Έρχονται τα ρομπότ να σου πάρουν τη δουλειά;

Έρχονται τα ρομπότ να σου πάρουν τη δουλειά;
ired.gr

Αυτοματισμός! Τον ακούμε κάθε μέρα. Τα Ρομπότ δεν έρχονται. Είναι ήδη εδώ! Και - είναι αλήθεια - παίρνουν τις δουλειές των ανθρώπων. Ήδη η Foxconn - κύριος κατασκευαστής των συσκευών της Apple - έχει αντικαταστήσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής της με ρομπότ και σκοπεύει να τους έχει αντικαταστήσει όλους (κάπου πάνω από 1 εκατομμύριο) μέχρι το 2020! Και φυσικά δεν είναι μόνο «οι κακοί» Κινέζοι, μην κοροϊδευόμαστε. Εδώ και χρόνια τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πάρα πολλούς τομείς της βιομηχανίας.

Από την άλλη, πέρα από τα απλά χειρωνακτικά επαγγέλματα, η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης κάθε είδους, απειλεί την εξαφάνιση και των «ανώτερων διανοητικά» επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, ήδη παρουσιάστηκε στη Σουηδία μια Τ.Ν που μπορεί να φτιάχνει προγράμματα από εικόνες που της δίνουμε. Σύντομα, επαγγέλματα όπως των γιατρών ή δικηγόρων (π.χ.) θα μπορούν άνετα να αντικατασταθούν από λογισμικό Τ.Ν όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο.

Και στο μέχρι τώρα άβατο της τέχνης που θεωρούσαμε ότι μόνο ο άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί, έχουν αρχίσει και γίνονται δειλά-δειλά βήματα από Τ.Ν που μπορούν να παράγουν μουσική, ζωγραφική κλπ. Το πρώτο πλήρως ρομποτικό συγκρότημα METAL μουσικής υπάρχει εδώ και χρόνια κι αν μπορεί κανείς να παραβγεί τον κιθαρίστα του ή τον ντράμερ με τα 4 χέρια να μου το πει.

Και βέβαια, το ηθικό δίλημμα εδώ είναι το κατά πόσον θα αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Πέρα από αυτό όμως, ο καθένας μας θα ήθελε να ξέρει αν και πότε θα αντικατασταθεί η δική του δουλειά. Ας πούμε εγώ που σας γράφω τώρα, πότε θα αντικατασταθώ από μια Τ.Ν που θα συνεχίσει τη δουλειά μου και δεν θα έχετε καταλάβει τη διαφορά;

Γι’ αυτό το σκοπό λοιπόν δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα που κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά: της βάζεις το επάγγελμά σου και σου λέει ποιο είναι το ποσοστό αντικατάστασής σου από ρομπότ ή Τ.Ν. Εννοείται ότι όσο πιο μεγάλο το ποσοστό, τόσο πιο σίγουρα και γρήγορα θα μείνεις χωρίς δουλειά.

Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρονικός μηχανικός (που είναι αυτό που έχω σπουδάσει), αντικαθίσταται κατά 88%! Έκτακτα!

Για όσους νέους σκέφτονται τι να κάνουν στη ζωή τους, μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα «Will Robots Take My Job» θα είναι μάλλον διαφωτιστική.

Άντε και του χρόνου που λένε.

Δείτε ακόμη: Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης 

από Elichord