριεύουν! 

02

Όπως τα Mac, που δεν είναι για τον καθένα, αλλά για όσους θέλουν να εργαστούν σοβαρά (κάποτε έστω), έτσι και το iPad - και ειδικά το Pro - θα μπορούσε να είναι αυτό το κάτι ιδιαίτερο που θα στόχευε σε συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων που το χρειάζονται και δεν θα ήταν απλά «το μεγάλο αδελφάκι του iPhone». Αλλιώς, ο κόσμος δεν θα δώσει 1500€ και δε θα κουβαλάει μια κουμούτσα 7,5, 9,5 ή 13 ιντσών μαζί του μόνο και μόνο για να κάνει ό,τι θα έκανε και με ένα iPhone!

Η προσπάθεια να στοχεύσει σε σχεδιαστές, με το ομολογουμένως εξαιρετικό stylus που, επίσης εγκληματικά, πωλείται ξεχωριστά, δηλώνοντας ότι δεν είναι κάτι το απαραίτητο, απέτυχε! Και ο λόγος λέγεται iOS! Κανείς σοβαρός επαγγελματίας δεν θα κάτσει να σχεδιάσει σε ένα κομμένο macOS που δεν υποστηρίζει καλά-καλά ούτε «drag ’n’ drop» ή σοβαρό «multitasking», κάτι που μόνο το macOS μπορεί (ή τα Windows, καθότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές κλπ, κλπ).

Η προσπάθεια του Tim Cook να πλασάρει το iPad Pro σαν αντικαταστάτη του laptop, θα ήταν ξεκαρδιστικά αστεία, αν δεν ήταν εξοργιστική. Αλήθεια ποιον δουλεύουμε; Ακόμη κι ένα οποιοδήποτε Windows 10 laptop είναι καλύτερο σε λειτουργικότητα από το iPad Pro με το iOS και τις κομμένες λειτουργίες του.

Η Microsoft αντίθετα, με το Surface Pro και τα πλήρη Windows 10, έδειξε ότι καταλαβαίνει τι σημαίνει να έχει κάποιος ένα θηριωδών διαστάσεων tablet που μπορεί να πάρει και πληκτρολόγιο (με touchpad, άλλο φάουλ για το πληκτρολόγιο της Apple για το iPad Pro - αλήθεια αν είναι laptop, γιατί δεν έβαλαν ένα touchpad στο πληκτρολόγιό του;) και stylus που η Microsoft δίνει μαζί και δεν προσπαθεί να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι», πουλώντας το ξεχωριστά.

Η Microsoft έμαθε από την ατυχία των κομμένων Windows mobile και RT και τα κατάργησε βγάζοντας συσκευές που λειτουργούν με τα πλήρη Windows 10 (και smartphone οσονούπω), κάτι που πραγματικά μπορεί να την κάνει να ηγηθεί του παιχνιδιού, ή τουλάχιστον να θέσει τους κανόνες που αυτό παίζεται. Η Apple από την άλλη, βγάζει χαζές διαφημίσεις για να πείσει τους ιθαγενείς ότι ένα μηχάνημα που δεν ξέρει ούτε η ίδια σε ποια κατηγορία ανήκει, αξίζει ένα σκασμό λεφτά για χάρη και μόνο της παλιάς αίγλης της εταιρίας.

Δεν θα μιλήσω για το Apple Watch. Αν και είναι ένα εξαιρετικό ρολόι, και ηγέτης στην κατηγορία του, η εξωφρενική τιμή του και το πάντρεμά του με το οικοσύστημα της Apple, που σημαίνει ότι το παίρνει - αν το παίρνει - κάποιος, μόνο αν έχει άλλες συσκευές της εταιρίας και είναι και φανατικός οπαδός της, το καταδικάζουν στην αγοραστική αφάνεια. Μόνο αν έχεις iPhone/iPad και θέλεις να συνεργάζεται με το Apple Watch σου (γιατί άραγε;) ή MacBook που θέλεις να το ξεκλειδώνεις με το ρολόι σου ας πούμε (σοβαρά τώρα;), θα δώσεις τα λεφτά που θα σου αγόραζαν ένα πανάκριβο ρολόι κόσμημα, για να πάρεις ένα γκατζετάκι. Κι αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι, αν ζούσε ο Steve Jobs, το Apple Watch δεν θα υπήρχε. Είναι παιδί του Tim Cook και απόδειξη της έλλειψης καινοτομίας που τον διακατέχει.

Και ας πάμε στο Mac. Το ότι η εταιρία του Mac, έχει καταντήσει (γιατί κατάντια είναι) να ονομάζεται «η εταιρία του iPhone», από μόνο του λέει πολλά. Και άσχημα. Το iPhone ήταν, είναι και θα είναι κάτι δευτερεύον. Για όσο θα χρειαζόμαστε υπολογιστές για την κύρια εργασία μας, είναι το Mac που θα έχει σημασία ενάντια σε όλα τα υπόλοιπα κι όχι το iPhone!

Δείτε ακόμη: Το iPad δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν “κανονικό” υπολογιστή 

03

Μπορείς να κάνεις εξαιρετικά τη δουλειά σου και χωρίς iPhone - υπάρχουν ένα κάρο εξαιρετικά τηλέφωνα εκεί έξω, ας είμαστε ειλικρινείς. Όμως δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου εξαιρετικά και απρόσκοπτα χωρίς ένα Mac και το macOS! Ακόμη. Γιατί η Microsoft φαίνεται να πιστεύει αλλιώς και αναρωτιέμαι αν έχει δίκιο.

Κατ’ αρχήν η εμφάνιση του καταπληκτικού Surface Pro Studio, σαν πρόκληση στο γερασμένο-ξεχασμένο iMac, είναι το πρώτο δείγμα. Και η οθόνη αφής του, μαζί με τη δυνατότητα κλίσης που το μετατρέπει σε ένα γιγάντιο tablet, αν αυτό επιθυμούμε κάποια στιγμή, είναι απλώς αλάτι στην πληγή για όλους όσους περίμεναν από την Apple να κάνει τέτοια βήματα πρωτοπορίας με το iMac. Η δε εμμονή της Apple - που αγγίζει τα όρια της βλακώδους αλαζονείας και η οποία της στοίχισε τον παρολίγο θάνατό της στο παρελθόν - με το να μη θέλει τις οθόνες αφής για MacBook-iMac, είναι τουλάχιστον ακατανόητη ακόμη και από τους φανατικούς οπαδούς της.

Για το νέο(;) MacBook Pro(βειο) έχω ξαναμιλήσει και δε θα σας κουράσω μαζί του. Μπορείτε όμως να βάλετε το Pac-Man ή άλλα 8-bit παιχνίδια κονσόλας στην Touch Bar που έχει προστεθεί στην κορυφή του πληκτρολογίου και να διασκεδάσετε. Γιατί αλλιώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν 2.500€ τιμή εκκίνησης για ένα μηχάνημα που είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο!

Και για το ανέκδοτο που ονομάζεται επίσης νέο (του 2013 καινούριο) Mac Pro, κανείς επαγγελματίας που παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του και τη δουλειά του δεν θα το αγόραζε. Εξ’ ου και η εμπορική του «επιτυχία». Άλλο ένα ξεχασμένο μηχάνημα, άλλο ένα αποτυχημένο σχεδιαστικό λάθος, άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα της Microsoft και συμβατών και οι επαγγελματίες στρέφονται σωρηδόν στην HP και τα καταπληκτικά workstation της για να κάνουν τη δουλειά τους.
Κι ερχόμαστε στο λογισμικό. όσον αφορά το iOS, εξακολουθεί να απέχει παρασσάγγας από το Android, αλλά για πόσο; Ήδη το Android 7 είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό και όσο πάει καλυτερεύει. Και όσον αφορά, το ευρύ κοινό, το Android καλύπτει τις ανάγκες του 99% των χρηστών, εξ’ ου και τα 2 δις συσκευές που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο με αυτό. Το iOS μπορεί να είναι καλύτερο και να κάνει πιο πολύπλοκα και εξεζητημένα πράγματα, υποστηρίζοντας (σχεδόν) επαγγελματικές εφαρμογές, αλλά (σχεδόν) κανείς δεν παίρνει ένα smartphone για επαγγελματική χρήση. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν iPhone, το αγοράζουν γιατί είναι «μούρη» κι όχι γιατί γνωρίζουν ή θα εκμεταλλευτούν ποτέ τις δυνατότητές του! Αλλά, όπως είπαμε, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα λειτουργικά των μεγάλων μηχανημάτων.

Τα Windows 10, είναι ένα σοβαρό και ώριμο λειτουργικό. Δεν είναι macOS, αλλά αντιγράφει ανερυθρίαστα τα χαρακτηριστικά του και τις λειτουργίες του (και καλά κάνει) και μερικές φορές τα επεκτείνει καλύτερα. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και το πάντρεμά του με το XBOX ΟΝΕ σαν κέντρο οικιακής διασκέδασης (άλλο ένα σημείο όπου η Apple με την Apple TV δεν ξέρει τι κάνει), δείχνουν ότι η Microsoft, αργά αλλά σταθερά, ροκανίζει τα πλεονεκτήματα της Apple σε όλους τους τομείς.

Δείτε ακόμη: Κινέζικα κινητά, που έρχονται να αλλάξουν τις ισορροπίες! 

Τα Windows 10 είναι πια πολύ σταθερά, και με κάθε νέα αναβάθμισή τους γίνονται όλο και πιο γρήγορα και ασφαλή. Το macOS, από την άλλη, μοιάζει ξεχασμένο και γέρικο. Εξακολουθεί να είναι το Νο 1 λειτουργικό στον κόσμο, αλλά για πόσο; Όταν η Apple δεν ασχολείται μαζί του, αλλά έχει ρίξει το βάρος της στο κομμένο αδελφάκι του - το iOS - όπως έχει κάνει με το iPhone έναντι των Mac, τότε είναι ζήτημα χρόνου να δούμε να χάνει την πρώτη του θέση.

04

Όσον αφορά τις εφαρμογές, όλες σχεδόν οι εφαρμογές που έκαναν το Mac να ξεχωρίζει, υπάρχουν πια στα Windows. Μόνο τα Final Cut Pro Χ και Logic Pro X παραμένουν αποκλειστικά στο Mac, γιατί είναι της Apple, αλλά υπάρχουν εξίσου αξιόλογες και, σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερες λύσεις και στα Windows και, σε συνδυασμό με θηριώδη PC που, με τα μισά και λιγότερα χρήματα, κάνουν τα Mac Pro να μοιάζουν σαν γελοία βάζα για λουλούδια (αυτό που είναι δηλαδή), καταλαβαίνετε πού πάει το πράγμα.

«Να ’μαστε» λοιπόν (και όχι όπως το λένε οι Θιβετιανοί). Προδιαγράφουμε το τέλος της Apple; Όχι, σε καμία περίπτωση. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Όμως, αν συνεχίσει να «κλείνεται στη γωνία» στην προσπάθειά της να προωθήσει το iPhone και μόνο, τότε, το μέλλον φαντάζει τουλάχιστον δυσοίωνο, γιατί η Apple, δεν είναι η εταιρία του iPhone. Είναι η εταιρία του Mac! Και μακάρι να το πάρουν είδηση εκεί στο Cupertino, πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί παρόμοια λάθη έκανε κι ο γίγαντας που λέγεται Sony και τώρα ζει ουσιαστικά από τα έσοδα του Playstation.

Αν έχετε δει γέρικο λιοντάρι που δεν έχει πια δυνάμεις και ξαπλώνει να ξαποστάσει, το περικυκλώνουν οι ύαινες. Και μόλις δουν ότι δεν αποτελεί κίνδυνο, το τρώνε ζωντανό πριν προλάβει να πεθάνει. Ας ελπίσουμε ότι η Apple, δεν θα συνεχίσει τα λάθη που κάνει, γιατί οι ανταγωνιστές από κάθε μεριά και σε κάθε τεχνολογικό τομέα που ασχολείται, την έχουν περικυκλώσει.

από Elichord