Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Airtame: Για το απόλυτο HDMI streaming

Airtame: Για το απόλυτο HDMI streaming
ired.gr

Το Airtame αποτελεί μια συσκευή ασύρματου HDMI streaming η οποία προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες ασύρματων παρουσιάσεων (wireless presentations) τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και το εργασιακό περιβάλλον (σχολικές αίθουσες, γραφεία). Η Δανική εταιρεία εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς. Την αξιοπιστία, την υποστήριξη κάθε κύριας πλατφόρμας και την ευκολία χρήσης. Ενώ πολλοί θα έλεγαν ότι το Airtame θα μπορούσε να αποτελεί μια ακριβότερη εναλλακτική του Chromecast, οι διαφορές είναι αξιοσημείωτες.

Συγκεκριμένα, η Airtame προσφέρει ανταγωνιστικές επιδόσεις και την καλύτερη τιμή στο wireless streaming σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτο σημαίνει ότι σε αυτό το επίπεδο, οι εταιρείες προσφέρουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες από απλά ένα ασύρματο streaming. Σε περίπτωση όμως που οι ανάγκες καλύπτονται αποκλειστικά με την προβολή ταινιών στο σπίτι, τότε υπάρχουν σαφώς πιο προσιτές λύσεις όπως π.χ το Google Chromecast και το Apple TV.

Η ΤΑΣΗ ΓΙΑ...BYOD (Bring Your Own Device)

Αφορά ένα σύγχρονο trend σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης (μαθητές και καθηγητες στην περίπτωση του σχολείου) χρησιμοποιούν τις δικιές τους συσκευές στη δουλειά/αίθουσα. Το ποιό γνωστό παράδειγμα αφορά τους εργαζόμενους σε μια εταιρεία οι οποίοι φέρνουν τους φορητούς υπολογιστές τους από το σπίτι και εργάζονται με αυτούς. Το ίδιο ισχύει και με τα smartphones αλλά και τα tablets.

Το φαινόμενο BYOD αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου trend που ονομάζεται IT consumerization, που με τη σειρά του ορίζεται ως η δυνατότητα που έχουν τα μέλη ενός οργανισμού να φέρνουν τις δικές τους συσκευές στη δουλειά και να αποκτούν πρόσβαση στα εταιρικά αρχεία και δεδομένα. Πολλές φορές θα συναντήσουμε και συντομογραφίες όπως το BYOT (Bring your own technology), BYOL (Bring your own laptop) κοκ. Η τάση αυτή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος αφού οι μέθοδοι διδασκαλίας κατευθύνονται παγκοσμίως προς την τεχνολογική οδό.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναθεώρησης της φιλοσοφίας των ψηφιακών συσκευών. Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές επενδύουν στο ‘ασύρματο’, μιας και η ζήτηση αυξάνεται διαρκώς. Την ίδια ώρα πολλοί οργανισμοί εστιάζουν στην κατάργηση των καλωδίων για τις συσκευές τους, κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και του γραφείου. Ταυτόχρονα στο χώρο της εκπαίδευσης, εμφανίζονται νέες μέθοδοι διδασκαλίας με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία καθιστούν το μάθημα πιο ενδιαφέρον αλλά και γρηγορότερα κατανοητό. Αυτό φυσικά προσφέρει ευκολία και περισσότερες επιλογές στον εκπαιδευτή, ο οποίος έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία για χάρη της αποστολής του. Από την άλλη, οι περισσότερες εταιρείες πραγματοποιούν πολυάριθμα meetings στα οποία οι παρουσιάσεις αποτελούν βασικό συστατικό της επικοινωνίας των μελών. Αυτό οδήγησε πολλές εταιρείες του κλάδου στο να αναπτύξουν συσκευές που θα απλοποιήσουν την ένοια του presentation και του screen sharing. Αρκετές μεγάλες εταιρείεςς μάλιστα έχουν υπολογίσει ότι κάθε χρόνο γλυτώνουν εκατοντάδες παραγωγικές ώρες, απλά και μόνο από την κατάργηση των καλωδίων. Από το συνολικό χρόνο δηλαδή που σπαταλάται, μόνο και μόνο από τη σύνδεση και αποσύνδεση των υπολογιστών με τις οθόνες και τους προτζέκτορες. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα meetings που επιτρέπουν γρήγορες εναλλαγές στη σύνδεση των συσκευών των μελών, εμφανίζονται πιο αποτελεσματικά και επιτυχή.

Συνοπτικα, το κομμάτι της αγοράς στο οποίο απευθύνεται το προιον είναι διαφορετικό με αυτό της Google και της Apple (consumer products). Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας εξελίσσεται καθημερινά από εταιρείες που στοχεύουν στην κάλυψη ‘βιομηχανικών’ αναγκών και όχι οικιακών. Γι αυτό το λόγο, η εταιρεία εμφανίζει με αντικειμενικότητα και αυτοπεποίθηση τα σημεία σύγκρισης της με τους ανταγωνιστές.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στο κουτί θα βρείτε:

  • Τη συσκευή Airtame
  • Ενα καλώδιο Micro-USB για την παροχή ρεύματος
  • Εναν αντάπτορα USB με διαφορετικές υποδοχές πρίζας (US, EU, UK)
  • Μια επέκταση HDMI για ευέλικτη σύνδεση στην οθόνη (όπου και αν χρειάζεται)

Η αρχική εγκατάσταση γίνεται από οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi. Συνήθως από Mac ή Windows υπολογιστή με τη σύνδεση στο ενσωματομένο Wi-Fi του Airtame. Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται όταν το Airtame συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο για παράδειγμα του γραφείου. Ο χρήστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει καλώδιο Ethernet απο το Airtame προς στο router. (παρέχεται με έξτρα κόστος)

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Μια από τις ρυθμίσεις στην εγκατάσταση, είναι η δυνατότητα του χρήστη να επιλέξει τη συχνότητα της σύνδεσης με το router σε 2.4GHz και 5GHz, αλλά και μέσω προσαρμογέα Ethernet όπως προαναφέραμε. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Airtame υποστηρίζει τα πρωτόκολλα ασφαλείας WPA2 Enterprize και SSL, χαρακτηριστικά τα οποία απουσιάζουν από το Chromecast και το Apple TV, που εναλλακτικά όπως αναφέραμε παρέχουν οικιακές λύσεις.

Στις ρυθμίσεις οθόνης ο χρήστης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 3 τρόπους εμφάνισης ανάλογα με το περιεχόμενο προβολης αλλά και την εμπειρία του. Υπάρχει επίσης η επιλογή του standby της οθόνης είτε με μορφή προεπιλεγμένων εικόνων είτε με τη χρήση οποιουδήποτε (URL) για εμφάνιση της ιστοσελίδας ως background. Επίσης, με την επικόλληση συγκεκριμένων URL στην εμφανιζόμενη μπάρα, δημιουργείται η δυνατότητα προβολής πίνακα οργάνων και πληροφοριών με σκοπό την προβολή δεδομένων και άλλων μετρητών όπως για παράδειγμα γραφημάτων. (KPI Dashboards, Informational Displays, Calendars, Slideshows) Για τη δημιουργία ενός dashboard, η Airtame παρουσιάζει τους δοκιμασμένους, συμβατούς συνεργάτες της στην ιστοσελίδα της. 

Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν τη χρήση κωδικού PIN στην οθόνη για τη σύνδεση μόνο όσων βρίσκονται στην αίθουσα, αυτόματη επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής του internet, ενσωματωμένο chat για υποστήριξη κ.α .

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Αναφορικά με τους πραγματικούς της ανταγωνιστές, η Airtame αναπτύσσεται στον ίδιο χώρο με τις Barco, Intel, Crestron, WePresent, Kramer κ.α .

Οι συγκρίσεις που πραγματοποιήθηκαν έγιναν με βάση:

  • την ευκολία του χρήστη (plug n’ play)
  • τις υποστηριζόμενες πλατφόρμες (π.χ Windows, IOS)
  • τις επιδόσεις του βίντεο (ποιότητα, ανάλυση, buffering)
  • τις δυνατότητες για τις επιχειρήσεις (dashboards, security, features)
  • την τιμή
  • την υποστήριξη πελατών (online tech-support, help center)

Πέραν των απεριόριστων δυνατοτήτων και των εξαιρετικών επιδόσεων, η Airtame παρουσίασε και την πιο χαμηλή τιμή. Το ‘value for money’ ξεπερνά κάθε προσδοκία στην αγορά με την τιμή στα 299 ευρώ, σε σύγκριση με τις τιμές των ανταγωνιστών της εταιρείας, οι οποίες κυμαίνονται απο 600 έως και 4000 ευρώ. Η εταιρεία σημειώνει μεγάλο όγκο πωλήσεων με πρωτοπόρα αγορά την Αμερικανική. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως στις Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία όπου όλο και περισσότερα σχολεία συνδιάζουν την τεχνολογία με την εκπαίδευση.

Στο κανάλι της Airtame στο Youtube θα βρείτε πολλά tutorials καθώς και πληροφορίες ως προς την χρήση του προϊόντος. 

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status